teringin nak makan lontong
teman pun minta resepi dengan office mate
resepi masak lodeh Singapore katanya
ambik dari sepupu dia disana
Bahan2nya:
Bawang putih, bawang besar, bawang kecil, cili padi/cili merah, sedikit halia, segenggam ikan bilis (resepi asal sepatutnya udang kering-terlupa beli) - dikisar halus
Lain2 bahan : udang fresh, buah keras, su'un, fucuk, santan
serai & lengkuas diketuk
sayuran : kobis, lobak merah, kacang buncis
tauhu dipotong 2, tempe digoreng kilas
Cara-caranya:
Tumis bahan kisar dengan serai & lengkuas
Masuk udang fresh, masak sekejap, tambah air sedikit
masuk santan cair, masuk sayuran, tempe, buah keras, masuk santan pekat
dan last, masuk su'un, fucuk & tauhu
perasakan garam
betul kot macam ni, teman pun belajar x habis, main campak-campak je
kawan saya masuk macam2 - cauliflower le, cendawan le, ada juga yang masuk sengkuang, I don't like..huhu..
OKlah rasanya, cuma takde sambal tumis
dah siap, frozenkan separuh
seminggu baru habis makan lontong ni
Wah, rajin nohas masak sampai 2 versi. :)
ReplyDeleteSaya suka yang kuah pedas-pedas sikit. Makan waktu sarapan ni, kenyang.
sbb dah mcm jemu makan yg versi kuning..hehe..tumis cili, masukkan kuah lodeh, jadi versi merah2 sikit..betul, makan lontong kenyang..
Deletesedang lontong banyak sayur n mengenyangkan
ReplyDeletesedap, byk sayur2an...
Deletesy suka dua2 versi, tambah sedap kalau ada sambal kacang yang pedas2
ReplyDeletesedap tu..ada sambal kacang yg pedas..
Deletelontong sedap kalau layan dengan sambal kacang...tapi kita orang suka layan dengan sambal tumis atau sambal udang. banyak sayur lagi sodap
ReplyDeleteiutlah kan..lontong kalau makan dgn sambal bertambah sedap..
DeleteSedapnya lontong. Tiba2 teringin pulak time2 puasa ni heee
ReplyDeleteoo...kena gi cari or masak ni...
Deleteuncle pilih yg tak pedas!
ReplyDeleteyg pedas lg enak..
Deletememang favourite sangat ni
ReplyDeleteoo..org JDT mesti suka kan..
Deletetak pernah lagi masuk sengkuang. last makan lontong ni jamuan raya opis hari tu
ReplyDeleteada jumpa yg bubuh sengkuang jg...
DeleteSedap lontong. Raya ni tak jumpa lontong hehehee.
ReplyDeletesamalah..sbb x jumpa, kita masak sendiri...hehe..
DeleteBanyak masak ke sampai seminggu dapat habiskan?
ReplyDeleteSuka tempe dalam lontong.
satu periuk..sbb makan sorang, tu yg seminggu baru habis...hehe...ha'ah..sedap tempe dlm lontong..rasa lemak2..
DeleteNampak menyelerakan :)
ReplyDeletebolehlah, utk makan sendiri2...hehe..
DeleteWah rajin la Nohas ni.
ReplyDeleteSaya kalau nak buat lontong suka rujuk blog mat gebu pasal citarasa masakan sama - orang Jawa Johor.
hehe...teringin nak makan..oo..bolehlah nanti refer blog mat gebu jg
Deletelodeh dimakan dengan sambal bilis perghhhh
ReplyDeletesedap kan..ngences dah ni...hehe..
DeleteSuka tengok makanan yang diubah. Menarik sebab boleh alter berdasarkan selera kita.
ReplyDeletesebab byk, kena ubahsuai supaya tak boring...hehe..
Delete