Merhaba..
Masih lagi di hari petama di Istanbul..sebelah malamnya keluar untuk cari makan..
Suhu sejuk dengan tiupan angin lembut. Gigil juga. Suhu di Istanbul ketika ini diantara 16°C hingga 22°C, memang nyaman..cuma di malam hari, bertambah sejuk.
Dinner malam ni tak jauh dari hotel, walking distance je..di Tarihi Hocapasa Lokantasi..
Banyak pilihan kedai di kiri kanan lorong, mostly kedai jual kebab..
yang sedang makan disini kebanyakan orang tempatan
tak tahu nak pilih yang mana satu
pilih kedai ni - Kebabci Ozcan Usta
Order 6 menu..sebab bawa sambal penyet, kita order nasi..hihi..
nasi putih (pilav), nasi Turki (bulgur), masakan kacang (kuru fasulye) dengan roti
sedap kuru fasulye tu..bulgur dari gandum hancur..sedap juga..
Adana kebab, yang dihujung tu menu ayam, french fries lagi.. kendian diberi roti bulat-bulat lagi...berapa banyak roti daa...
Sebenarnya tak sangka Adana kebab dan menu ayam tu dihidang macam tu, sekali dengan bulgur, roti..besar portion nya..makan dengan sambal penyet memang layan...habis semua..cuma roti bulat je tak habis..
first time minum teh Turki didatang dengan gula kiub dalam mangkuk seramik
Total damage : 720 lira (lebih kurang RM137)..hihi..yang mahal Adana kebab (358 lira) dan menu ayam (200++ lira)..tapi portion besar..yang lain still reasonable harganya..
Alhamdulillah, dah makan. Nampak kedai sebelah jual jus buah dan buah-buahan. Singgah beli jus buah delima.
jus buah delima - Nar Suyu dalam bahasa Turki
saiz kecik - 80 TL, yang besar 100 TL (RM15 - RM18)
lebih kurang harga di KL
buah-buahan & sayur-sayuran
bersambung..jalan-jalan menghirup udara malam di Istanbul