Friday, 27 October 2023

Turkiye 2023 | Baklava dan Lokum (Turkish Delight)

Merhaba....

Negara Turkiye memang terkenal dengan manisan baklava dan lokum (Turkish Delight)..

Semasa jalan-jalan dari hotel ke Hocapasa dan Eminonu, lalu depan banyak kedai yang menjual baklava, lokum dan manisan-manisan lain seperti tatlici, katmer...  

Suka tengok depa susun manisan-manisan ni, cantik, berwarna-warni..a feast to the eyes..macam-macam design.. 

Jom jamu mato...

 Tatlici di kedai Safa

 ada juga diabetik lokum

Yang ni dekat Hafez Mustafa 

Yang ni kedai on the way ke hotel dari Eminonu

baklava di MADO, kedai dibawah hotel

 


meleleh ailio tengok manisan-manisan semua..

sentiasa ramai orang di kedai-kedai manisan ni

Turkiye 2023 | Jalan-Jalan malam di Eminonu

Merhaba...

Selepas dinner dan beli jus delima, jalan-jalan di sekitar Hocapasa Lokantasi. Banyak lagi restoran dan kafe berhampiran Masjid Hocapasa.

 restoran depan masjid
 
restoran di lorong ke Ankara Caddesi
 
Masjid Hocapasa
 
Di kawasan Hocapasa ni ada tempat untuk tengok tarian sufi Whirling Dervish yang berpusing pening kepala pun naik runsing. Kita pun pi check lokasi, ingatkan malam esok nak pi walk-in je...itinerary ni masih dalam pertimbangan sebab ahli rombongan ada yang tak nak gi..

inilah tempatnya
 
esoknya pi terjah, tapi dah penuh
entrance fee 1000 TL, start pukul 7.00 malam

Dah pi tengok lokasi, kita jalan-jalan menuju ke Galata Bridge, ke kawasan Eminonu. Nak tengok pemandangan di waktu malam sambil hirup udara segar Selat Bhosporus..

suasana di tepi Selat Bhosporus
gerai-gerai beroda warna merah ikon Istanbul
jual kestane (buah berangan), jagung rebus, jagung bakar
dan simit - jajan negara Turki
 
Selat Bhosporus dan view Galataport
 
kakak beli kestane (buah berangan)
 
jagung bakar, harga 25TL
 
jagung rebus dan buah berangan (kestane)
 
 
Dah puas lepak-lepak tepi laut, kami pun call it a day dan berjalan balik ke hotel
 
End of Day 1 in Istanbul

Thursday, 26 October 2023

Turkiye 2023 | Dinner at Tarihi Hocapasa Lokantasi

Merhaba..

Masih lagi di hari petama di Istanbul..sebelah malamnya keluar untuk cari makan..

Suhu sejuk dengan tiupan angin lembut. Gigil juga. Suhu di Istanbul ketika ini diantara 16°C hingga 22°C, memang nyaman..cuma di malam hari, bertambah sejuk.

Dinner malam ni tak jauh dari hotel, walking distance je..di Tarihi Hocapasa Lokantasi..


Banyak pilihan kedai di kiri kanan lorong,  mostly kedai jual kebab..
yang sedang makan disini kebanyakan orang tempatan

tak tahu nak pilih yang mana satu
 
pilih kedai ni - Kebabci Ozcan Usta
 
Order 6 menu..sebab bawa sambal penyet, kita order nasi..hihi..

nasi putih (pilav), nasi Turki (bulgur), 
masakan kacang (kuru fasulye) dengan roti
 
sedap kuru fasulye tu..bulgur dari gandum hancur..sedap juga.. 
 
Adana kebab, yang dihujung tu menu ayam, french fries lagi..
kendian diberi roti bulat-bulat lagi...berapa banyak roti daa... 
 
Sebenarnya tak sangka Adana kebab dan menu ayam tu dihidang macam tu, sekali dengan bulgur, roti..besar portion nya..makan dengan sambal penyet memang layan...habis semua..cuma roti bulat je tak habis..
 
first time minum teh Turki
didatang dengan gula kiub dalam mangkuk seramik
 
 
Total damage : 720 lira (lebih kurang RM137)..hihi..yang mahal Adana kebab (358 lira) dan menu ayam (200++ lira)..tapi portion besar..yang lain still reasonable harganya..
 
Alhamdulillah, dah makan. Nampak kedai sebelah jual jus buah dan buah-buahan. Singgah beli jus buah delima.
 

 
jus buah delima - Nar Suyu dalam bahasa Turki
saiz kecik - 80 TL, yang besar 100 TL (RM15 - RM18)
lebih kurang harga di KL
 
buah-buahan & sayur-sayuran
 
bersambung..jalan-jalan menghirup udara malam di Istanbul