Masih di hari kedua. Dari Bayfront station di Marina Bays Sands ke Telok Ayer station..tujuannya nak pergi ke Lau Pa Sat Festival Market..walaupun tahu bangunan ni masih lagi ditutup untuk proses ubahsuai, tapi nak juga pergi tengok..
Lau Pa Sat |
Lau Pa Sat (old market) ni sekarang dah jadi foodcentre. Apa yang menarik tentang bangunan ini ialah decorative cast-iron yang merupakan Victorian architecture. Dapat juga snap gambar interior view..bangunan ni dibuka semula pada 29 Jun..
decorative cast-iron |
Jalan ke kanan menuju Boon Tat Street.
Tiba-tiba disapa oleh seorang brother, "akak nak sate apa, bungkus ke?"...err..blur sekejap..tiba-tiba je tanya nak sate..rupa-rupanya ada tempat makan-makan di Boon Tat St ni..weekend start pukul 5.00 petang..
brother ni promoter terbaik |
Kami pun decided nak try sate disini..jom tengok sate apa yang ada..
Rahim Satay..nama gerai ni..macam-macam ada..sate itik, ayam turki, yang lain sama je macam kat Malaysia..$0.60 secucuk..semua sama harga..kami order sate Turkey, sate kambing dan sate babat (perut)...dan juga chicken wings..tapi tak siap lagi, brother tu promote kaw-kaw BBQ prawn...so, order yang tu..
Order teh tarik di gerai mamak..
view dari gerai mamak jual air.. |
Sementara menunggu satay, mari pergi tengok pasaran saham Singapore, ditutup tinggikah, rendahkah atau bercampur-campur...sebelah ni ada bangunan Singapore Exchange..
More on office buildings and the greens..
OK, satay dan BBQ prawn dah siap untuk dimakan..
tea time merangkap dinner |
dari kiri - satay babat, kambing & ayam turki |
The verdict: Sate semua OK, not bad, sedap..kuah sate rasa lain sikit dari kt Malaysia..sedap juga..BBQ prawn biasa aja..
Dah makan, bergerak ke destinasi seterusnya..Mustapha Centre..sambil tu snap view kawasan sekitar..
Sofitel Singapore |
Untuk ke Mustapha Centre, laluan yang diambil : Teluk Ayer - Chinatown - Farrer Park. Mustapha Centre ni lebih kurang macam Mydin kat Malaysia..macam-macam ada..dan murah juga..
hasil tangkapan |
sedap - perisa lada hitam |
Sekian, end of Day 2..