Thursday, 30 June 2022

Nasi Kerabu Mek

Assalamualaikum..

Cerita nasi kerabu feveret teman..

Nasi kerabu yang sedap di mini UTC Sentul..Nasi Kerabu Mek..

Selain nasi kerabu, ada juga jual nasi dagang dan nasi putih..

lauk-pauk dia..menggoda betul..

ayam percik, ayam goreng
 
gulai-gulai...berenang cili padi..
 
ada jual kuih-muih kelantan - lompat tikam, akok
kuih tempatan yang lain pun ada
 
Ok, kita order nasi kerabu..lauk paru sambal..
 
bagi saya, sodapp
 
Waktu petang dan malam, gerai beroperasi depan UTC 
 
gerai depan UTC
 

Boleh dicuba kalau ada di Bandar Baru Sentul

Monday, 27 June 2022

Majlis Makan Malam RISM kali ke61

Assalamualaikum..salam hari Isnin..

Dah dua tahun, takde annual dinner, gathering semua, malam Sabtu lepas, teman pun merelakan diri hadir ke 61st Annual Dinner RISM di KLCC Convention Centre. Free dinner, company bayor..


RISM stands for Royal Institution of Surveyors Malaysia. Bahasa Melayunya  Pertubuhan Juruukur Diraja Malaysia. Gathering of all surveyors..Property Surveyor, Building Surveyor, Quantity Surveyor and Land Surveyor...

Pertama kali buat di KLCC Convec ni, terbaiklah tempatnya..parking banyak, surau selesa..dekat dengan rumah...

pukul 7.14 masih lengang
 
check lokasi meja
 
pukul 7.50 dah ramai
 
Menu chinese course..makan lauk-pauk dulu..
second last baru makan nasi..
 
starter

sambil dihiburkan oleh Datuk Mokhzani quartet 
featuring Mimi, ada Sham Kamikaze juga
 
my fren nyanyi chorus
lagu Shiela Majid - Antara Anyer dan Jakarta
 
event kat pentas utama
 
Ada pelbagai acara - Young Surveyor Award, Lifetime Achievement Award, Tokoh Juruukur..lucky draw sudah semestinya...but me, seperti biasa, the unlucky one..
 
nombor tak naik
 
Lastly, entertainment dari singer Shahrizan Borhan
 

lagu feveret time majlis dinner..Belaian Jiwa, Kau Ilhamku..
audience pun nyanyi sama 
 
Dapatlah jumpa beberapa staff dari branch yang lain di Klang Valley, kawan-kawan lama, ex-staff..  
 
#tunggu majlis konvo pulak, entahlah BOVEAP buat ke idok.. 
dah beberapa kali kena cancel..huhu..

Thursday, 23 June 2022

Selesai...Chef's Table..

Dokumentari menarik di Netflix...Chef's Table...

"in this Emmy-nominated series, meet culinary stars around the world who are redefining gourmet food with innovative dishes and tantalizing desserts" 

"Some of the most renowned chefs in the world share their deeply personal stories, inspirations, and unique styles. Each chef's discipline and culinary talent is explored while he or she prepares an awe-inspiring creation"

Semuanya ada 6 Volumes, setiap volume ada 4 hingga 6 episod. Menonton dari awal tahun ni, pelan-pelan tengok..

Dokumentari ni mengenai kisah hidup chef terkemuka dunia, kebanyakannya ada Michelin-star restoran. Ada yang memang berasal dari keluarga chef, ada yang bermula dari minat, self-made chef, from zero to hero.

Apa yang menarik kebanyakan chef ni mengolah bahan-bahan mentah yang ada di negara mereka untuk dijadikan menu yang sesuai untuk fine-dining. Chef dari negara Peru, Brazil, Sepanyol, Rusia, Thailand, Korea Selatan, Slovenia, Mexico, India, mostly back to basic. Chef dari Brazil guna umbut batang kelapa je yang boleh meng-wow kan chef2 bertaraf dunia..

Siri ni bawa kita travel ke pelbagai negara dan memaparkan view yang cantik dan memukau pandangan dan melihat budaya pelbagai negara. Kita melawat ladang, kandang lembu/kambing, kebun sayur, kebun anggur, masuk kampung, masuk hutan, naik gunung, ke sungai, ke laut..memang bestlah..camera shot pun cantik..

Antara kisah yang menarik bagi saya ialah kisah 3 chef ni - Tim Raue (sebutan Rawa) dari Berlin, Jerman (Volume 3), Gaggan Anand (dari negara India tapi restoran di Bangkok, Thailand, sekarang di Singapura) Volume 2 dan Ivan Orkin dari US tapi buka restoran ramen di Jepun (sekarang di New York) Volume 3. 

source: netflix

Tim Raue dari broken family, mak bapak bercerai, duduk dengan bapa, selalu kena pukul dengan bapa, kemudian join kumpulan gangster. Minat jadi chef bila cikgu dan kawan-kawan sekelas puji makanan yang dia sediakan sedap.
 
Trip ke Singapura membuka mata dan selera Tim Raue tentang cuisine Asia Tenggara. Jatuh cinta dengan masakan Asia, beliau guna bahan-bahan mentah dari Asia seperti lengkuas, kunyit, teh hijau, wasabi dalam menu dia. Syok tengok Jerman fine-dining food ada lengkuas..

source: Global Indian

Gaggan Anand dari keluarga miskin di India, intern di michelin-star restoran El-Buli, Spain, mengubah suai makanan India jadi fine-dining menu. 
  
Ivan Orkin at Ivan Ramen, his full-service NYC restaurant
- Daniel Krieger (source: www.eater.com)
 
Ivan Orkin berjaya mencipta ramen sendiri setanding dengan chef Jepun. Sedap tengok ramen dia ni.
 
Recommended to view all episodes..jalan-jalan round the world. High quality documentary from Netflix..