Assalamualaikum..
Cerita nasi kerabu feveret teman..
Nasi kerabu yang sedap di mini UTC Sentul..Nasi Kerabu Mek..
Selain nasi kerabu, ada juga jual nasi dagang dan nasi putih..
lauk-pauk dia..menggoda betul..
Assalamualaikum..
Cerita nasi kerabu feveret teman..
Nasi kerabu yang sedap di mini UTC Sentul..Nasi Kerabu Mek..
Selain nasi kerabu, ada juga jual nasi dagang dan nasi putih..
lauk-pauk dia..menggoda betul..
Assalamualaikum..salam hari Isnin..
Dah dua tahun, takde annual dinner, gathering semua, malam Sabtu lepas, teman pun merelakan diri hadir ke 61st Annual Dinner RISM di KLCC Convention Centre. Free dinner, company bayor..
RISM stands for Royal Institution of Surveyors Malaysia. Bahasa Melayunya Pertubuhan Juruukur Diraja Malaysia. Gathering of all surveyors..Property Surveyor, Building Surveyor, Quantity Surveyor and Land Surveyor...
Pertama kali buat di KLCC Convec ni, terbaiklah tempatnya..parking banyak, surau selesa..dekat dengan rumah...
Dokumentari menarik di Netflix...Chef's Table...
"in this Emmy-nominated series, meet culinary stars around the world who are redefining gourmet food with innovative dishes and tantalizing desserts"
"Some of the most renowned chefs in the world share their deeply personal stories, inspirations, and unique styles. Each chef's discipline and culinary talent is explored while he or she prepares an awe-inspiring creation"
Semuanya ada 6 Volumes, setiap volume ada 4 hingga 6 episod. Menonton dari awal tahun ni, pelan-pelan tengok..
Dokumentari ni mengenai kisah hidup chef terkemuka dunia, kebanyakannya ada Michelin-star restoran. Ada yang memang berasal dari keluarga chef, ada yang bermula dari minat, self-made chef, from zero to hero.
Apa yang menarik kebanyakan chef ni mengolah bahan-bahan mentah yang ada di negara mereka untuk dijadikan menu yang sesuai untuk fine-dining. Chef dari negara Peru, Brazil, Sepanyol, Rusia, Thailand, Korea Selatan, Slovenia, Mexico, India, mostly back to basic. Chef dari Brazil guna umbut batang kelapa je yang boleh meng-wow kan chef2 bertaraf dunia..
Siri ni bawa kita travel ke pelbagai negara dan memaparkan view yang cantik dan memukau pandangan dan melihat budaya pelbagai negara. Kita melawat ladang, kandang lembu/kambing, kebun sayur, kebun anggur, masuk kampung, masuk hutan, naik gunung, ke sungai, ke laut..memang bestlah..camera shot pun cantik..
Antara kisah yang menarik bagi saya ialah kisah 3 chef ni - Tim Raue (sebutan Rawa) dari Berlin, Jerman (Volume 3), Gaggan Anand (dari negara India tapi restoran di Bangkok, Thailand, sekarang di Singapura) Volume 2 dan Ivan Orkin dari US tapi buka restoran ramen di Jepun (sekarang di New York) Volume 3.