Thursday, 23 June 2022

Selesai...Chef's Table..

Dokumentari menarik di Netflix...Chef's Table...

"in this Emmy-nominated series, meet culinary stars around the world who are redefining gourmet food with innovative dishes and tantalizing desserts" 

"Some of the most renowned chefs in the world share their deeply personal stories, inspirations, and unique styles. Each chef's discipline and culinary talent is explored while he or she prepares an awe-inspiring creation"

Semuanya ada 6 Volumes, setiap volume ada 4 hingga 6 episod. Menonton dari awal tahun ni, pelan-pelan tengok..

Dokumentari ni mengenai kisah hidup chef terkemuka dunia, kebanyakannya ada Michelin-star restoran. Ada yang memang berasal dari keluarga chef, ada yang bermula dari minat, self-made chef, from zero to hero.

Apa yang menarik kebanyakan chef ni mengolah bahan-bahan mentah yang ada di negara mereka untuk dijadikan menu yang sesuai untuk fine-dining. Chef dari negara Peru, Brazil, Sepanyol, Rusia, Thailand, Korea Selatan, Slovenia, Mexico, India, mostly back to basic. Chef dari Brazil guna umbut batang kelapa je yang boleh meng-wow kan chef2 bertaraf dunia..

Siri ni bawa kita travel ke pelbagai negara dan memaparkan view yang cantik dan memukau pandangan dan melihat budaya pelbagai negara. Kita melawat ladang, kandang lembu/kambing, kebun sayur, kebun anggur, masuk kampung, masuk hutan, naik gunung, ke sungai, ke laut..memang bestlah..camera shot pun cantik..

Antara kisah yang menarik bagi saya ialah kisah 3 chef ni - Tim Raue (sebutan Rawa) dari Berlin, Jerman (Volume 3), Gaggan Anand (dari negara India tapi restoran di Bangkok, Thailand, sekarang di Singapura) Volume 2 dan Ivan Orkin dari US tapi buka restoran ramen di Jepun (sekarang di New York) Volume 3. 

source: netflix

Tim Raue dari broken family, mak bapak bercerai, duduk dengan bapa, selalu kena pukul dengan bapa, kemudian join kumpulan gangster. Minat jadi chef bila cikgu dan kawan-kawan sekelas puji makanan yang dia sediakan sedap.
 
Trip ke Singapura membuka mata dan selera Tim Raue tentang cuisine Asia Tenggara. Jatuh cinta dengan masakan Asia, beliau guna bahan-bahan mentah dari Asia seperti lengkuas, kunyit, teh hijau, wasabi dalam menu dia. Syok tengok Jerman fine-dining food ada lengkuas..

source: Global Indian

Gaggan Anand dari keluarga miskin di India, intern di michelin-star restoran El-Buli, Spain, mengubah suai makanan India jadi fine-dining menu. 
  
Ivan Orkin at Ivan Ramen, his full-service NYC restaurant
- Daniel Krieger (source: www.eater.com)
 
Ivan Orkin berjaya mencipta ramen sendiri setanding dengan chef Jepun. Sedap tengok ramen dia ni.
 
Recommended to view all episodes..jalan-jalan round the world. High quality documentary from Netflix..

19 comments:

  1. Terima kasih share. Menarik!

    ReplyDelete
  2. ha ada nampak juga ni.... later bole layan!!

    ReplyDelete
  3. Fine dining ni, makanan dia sejemput je, yek. Hehe.. Ye la kan, boleh masuk my list, pastu tengok sikit-sikit bila free.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah..fine dining sejemput je makanan dia..presentation lawa..

      Delete
  4. bila tengok rancangan yang berkaitan dengan masakan ni..terus rasa inspired. Tp inspired masa tengah tengok jelah...lepas tu kalau dibagi kita bahan pastu suruh masak... 30 minit juga pikir nak masak apa ahakss

    ReplyDelete
    Replies
    1. chef-chef ni depa masak fine-dining..pelik2 sikit masakannya..

      Delete
  5. rancangan masak2 ni memang ramai peminat tambah cheff semuanya hebat

    ReplyDelete
    Replies
    1. kisah hidup depa yg best sambil tgk view yg cantik..

      Delete
  6. Baca reviews Nohas yang menarik heheheee...

    ReplyDelete
  7. Bestnya. Saya pun nak tonton juga. Tq for sharing!

    ReplyDelete
  8. Itulah tengok masakan unik atau guna bahan kita rasa terinspirasi.

    ReplyDelete
  9. nice. lama tak binge watch Netflix. boleh cuba ni

    ReplyDelete
  10. Dalam poster tu adalah Sea Urchin. Diorang makan, kan? Hehe

    ReplyDelete
  11. seronok tengok orang pandai masak. Tapi lagi seronok ada orang masakkan untuk kita. hehehehe

    ReplyDelete
  12. tq nohas for sharing. nanti aida klik.
    tak pernah lagi tgk walaupun 1 episod. menarik jugak tu ek.
    journey diorang ke arah kejayaan.
    nowadays chef ni adalah satu kerjaya yg sgt dihormati.
    and most of them are lelaki. salute sgt lah :)

    ReplyDelete
  13. Banyak juga episodnya... patutlah pelan2 tengok

    ReplyDelete
  14. menarik ni.. boleh masuk dalam list. hehe

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!