Wednesday, October 1, 2014

Japan: Day 2 - Shirakawa-go

Dalam bas ke Shirakawa-go...kawasan ni dekat dengan Japanese Alps, so kena lalu kawasan bergunung-ganang, asyik keluar masuk terowong je, adalah lebih dari 10 terowong, panjang pulak tu terowongnya..

entah terowong yang ke berapa, lost count
interchange
Menghampiri kawasan Shirakawa-go, dihidang dengan pemandangan kampung, sawah padi lagi, tetap menarik..


musim menuai - padi sedang menguning
oshin kah itu yang sedang menjemur padi?
Masa ni, jalan jem nak masuk ke kampung Shirakawa-go, bumper to bumper, tak tahu berapa kilometer, maklumlah hari Ahad, esok pula cuti umum, ramai sungguh pelancong tempatan dan overseas. Hati sudah gusar, takut timing lari, tapi yang best Jepun ni, yang jaga lalulintas bagi public transport macam bas ni, jalan dulu, timing bas mesti punctual, walaupun tersasar 20 minit, pukul 12.00 tengahari baru sampai di bus stop di main entrance, Alhamdulillah. Masuk adalah percuma.

Fun in the sun. Matahari memancar-mancar. Kerana Shirakawa-go, panas lit-lit sanggup diredahi. View memang awesome, tak tau nak cerita macamana, kena gi sendiri, seeing is believing..memang berbaloi masa dan tiket bas yang mahal tu..

peta keseluruhan
kedai-kedai di jalan masuk utama dan bus stop
main entrance dan bangunan kaunter bas, TIC dan toilets
kena melintas sungai ni untuk ke kampung 'gassho-zukuri'
Hasrat hati nak pergi ke viewpoint, tapi tak larat nak mendaki bukit. Ada shuttle bus, tapi kena naik di bus stop dia. Tak berhenti tahan tengah jalan. Ronda-ronda kawasan kampung pun ok juga..snap sana-sini..enjoying the view, the environment..

dari jambatan tadi menuju ke jalan utama
jalan utama
Gassho-zukuri farmhouse
'Gassho-zukuri' maknanya "constructed like hands in prayer"..atap macam ni ada fungsinya, supaya salji dan air hujan tak bertakung..bertindak juga sebagai ventilation..rumah-rumah ni ada yang berusia 250 tahun..dibina tanpa menggunakan paku..


Di jalan utama, banyak kedai-kedai cenderamata dan restoran-restoran..petrol station pun ada..
  
kedai cenderahati barangan kayu
petrol station


Kampung ni masih lagi berpenghuni, tak tau generasi ke berapa..nampak je tradisional, tapi kereta semua moden..mari jalan-jalan di bahagian belakang pula, di ceruk kampung...


hijau-biru air sungainya
 




kereta toyota estima
fire hydrant and more 'gassho-zukuri'
Bergerak semula ke bus stop..lalu depan kedai-kedai sebelum ke jambatan..


hasil kerja tangan penduduk kampung..sama mcm kat Malaysia je

lalu balik jambatan ni
Nampak signboard muzium ni..masih ada masa lagi, jom terjah open museum pula..


layout keseluruhan open museum
Open museum ni lebih kurang macam Hida No Sato (folk village) di pekan Takayama, cuma berskala lebih kecil..
 
jenis-jenis 'gassho-zukuri' yang ada
rumah yang paling besar
open museum

kedai-kedai di jalan masuk utama
penutup manhole pun gambar 'gassho-zukuri'
Pukul 1.15 tengahari, bertolak balik ke Takayama. Overall, Shirakawa-go is one of the best places to visit while you're in Japan. The view, the environment, the atmosphere surpassed the long journey undertaken to reach here...berbaloi-baloi..

26 comments:

  1. Wah! Cantiknya...nak kena pergi jugak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. highly-recommended..Zizan Razak pun pergi dlm program Jejak Jepun..

      Delete
  2. la penyapu tu kat umah pun ada, bangga la pula sebab negara hitech masih buat :) very educative n informative nohas, valueable memory.

    ReplyDelete
    Replies
    1. industri kecil-kecilan kpg ni..sebab rumah mereka buat dari kayu, kena guna penyapu..

      penyapu tu buat dari jerami padi..

      Delete
  3. akak seolah merasai sendiri kebersihan dan kesegaran udara disana..cantiknya pemandangan kampung,sawah padi berlatarbelakang gunung ganang tu..bagaikan lukisan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. udara memang bersih sebab tepi gunung-ganang...

      Delete
  4. Cantiknya pemandangan di sana....... air sungainya pun bersih

    ReplyDelete
    Replies
    1. suasana nyaman, sungai pun color biru-hijau..

      Delete
  5. bestnya akak dapat g jepun. kampung ni pun cantik. nampak unik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpg dah berusia 250 thn..unik design rumahnya..

      Delete
  6. waaah cun sungguh scenery dia, bersih dan segar, tenang dan sejuk mata memandang... eh sis, ada nampak paddy field art tak kat situ? yang ada macam2 jenis gambar japanese arts kat tengah2 sawah padi diorang tu bila tiba musim menuai? (padi kuning dan hitam berselang-seli membentuk lukisan yang besar dan ohsem)... atau yang itu mungkin ada kat prefecture lain in japan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. paddy field art rasanya bukan di sini, sawah padi di sini kecik2 je...view memang awesome..

      Delete
  7. Scenery dia mendamaikan mata memandang. Kakak membayangkan sambil berjalan menikmati sepoi angin sejuk nyamannyaaaa... Maju-maju dia padi pun banyak lagi nampak subur dan cantik luas terbentang. Sukalah kakak tengok:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi makanan ruji di sini..yg bestnya, sawah padi tepi rumah je..tanah kecik pun tanam padi..

      Delete
  8. Assalamualaikum...

    Jelessssss nyer yg shooting oshin tu...
    Knapa x ajak...

    Sy nk g jepun... x der kawan....
    Huhuhu...

    Sis... beli photobook yg 80pages tu...
    Msti puas hati letak all pictures in japan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...oshin tgh jemur padi..hehe..

      belum beli lg, dah jd member pixajoy, nanti nak tengok e-mail..

      Delete
  9. serius cantik kampung tradisional ni...boleh feeling cam dalam drama Oshin

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..cantik dan bersih..kalau dpt pakai kimono, jalan2 di sini, feeling2 jd Oshin..hehe..

      Delete
  10. Sungguh cantik scenerynya...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. background bukit-bukau, ada sungai..memang cantik..

      Delete
  11. Shirakawa mu tunggu aku datang Nov ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila pergi..highly-recommended, autumn time lg cantik..

      Delete
  12. Nak pegi sini amek tour dari JHopper. Kalau stay kt hostel dia dpt 3500yen. Ade 2 sesi pagi n tengah hari. Observation deck pun ade pegi jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 takde plan nak gi ke sini, last minute decision..nak ambik trip ptg, takut x sempat ke Osaka, terpaksalah gi day trip..huhu..tiket bas yg mahal..

      Delete
  13. bestnya dapat pegi sana ....sgt cantik view tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik view...rumah tradisional berlatarbelakang gunung-ganang...

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...