Thursday, December 29, 2016

Dah lama tak masuk FELDA..

Hari Isnin, masuk Felda ni..

Felda Bukit Cherakah

Hari Jumaat pula, gi Felda ni  


Felda sekarang dah maju, dah ada bangunan sendiri. Mereka di tanah Rancangan macamana? Arwah atok dan tokwan saya pun peneroka Felda juga, tanah rancangan sentiasa dalam kenangan, dah lama tak ke kampung di Felda

Menara FELDA di Platinum Park, Persiaran KLCC

mengadap menara berkembar
orang tengah shooting 

 the foundation - apa yang penting, kerjasama

lambang 'togetherness'

 Uber & Grab car pun ada

 ada bas merah..teringat bas balik FELDA..kaler merah macam ni..

bas ni sebenarnya gerai jual piza

 
 Sekian, Happy New Year 2017

Monday, December 26, 2016

Souvenirs dari JM dan SS

Assalamualaikum semua...

Bestnya..tetiba dapat bungkusan poslaju. Dari JDT...ingatkan satu, rupa nya tiga..

Thanks JM and SS...gracias...dapat juga FM Shanghai...ingatkan dah nak lap airmata, tak menang giveaway...huhu..

 dari SS...FM from Temasik

dari JM..


luv the gifts and both of you...saranghae..💓💓

Semoga diberi kesihatan yang baik dan rezeki yang luas untuk terus mengembara ke seluruh dunia...luaskan kuasa mu!!

Friday, December 23, 2016

Dato' Lee Chong Wei in the office

errr....reket dan tandatangan dia jer...huhu..

 tergantung di dinding bilik mesyuarat

Yonex racket (Voltric Z Force II LCW)


Tak sangka.. big boss pun peminat numero uno DLCW...ingatkan Kak Mah sorang je...kui,kui...ramai lagi peminat DLCW kan..

Semasa di Xi'an, almost semua orang kenal Malaysia...nampak kami je, nama Malaysia yang disebut-sebut, di masjid-masjid, di jalanan, di kedai-kedai, di gerai-gerai..

Mungkin sebab DLCW selalu masuk final lawan Lin Dan, lawan Cheng Long..gamaknyalah..hehe..ke sebab MH370..huhu

 Happy long weekend..

Wednesday, December 21, 2016

China : Xi'an - Finale

Assalamualaikum...

Terakhir dari Muslim Quarter, Xi'an...makan tengahari di restoran cantik di Beiyuanmen...

 kat pintu ni nampak ada gambar nasi goreng

Sebenarnya masa first time beli tauhu kari di hari kedua haritu, penjual tauhu tu dah promote restoran ni..dia tunjuk 'tumbs up', kemudian buat aksi 'angkat takbir', maknanya tuanpunya restoran ni jaga solat, lebih kurang macam tu lah..penjual tauhu tu berniaga depan restoran ni..

Jom masuk..tengok menu, ada gambar nasi goreng, tapi bila nak order, waitress tu cakap..'no fried rice'..nak nanges..huhu..pujuk hati 'takpe lah, esok je lah makan nasi kat Malaysia'...order mee sup..

Sementara menunggu, snap-snap suasana dalaman restoran...

 cantik interior

 dapur memasak

 hiasan ala-ala padang pasir

 antik - masih lagi berfungsi gramaphone ni

Yang diorder sudah tiba..nyum, nyum..

 marvellous sungguh mee sup ni

Dah habis makan mee sup, tengok couple depan tu makan pau kecik. Teringin la pulak, macam sedap je, order pau pula..melampau sungguh..hihi..'ayat penyedap hati - nanti menyesal kalau tak makan'..

pau berinti sup kambing dicicah dgn cili
terbaik..sedap sungguh..

Alhamdulillah..puas hati sungguh makan di restoran ni, so sapa-sapa yang pegi Xi'an, sila lah bersantap di restoran cantik di Beiyuanmen ni..harga berpatutan..senang je nak cam bangunan ni..   

OK, masa untuk bergerak ke hotel..masa ni baru pukul 4 lebih, lepak-lepak di taman depan hotel. Tengok buskers Cina..



Kemudian lepak-lepak di lobi hotel pula, layan wi-fi. Dah pukul lima, masa untuk beredar, ambik beg di luggage room. Alhamdulillah, security officer yang tolong bukak luggage room, tolong angkat beg terer cakap English. Bila tengok dia pun friendly, saja tanya dia, kat mana nak ambik teksi ke airport..

Sebenaqnya indirectly nak bagi tau dia yang kami nak teksi, nak gi airport. Mengikut firasat hamba, dia kerja hotel, mesti dia kenal mana-mana pemandu teksi..kot-kot dia boleh call..

Mula-mula dia suruh gi depan McDonalds, kemudian dia tanya balik bila nak gi airport, dia boleh tolong call kawan dia. Yeayy, Alhamdulillah, pucuk dicita ulam yang datang, firasat hamba benar belaka..hihi. Dia suruh tunggu kat lobi sementara dia call kawan dia..

OKlah, kawan dia boleh hantar ke airport..yahoo, takyah tarik beg ke McDonalds..cuma tarik beg ke parking area di belakang hotel je..

 detik-detik terakhir

Rupa-rupanya bukan teksi bandar, tapi prebet sapu Uber..hentam sajalah labu, asalkan sampai di Terminal 3. yang penting sampai di airport sebelum gelap..rasanya pekerja hotel tu juga kot..

 naik Uber Cina

apartment


Terminal 3, Xianyang Airport

 yuhuu..ada restoran halal

Lepas check in luggage, bersantap dulu di restoran ni..hihi, sebelum masuk pintu departure. Masa ni dah dekat pukul 10 malam, restoran pun dah nak tutup..pekerja dah mop lantai..

spicy soup - harga 10 yuan
 tak habis, sebab ada bahan yang kurang menyenangkan lidah
kali ketiga terkena macam ni..sedih jg..

Dah tak habis makan, tinggal jelah. Bergerak masuk ke departure hall

Tak sangka bahagian dalam airport Xianyang ni sangat cantik dengan susunan cafe yang menarik..pemenang 2016 FAB Award 'Best Airport for Food & Beverage Facilities Reflecting Sense of Place' - by the Moodie Davitt Report.

 Caravanserai cafe - source: fraport
menggambarkan suasana Silk Road 

 Shaanxi Famous Snack Alley recreates ancient street of Xi'an
source: fraport

Bye-bye Xi'an

--------------------------------------------

Budget selama 6 hari 5 malam di Xi'an :

Flight ticket  : RM723.88
Hotel   : RM310.38
Belanja : RMB 1,490 @ 62.5 = RM931.25

Jumlah = RM1,965.51 (untuk sorang)

 barang-barang yang sempat dibeli di Xi'an
buah delima, pisang kaki kering, buah walnut, cili flakes
dlm kotak tu - bepang bijan

Tamat sudah travelogue Xi'an, destinasi menarik, penuh sejarah dan budaya Cina dan Islam..

Thanks for reading..xie xie.. 

China : Xi'an - Solat Jemaah di Great Mosque

Dah check out hotel, simpan beg di luggage room, masa untuk shopping saat-saat terakhir. Masuk ke Huajue Alley, shopping souvenirs.

kedai souvenirs di Huajue Alley

kedai yang selalu gi beli purse sutera cina

 beli berus lukisan ni, adik kirim..kat gerai makcik Muslim
kat sini yang lama, tawar-menawar, tanya bulu jenis apa
ada bulu tupai, bulu serigala..'no pig, no pig'..marah makcik tu..

Tengok jam dah nak hampir pukul 1.00, bergegas ke Great Mosque..tanya kat pekerja, nak ambik wuduk kat mana. Dia ajak ikut dia, tunjuk satu pintu..dia cakap kat orang dalam, ada pompuan Malaysia nak ambik wuduk, lebih kurang macam tu la kot..

Bila masuk je, tengok ada banyak skrin cctv, rupa-rupanya bilik sekuriti, bilik jaga. Jaga tu suruh ambik wuduk kat tingkat atas...memang ancient sungguh bilik airnya..tak sempat nak snap gambar..

Masa tengah ambik wuduk, terdengar azan Zohor....syahdunya..lain sungguh dari kat Malaysia.. 

Terkocoh-kocoh kami bersiap, sarung tudung, sarung kasut, takut kena tinggal dengan jaga, dia kan nak gi solat berjemaah. Bila turun je, nampak jaga tu tengah mundar-mandir tunggu kami. Kami pun terus keluar, cepat-cepat dia tutup pintu dan bagi isyarat ikut dia sebab nak tunjuk tempat solat pompuan kat mana.. 

Orang lelaki dah semakin ramai memasuki masjid...jaga tadi tu tunjuk kami tempat solat..huhu..kat tepi pintu masuk, di dinding sebelah kanan sekali, ada pentas kecik, dia suruh solat kat situ..jaga dan seorang lagi pekerja tolong tarik kain tirai..sekadar di pinggiran..solatlah kami di situ.. 

snap dari pentas tempat solat, dah selesai solat Zohor berjemaah
tapi imam belum habis baca doa, depa ni berdoa sambil berdiri di luar masjid

 dah habis doa dibaca, ramai sungguh yg solat berjemaah

 imam Great Mosque yang berserban hijau
pompuan bertudung dibelakang tu orang Xinjiang
tengah tunggu suami dia solat jemaah

Dah selesai solat, ronda-ronda lagi di sekitar masjid, sesi lawatan dalaman di 'south & north exhibition hall'. Suami-isteri dari Xinjiang tu pun sama-sama buat lawatan dalaman..

Sundial - jam matahari
lost in translation - ada ke masjid ditranslate jd church
bahaya betul ni...kalau kt M'sia dah lama kena komplain
  
 Qing Guan Stone

kaligrafi & batu-batu bersurat

Kemudian ke South Exhibition Hall 

pameran perabut zaman Dinasti Qing

Dah habis ronda-ronda Great Mosque, masa untuk melangkah pergi, rasa sayu di dalam hati, entah bila bertemu lagi..have to bid farewell...ilal liqa'..bi iznillah..

Bergerak semula ke Beiyuanmen, masa untuk MAKAN...hihi...order sate kambing untuk kali terakhir. Duduk atas bangku batu depan Drum Tower, menikmati sate kambing..

 Terakhir - Beiyuanmen di petang Sabtu

  kuih macam kat Korea

menggiling cili kering

Masa ni saya sorang je masuk ke Beiyuanmen, my sister duduk depan Drum Tower, jaga backpack. Beli cili flakes (ada orang kirim) dan dua keping roujimo (roti daging) untuk bekal ke airport, untuk dinner.

Masa tengah beli roujimo, tetiba ternampak gambar nasi goreng di pintu restoran, gembira rasa di hati. Sebenarnya dah rasa sedikit nanar sebab tak makan nasi. Last makan nasi masa hari Rabu kat terracotta. Saya pun cepat-cepat mengorak langkah nak beritahu my sister..

Masa tengah bercakap, datang sorang peminta sedekah, mintak satu roujimo..sambil tunjuk nak makan..kesian pulok, bagilah satu kat dia..hati gembira nak makan nasi..

Bersambung..   

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...