Monday, 19 February 2018

Penang : Di tepi pantai..

Di tepi pantai yang indahhh..

Yahh, kalau pergi ke pulau, memang tak sah kalau tidak ke tepi pantai. Jom-jom, menuju ke utara, ke tepi pantai, ke Masjid Terapung Tanjung Bungah.


Ketika kami sampai, jam dah pukul 1.00 tengahari, tak lama kemudian berkumandang azan, terus solat Zohor di sini. Ada rombongan budak tahfiz sama-sama solat berjemaah. Alhamdulillah.

ruang solat utama

ombak menghempas pantai
melagukan tasbih kepada Yang Maha Esa

bot-bot nelayan
suka laut di sini - warna kehijau-hijauan

Di waktu petang, ke tepi pantai lagi. Kali ni ke Esplanade, untuk makan malam.

Tugu peringatan - Cenotaph
untuk memperingati pahlawan yang terkorban dalam Perang Dunia pertama
Perang Dunia kedua dan Hari Darurat

laut tak bertepi - disini warna biru

pantai berbatu hitam

 Astaka Selera - Medan Renong

tempat makan open-air mengadap laut

Juadah makan malam

Hussain pasembor dan sotong kangkung
dua-dua harga RM16.00

Dah habis makan, tengok orang sebelah order laksa..semerbak bau laksa, tak tahan, order laksa pulak. Boleh tahan pedasnya.

pedas giler laksanya, banyak betul cili padi

Alhamdulillah, dah kenyang, moh le kita balik hotel. 
Masuk bilik, dah tak keluar dah, sekian, untuk hari ini.

21 comments:

  1. wow terlioq tenguk laksa penang mmg sedap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksa buang cili api yg byk..baru leh makan..hihi..

      Delete
  2. Wow boleh tahan rege makanannya.

    ReplyDelete
  3. JJDN pun best juga... terutamanya senang nak makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..senang nk mkn & tmpt solat pun selesa/byk..

      Delete
  4. Pernah sampai masjid ni dan lepas tu ambil gambar hampir sebijik macam picture sis ambil (pic.#4 dari atas). Menarik tempat ni. Sis tak pekena Charkwayteow Penang? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar #4 tu cam contrast..boat nelayan berlatar belakang highrise condominiums..

      tak rasa char kuey tiau..next time in shaa Allah..

      Delete
  5. Replies
    1. semerbak bau laksa..tak tahan, terus order...kih, kih..

      Delete
  6. Mak aiiihhh...lama dah tak makan kat situ. Lapar la pulak malam2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time makan kat sini..dulu makan kt area fort cornwalis, yg ada mee sotong..

      Delete
  7. Sotong kangkung sedapnya... skrg payah nak jumpa sotong kangkung yang sedap kat KL ni... Kalau nohas ada jumpa kaborkan kan teman ye.

    ReplyDelete
  8. sakan berjalan
    hehehe
    laksa tu nampak sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. survey jalan...kalau kurang pedas, lebih sedap..

      Delete
  9. pergh!! bergenang cilinya.. seram nengok.. hehehe.. Tak pernah sampai lagi masjid ini.. masuk list.. yeah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pedas giler..terpaksa buang semua cili padi..baru leh makan..

      Delete
  10. jjcm sungguh ni.. hehehe. alang2 mai penang ptt pekena pasemboq atau laksa penang. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang aim nak makan Hussain pasemboq yg femes tu...tak tahan bau laksa penang..hihi..

      Delete
  11. bila tgk padang kota, teringat pernah makan mee udang suatu ketika dahulu. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. di padang kota, banyak tempat makan yg best..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...