Thursday, 12 October 2017

Hitam Putih Kehidupan : Grit & Grace

Assalamualaikum...

Jom lawat galeri lukisan, tenang-tenangkan minda, melihat Malaysia dari perspektif dan hasil karya seorang jurufoto di dalam seni hitam putih (monochrome).

Galeri di bangunan klasik ni
lokasi di Leboh Pasar Besar dan Jalan Hang Kasturi

Pameran fotografi oleh SC Shekar, masuk percuma. Pameran fotografi ini adalah inisiatif yang disokong oleh Khazanah Nasional Berhad bagi meraikan perjalanan dan kemajuan Malaysia sebagai sebuah negara.

 Grit & Grace : The Grandeur of Monochrome Malaysia


Pameran Grit (Kecekalan) & Grace (keanggunan) diungkap dengan penuh puitis di dalam puisi ini

oleh Liew Suet Fun

 Biodata SC Shekar - the photojournalist

 salah satu buku oleh SC Shekar

jom lihat pameran

 hitam, puth, kelabu


sesi dengan murid-murid Sekolah Kebangsaan Cyberjaya

 kebanyakan foto (aerial view) landskap dan mukabumi dan foto candid
ragam manusia di dalam kehidupan

 anak-anak dari suku Jahai di Hutan Belum, Perak



ya, abadikan momen-momen kehidupan.
Pameran berlangsung selama sebulan dari 16 September hingga 16 Oktober. 
Masih ada masa lagi..check it out..

30 comments:

  1. Replies
    1. karya yg menarik..kekadang tk terfikir nak shoot photo mcm ni..

      Delete
  2. Punyalah lamanya saya tak masuk KL, sampai saya lupa kat mana Lebuh Pasar Besar via Jalan Hang Kasturi tu. Serius Nohas. Puluhan tahun kot saya tak menjenguk area2 CM tu. Ntah macam mana rupa dan kemajuan kawasan tu skrg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih mcm dulu lg, kak..cuma bertambah cantik sbb dah cat baru..siap ada Dataran Lebuh Pasar

      dulu2 mmg kwsan permainan sbb tunggu bas mini depan Bangkok Bank, naik bas kt bus stand klang..sekrg jarang gi kalau takde hal...Jln Hang Kasturi yg tepi CM..

      Delete
  3. belah mana ye? dekat dengan Jamek ke?

    last tengok pameran macam ni di KLCC. artistik sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelah Central Market, sederet dgn bgn OCBC & Bar Council...

      menarik jg pameran ni...B & W..

      Delete
  4. Malas nak masuk KL, jem. Hehe..lagilah dekat cm tu, tapi boleh gak kan, Naik mrt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi area ni mmg kena naik public transport, jem & parking pun susah jg..naik MRT & LRT..senang je..

      Delete
  5. Literally 'hitam putih' kehidupan. Sekali sekala jenguk gallery photo, best juga.

    Ni kalau boleh buat rumah sendiri jadi gallery photo sendiri, best juga (boleh perasan diri sendiri sebagai pro photographer) :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. melihat hasil karya pro photographer...belajar sikit2..hihi..
      boleh gak buat galeri sendiri..kalau ada pengunjung ok gak kan..kalau sendiri je tgk..bosan gak..hehe..

      Delete
  6. Menarik jugak kalau sesekali layan galeri lukisan ni. Tak prnah masuk. btw thanks for the info sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jarang gi galeri2 ni...yang ni pun terjumpa..menarik jg pameran nya..

      Delete
  7. Biodara dia tak dapat bacalah. Halus sangat. Saya guna hp lama. Hp keciput.

    Gamba2 tu saya suka. Hitam putih nampak lebih menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh download & baca..mmg kecik tulisannya..

      gambar hitam putih penuh seni..

      Delete
  8. Replies
    1. dah hbs 16 October, pameran sempena Hari Malaysia rasanya..

      Delete
  9. Replies
    1. best tengok photo2 negara kita..dah habis pamerannya..

      Delete
  10. Menarik. Kadang2 layan gambar2 menenangkan jgak. Setiap gambar ada ceritanya kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar2 yg bercerita...seronok tengok gambar2 ni.

      Delete
  11. masa arwah ayah ada.. dia suka ni galeri2 macam ni. kalau kat Penang tu tahu aja dia update pasal event2 macam ni. CT not a fan tapi selalu teman ayah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk pun kurang minat...yg ni terjumpa masa jln2..menarik juga..
      bonding time bersama ayah..kenangan tu..

      Delete
  12. gambar hitam putih nampak klasik

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!