Sunday, 16 September 2018

Sarapan Pagi di tepi Bendang

Assalamualaikum...

Cerita masa cuti 4 hari weekend lepas. Hari Ahadnya, teman ke Alor Setar. Pergi pagi, balik malam. Pergi ambik emak balik KL dan juga jumpa adik yang baru balik dari Mekah. Adik bongsu sekeluarga dah ada di Alor Setar sejak pagi Sabtu, drive dari Shah Alam.

Adik ambik di airport. Keluar airport, di kiri kanan bendang (sawah padi). Terbentang luas. Yelahhh, Kedah kan negeri jelapang padi Malaysia. 

Adik bawa pi sarapan di Restoran Pokok Pisang, Jalan Suka Menanti. Di tepi bendang juga..hehe..pemandangan biasa di Kedah. Sekolah, pejabat kerajaan, taman perumahan, banyak gak ditepi bendang.

 
specialty - gulai semilang dan gulai temenung (ikan kembung)

Disebabkan masih awal, baru pukul 7.45 pagi, yang ada cuma pek nga nyok (lempeng kelapa) dengan gulai temenung. Nasi putih tengah masak. Pek nga pun pek nga lah, semuanya tengah lapar. 

tempat buat pek nga
tempat makan bersila

sawah padi terbentang luas

set pek nga dengan ikan sekoq (gulai temenung)

Pek nga dia rasa manis, gulai temenung cair sedap gak. Satu set ni harga RM3.00. Pek nga dia nipis je, memang tak kenyang. Orang utara cakap, tak kejap perut. 

Alhamdulillah, nasi putih dah masak. Makan nasi pulak, berasap-asap lagi nasinya. Ada ikan pekasam goreng, pajeri nenas dan ulam-ulam je, jadik lah. Adik bongsu tak makan nasi, order dua keping lagi pek nga.


sementara tunggu yang lain habis makan, jom pi ronda-ronda bendang.

bendang dipenuhi lalang

restoran pokok pisang

ada pokok teratai dalam bendang

ingatkan bunga plastik

cantik kaler pink

apalah 5 bersaudara ni buat..nk lompat masuk tali air
semua ada beg mekah bling-bling

okbai..selamat berhujung minggu..

18 comments:

  1. Cantiknya teratai pink tu... banyak pulak tu berbunganya, subur tumbuh dalam bendang :)

    Peknga (tempek belanga), lama cheq tak pekena peknga aih :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak gak bunga teratai ni..menarik betul kalernya..

      homemade pek nga lg sedap, puas makan..hihi..

      Delete
  2. Pek nga, ingat nama makanan siam tadi, hihi.

    Tapi cantikla pemandangan dia, lagila bunga teratai tu, cuma sayang sbb kata dipenuhi lalang pulak, huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama pek nga ni dari siam kot...bunga teratai tu cantik..mungkin kwsan ni atau musim ni, depa tak buat bendang..

      Delete
  3. sedapnya sarapan pagi tepi bendang...dulu2 org bawa bekal mkn tepi bendang sebelum turun buat kja dlm bndang

    ReplyDelete
    Replies
    1. suasana lain...makan berkelah di tepi bendang rasa nyaman je..sambil lihat pemandangan..

      Delete
  4. Waalaikumussalam! Menarik suasana tempat makan tu.

    ReplyDelete
  5. Cantiknya pemandangan...dapat pulak makan mknn yg best. Lapar pulak rasa bila tengok gulai tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan panas2 peknga & gulai mmg terbaik..

      Delete
  6. waaah teratai dalam bendang cantiknya. peknga kelapa ceq suka kadang makan dengan sardin. hehe mana cukup skeping kak kena banyak2 hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nipih peknga nya mmg tak cukup sekeping..hehe..lawan ngan sambal sardin pun sedap..

      Delete
  7. Perghhhh lempeng makan tepi sawah memang marbeles le....bertambah2

    ReplyDelete
    Replies
    1. marbeles, tambahan tengah lapar.. siap tambah nasi putih..adik mkn sampai 3 keping...huhu..

      Delete
  8. Bestnya suasana kedai makan dia.. Menenangkan..

    ReplyDelete
  9. makin cantik dr dulu.. bertahun dh tak mkn sini

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!