Friday, 26 October 2018

Perpisahan yang kau pinta

sob, sob...perpisahan yang kau pinta dari >>>>>...syarikat..

dua bulan berturut-turut ada ofismate yang resign..mencari rumput yang lebih hijau di luar sana. yang tinggal, meraikan yang akan pergi tak kembali ke syarikat semula..

Farewell lunch di bulan September di Imperial Chakri Palace @ KLCC. Yang ni boss kecik belanja.

 hola! we meet again

 makanan Thai - mieng kham, tomyam putih & kerabu mangga

 mieng kham - sesi lipat-melipat

sedap giler - red ruby in coconut
nasiblah masa tak cukup, semua dah nak balik ofis
kalau tak nak korek isi kelapa tu, rugikan..
tapi makan nyok banyak2 pun tak elok, cacing..haha..

Hari Isnin baru ni, farewell dinner di Little Rara @ Jalan TAR. Yang ni sendiri bayar, girls outing. Dekat ofis je, jalan kaki ke sini. Dalam kesibukan kerja yang menekan-nekan jiwa, menyempatkan diri ke sini, bersosial, stress reliever. 

 yang bercahaya, nampak meriah tu lah Little Rara
yang bercahaya sebelah kiri tu Restoran Kudu, restoran nasi kandar yang femes
yang jenis beratuq panjang masa lunchtime

Ramai sungguh orang menunggu giliran nak masuk kedai. Full house. Sib baik member dah buat reservation. Orang yang nak diraikan tu yang pergi buat reservation..hehe..dia je yang free...

Macam-macam dekorasi kedai ni, nampak cam berserabut sikit...basikal pun ada terselit..

baru buka - depa buka petang
klasik hiasan dinding dia

Restaurant Thai juga. banyak gak menu dia

nama tak menahan - Patpong, Tiger Show, Tony Jaa..


 huh! night club fried rice

menu wajib - tom yum

 tom yam lagi



 Patpong, Patpong...combo grilled ayam & daging
Tony Jaa grilled chicken

 tomyam talay mega - kosong, cuma ada telur

Tomyam talay mega - seafood + telur

Saya order yang ini

 Barn kai apatah nama dia - beef glass noodle 

Overall, memang sedap semua makanan, terasa rempah ratusnya, secukup rasa, Patutlah ramai pelanggan, sanggup menunggu di luar kedai, ada yang tulis nama kat waiting list.

Makan dah. Sesi bersembang pula, mengenang kisah kau dan aku. Sambil-sambil tu mulut nak mengunyah juga..jom, jom..order mieng kham..

  mieng kham Little Rara

sesi calit-mencalit, lipat-melipat

Time's up. masa untuk sambung bekerja. Jom bayar. Total semua RM104. Harga on the high side, tapi berbaloi dengan makanannya.

syampu siam kot, pek kecik

Next, tak tau sapa punya farewell, yours truly kot...hehe..bertemu dan berpisah, adat manusia biasa, hilang dimata, tapi dihati tidak lupa...

32 comments:

  1. Aduduus.. Miangkham tu yang meleleh. Pebret saya ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mieng kham pelbagai rasa bergabung...letih kunyah..hihi..

      Delete
  2. Pernah berbuka puasa kat chakri palace KLCC tu tapi rugi la time tu tak reti makan miengkham tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena try..mula2 tu rasa pelik tapi bila dah makan..non-stop melipat..

      Delete
  3. Tu rege grup ke sorang2 punya? Hihi. Nama menunya memang rare habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga utk semua makanan...7 mknan termasuk mieng kham..

      Delete
  4. Cheq belum pernah lagi merasa Mieng Kham, teringin sangat nak cuba nanti bila berkesempatan 😋

    Biasalah tu, setiap pertemuan ada perpisahannya. Rezeki masing-masing kan..😎

    ReplyDelete
    Replies
    1. dkt Perlis/Kedah banyak kot yg jual mieng kham, makanan siam..

      dapat better offer, haruslah move on..rezeki jgn ditolak..

      Delete
  5. Hamboi meriah dgn makanan... pasni jgn bising berat naik yer hehehhe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..meraikan mereka yg nak pergi..walaupun meriah, tapi dlm hati, sedih jg..
      lepas ni gi exercise..kononnya..

      Delete
  6. Curious betul saya dengan rasa daun buat miengkham tu... pahit tak sis? :3

    Rezeki Allah Taala itu luas, dan rezeki seseorang boleh berubah tempat dan arah mengikut kehendak-Nya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. daun kaduk tak pahit, bila dah dicalit dgn sos dia, mmg sedap, rasa lemak2..
      berhijrah tempat kerja dgn gaji yg lbh baik..

      Delete
  7. Teringat ke KLCC tempoh hari sempat makan juga kat sana..naik turun cuci mata ja...tengok2 kan negara kita membangun hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. KLCC upmarket retail mall, tapi ada jg dijual produk2 yg mampu beli..

      Delete
  8. Ada Tiger Show... kikikikiki... apa tu?😳😳😳😂😂😂
    Teman jarang sangat eksplore tempat makan kat arena KL nie... macam best je... nanti la ada masa nanti boleh plan datang makan-makan kat sini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pertunjukan harimau...hehe..Little Rara ni dekat je dgn ofis, tapi baru first time makan di sini, yg dulu tapau je..

      Delete
  9. terliur tengok... best! sedappp

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. ya, mieng kham. dah bubuh isi, kena lipat & mkn mcm mkn sireh..

      Delete
  11. Salam, tuanpunya blog bila lagi nak berhijrah...ngeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..ontahlah, tk settle lg registration..terus bersara kot..& buat benda lain..

      Delete
  12. Hahaha.. baca nama menu tu buat Sha tergelak.. Kemain namanya.. yang miang kham tu memang teringin sangat nak tahu rasanya.. tapi belum berjaya lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk nyebut pun segan..hehe..mieng kham ni x byk resto thai yg ada jual..

      Delete
  13. WAH SEDAP SEMUANYA YG DIRAIKAN MESTI PUAS HATI N TERKENANGKENANG SHBT2 YG DITINGGALKAN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg kedua tu dah 11 tahun dgn company, sedih jg..tapi happy tgk dia dpt better offer..

      Delete
  14. Tetiba teringin nak makan tomyam...nampak sedap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tomyam kt sini..mcm authentic siam punya..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!