Assalamualaikum semua..
Haritu tengok kat tiktok, ada yang buat lempeng bawang @ lempeng cair...teringin pula...simple je bahan2 dia...tepung gandum, telur sebiji, bawang besar, daun bawang & garam..
bancuhan lempeng
dah siap - pajeon bawang & daun bawang
makan dengan kuah kari & cutney kelapa
lebihan dari beli tosei rava sebelum tu
tak best pula ada bawang ni, dah macam rasa telur dadar pula
---------------------------------------------------
Di satu petang, pi makan chapati di kedai tepi masjid di kawasan rumah - Irfan Chapati nama kedainya..
lembut chapatinya...sambal sardin secukup rasa
Rasa nak repeat makan chapati ni...nantilah..
Memang lempeng itu nampak macam telur dadar.
ReplyDeleterupa paras dah mcm telur dadar..rasa pun sama...hehe..
DeleteMudahnya resipi lempeng
ReplyDeletekalau lempeng kosong lg mudah..
DeleteSo far tak pernah buat lempeng savoury, selalunya buat lempeng yg rasa manis sikit sedap cicah dgn kari, sambal atau susu manis.
ReplyDeletefirst time buat yg savoury..selalu mak buat lempeng kelapa atau yg kosong..
Deletenampak sedap ni boleh try buat nanti.
ReplyDeletesilalah cuba...sedap cicah sambal bilis..
DeleteKadang lempeng ada bahan lain ni dia jadi garing² dan keras kat bahagian berbawang. Lagi suka lempeng kosong. Sedap jugak tu capati cecah sardin.
ReplyDeletebetul, bhg bawang tu rasa garing sikit...
Deleteeh, bancuhannya mcm jempu2 bawang yg lady buat.. ok juge kalau dilempengkan dia.. :D.. selama ni dijemputkan dan digoreng.. :D
ReplyDeleteYg ni lebih cair, kalau jemput² pekat sikit bancuhannya..sedap kalau jemput² buh bwg & daun bwg..
DeleteLempeng bersayur berkhasiat mudah sedia mengenyangkan
ReplyDeleteSenang nk buat...hehe..
DeleteAgaknya macam makan roti canai telur letak bawang. Saya tak suka bawangnya tu.
ReplyDeleteYa, lbh kurang mcm tu rasanya .
Deleteehhhhhh resepi lempeng mcm telur dadar hehe
ReplyDeleteCuma x bubuh cili potong je...hehe..
DeleteTiba2 saya teringin capati hehe
ReplyDeleteKena pi beli .ada capati frozen jg..
Deletepengen capati hangat...ditambah saus dan sedikit timun acar kayaknya nikmat
ReplyDeleteenakk...warm capati..
Deletelapar pula cik nur tgk ni he hee
ReplyDeletemenggugah perasaan...hihi..
Deletebila nak repeat tu? jom jom. saya hantu chapati
ReplyDeletenak try capati di tempat lain pula...jom2..
DeleteRajinnya buat lempeng. Saya bila buat lempeng, kosong je, sebab nak cicah sambal biasanya.
ReplyDeleteWah.. sedap tu, capati cicah sardin. Kalau saya, tak cukup sekeping. Hehe...
lempeng yg mudah...mak saya suka buat lempeng kosong, kekdg buh kelapa parut yg muda...capati tu beli 2 kpg, sekeping mmg x cukup..nipis je..
Delete