Monday 8 January 2024

Lempeng & Chapati

Assalamualaikum semua..

Haritu tengok kat tiktok, ada yang buat lempeng bawang @ lempeng cair...teringin pula...simple je bahan2 dia...tepung gandum, telur sebiji, bawang besar, daun bawang & garam.. 

bancuhan lempeng

dah siap - pajeon bawang & daun bawang
makan dengan kuah kari & cutney kelapa
lebihan dari beli tosei rava sebelum tu
 
tak best pula ada bawang ni, dah macam rasa telur dadar pula
 
---------------------------------------------------
 
Di satu petang, pi makan chapati di kedai tepi masjid di kawasan rumah - Irfan Chapati nama kedainya..
 

order chapati dengan sambal sardin
 
yummy..chapati cicah sambal sardin
 lembut chapatinya...sambal sardin secukup rasa
 
Rasa nak repeat makan chapati ni...nantilah..

28 comments:

  1. Memang lempeng itu nampak macam telur dadar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupa paras dah mcm telur dadar..rasa pun sama...hehe..

      Delete
  2. So far tak pernah buat lempeng savoury, selalunya buat lempeng yg rasa manis sikit sedap cicah dgn kari, sambal atau susu manis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time buat yg savoury..selalu mak buat lempeng kelapa atau yg kosong..

      Delete
  3. nampak sedap ni boleh try buat nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. silalah cuba...sedap cicah sambal bilis..

      Delete
  4. Kadang lempeng ada bahan lain ni dia jadi garing² dan keras kat bahagian berbawang. Lagi suka lempeng kosong. Sedap jugak tu capati cecah sardin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, bhg bawang tu rasa garing sikit...

      Delete
  5. eh, bancuhannya mcm jempu2 bawang yg lady buat.. ok juge kalau dilempengkan dia.. :D.. selama ni dijemputkan dan digoreng.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg ni lebih cair, kalau jemput² pekat sikit bancuhannya..sedap kalau jemput² buh bwg & daun bwg..

      Delete
  6. Lempeng bersayur berkhasiat mudah sedia mengenyangkan

    ReplyDelete
  7. Agaknya macam makan roti canai telur letak bawang. Saya tak suka bawangnya tu.

    ReplyDelete
  8. ehhhhhh resepi lempeng mcm telur dadar hehe

    ReplyDelete
  9. Tiba2 saya teringin capati hehe

    ReplyDelete
  10. pengen capati hangat...ditambah saus dan sedikit timun acar kayaknya nikmat

    ReplyDelete
  11. bila nak repeat tu? jom jom. saya hantu chapati

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak try capati di tempat lain pula...jom2..

      Delete
  12. Rajinnya buat lempeng. Saya bila buat lempeng, kosong je, sebab nak cicah sambal biasanya.
    Wah.. sedap tu, capati cicah sardin. Kalau saya, tak cukup sekeping. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lempeng yg mudah...mak saya suka buat lempeng kosong, kekdg buh kelapa parut yg muda...capati tu beli 2 kpg, sekeping mmg x cukup..nipis je..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!