Tuesday, 29 July 2025

Umi Nasi Paku Ayam Kampung

Assalamualaikum...nasi paku? 

Pernah tengok dokumentari dalam Majalah 3 lama dulu tentang nasi paku ni. Popular di Kelantan. Cara bungkus nasi guna paku, instead of getah bulat..seram kan..sekarang dah takde, Kementerian Kesihatan pun dah bagi amaran..tapi nama masih digunakan...kasi gempak..

Dua minggu lepas, ada site inspection di Seksyen 26 Shah Alam. Riki-riki tempat makan di sini, ternampak kedai Nasi Paku Umi...menarik nih...bila dah siap kerja, kita pun gi lah makan tengahari di sini...

Kedainya di kawasan industri, i-Parc 2... 

Parking jauh sikit, macam takde parking depan kedai..
 
ada nasi kerabu juga

ramai pelanggan, kena beratur
 
ayam bakar & lemak bakar
wahh...ada lemak bakar, besttt..
 
ambik nasi kerabu..nasi paku tu, nasi putih je.. 
 
lauk ayam bakar, lemak bakar, solok lada...air sirap..
harga semua : RM24.00
 
enak sihh...surrr...patutlah ramai pelanggan..
lemak bakar disiram dgn sambal kicap
sedap betul..lembut je lemaknya..sedap sbb ada sambal kicap..

ada 2 bekas nasi - nasi kerabu & nasi paku
 
Boleh lah nak repeat...

16 comments:

  1. Memang rare...nama nasi paku, tapi dah tak ada pakunya.
    Solok lada dengan lemak bakar tu, teringinnya saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama yg catchy...bikin penasaran...hehe...

      Delete
  2. Yess! Solok lada mesti ada... kalau tak tak lengkap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul...nasi kerabu & solok lada...gandingan mantap..

      Delete
  3. Tak pernah dengar pulak nasi paku sebelum ni. Mula2 baca ingatkan nasi tu dicampur dengan sayur paku-pakis sebab tu namanya begitu rupa2nya tak ye hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu2 femes di Kelantan...dah tak guna paku, bahaya!!

      Delete
  4. Unik nama tempat makan ni..nama nai tu nasi paku nasi putih, simbolik nama...mantap kedai makan laris..tempat bersih mesti ramai nak datang..kena lagi layanan bagus ha..pastilah meriah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. femes kedai ni..ramai yg datang beli...

      Delete
  5. semoga ada rezeki lagi nak ke kelantan ....dapat laa rasa huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat Kelantan lg authentic...mungkin lg murah jg..

      Delete
  6. Nampak sedap, nasib baik SA tgh diet..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapp...lemak bakar + sambal kicap, terbaikk..

      Delete
  7. Pertama kali dengar nasi paku. Terus saya google. Mak aihh betul-betul guna paku ek untuk seal bungkusan. Mujur tak guna lagi, seram juga tu. Kalau berkali-kali beli banyak koleksi paku nanti. Bestnya makan nasi kerabu yang sedap di kedai. Harga dia boleh tahan mahal juga ye. Tapi sedap okaylah. Itu yang ramai orang datang dan popular.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahaya guna paku..lebih baik guna getah bulat...sedap nasi kerabu nya...ramai yg datang membeli...

      Delete
  8. pernah makan nasi kerabu sini lauk daging bakar + lemak bakar..sedap sgt..dan rare ada sambal kicap...kt kedainya blum pernh smp..aritu opismate tapaukan...adik kita slalu dh pegi byk kali...lps tu br tau bila adik update ownernya anak pd kwn Papa kami

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah 3 kali makan lemak bakar..yg ni ada sambal kicap..mmg sedap...oo..anak kawan bapa Mama Tisya..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!