Sunday, 7 September 2025

Sambal Sarimah

 Salam hari minggu..
Cuti hari Isnin 1.9.25, adik bongsu ajak gi ziarah kubur arwah ayah 
di Raudhatul Sakinah di tepi Duke Highway
 
Selepas ziarah kubur, misi mencari makan
Singgah di Restoran Sambal Sarimah di Taman Samudera 
yang terkenal dengan pelbagai jenis sambal 
 
the venue
 
ada ayam gepuk juga
 
kedai belum buka, pekerja tengah hidang lauk-pauk
tapi sambal semua dah siap 
 
pelbagai jenis sambal
 
jom tengok sambal apa yang ada
 
depan : sambal bilis kantan 
dibelakang : ibu sambal (sambal kosong) & sambal bilis petai
dibelakang lagi : rendang daging 
 
depan : sambal udang & sambal tempoyak petai
belakang : sambal hijau ikan masin & sambal jering
 
harga sambal disini dikira ikut sudu & senduk
di antara RM2.00 - RM3.50 sesudu
rendang pula RM15 sesenduk
sambal udang dikira per ekor 
 
terung ikan bilis, dibelakang tempoyak daun kayu petai
 
disebabkan masih awal, tak banyak lauk-pauk lagi
 
gulai dan masak lemak
 
nasi putih, sambal jawa, sesudu sambal hijau petai, sepotong terung sambal
dan gulai keting (tunjang)..Alhamdulillah..breakfast + lunch..
 
harga semua untuk 5 orang makan + air = RM70.00
reasonable juga...the foods, bolehlah..so-so je.. 

32 comments:

  1. Macam-macam sambal ada. Boleh tahan juga harga sesenduk sambal tu. Kalau sesudu macam mahal juga. Sambal jawa sedap tu. Lama tak makan. Harga kira okay tapi kalau the foods so so macam tak repeat dah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk rendang shj RM15 sesenduk...mahal jg kan RM2.00 - 3.50 sesudu tapi tgk jenis sambal, yg ada petai lg mahal...itulah rasanya cam biasa je...

      Delete
  2. Berbagai jenis sambal ada ya...
    Harganya pun kira okay lah untuk 5 orang makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. rambang mato dibueknya...reasonable harganya..

      Delete
  3. Banyaknya jenis sambal. Rambang mata la taktau nak pilih yang mana. Kalau nak ambil sesenduk macam banyak. Kalau sesudu tu ok la boleh ambil serba sedikit buat rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. senduk cuma utk rendang shj, sudu utk sambal, betul..rambang mata dibuatnuya...

      Delete
  4. Banyaknya jenis sambal. Bolehlah ambil sesudu dua buat rasa-rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, ambik sikit2 , boleh rasa banyak jenis sambal..

      Delete
  5. sesudu pun banyak juga makan xmembazir

    ReplyDelete
  6. Datang awal, lauk belum banyak. Datang lewat, lauk habis... Nak kena tepat2 ni.... hhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa buka pkl 11.00, kita kul 10 dah masuk, makanlah apa yg ada...

      Delete
  7. Alamak ..semua menu tu memang feveret

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena singgah sini, kalau datang area tmn samudera..

      Delete
  8. Ramainya menu sambal.
    Dah tua2 ni wak takut sambal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulahh..rambang mata dibuatnya...makan sikit2 je sambal2 ni...

      Delete
  9. ada tgk kt tiktok tmpt makan ni...pelbagai jenis sambal tp bc review menunya biasa2 je la...lama tk mkn gulai tunjang

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, biasa je rasa lauk-pauknya...fusion Melayu - Padang..

      Delete
  10. Rm70 untuk 5 orang makan.. kira berbaloi sangat tu

    ReplyDelete
  11. Sajian sambal banyak pilihan, Sarimah..pelakon veteran kah owner restoran ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk jenis sambal...oo..tak pasti ownernya sapa..

      Delete
  12. Bestnya bila ada Macam Macam pilihan sambal ye..Nona peminat sambal!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rambang mata nak pilih yg mana satu...hihi...ooo..peminat sambal, tempat best nih...

      Delete
  13. Rambang mata nak pilih sambal.

    ReplyDelete
  14. Meriahnya sambal dia.. mengancam..

    ReplyDelete
  15. Dah pernah try sebelum ni, mmg rambang mata tgk pilihan sambal. Setuju, rasa mcm so-so je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm2 sambal ada...itulah rasa dia biasa je kan..

      Delete
  16. wah ada sambal keting. Sedap je nampak semua sambal dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. gulai keting...macam2 sambal ada..rambang mata dibuatnya..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!