Tuesday, 1 March 2022

Masuk UTM Jalan Semarak

Sebab nak makan kenduri...hehe..first time masuk kampus UTM ni...selama ni lalu-lalang je..tengok dari jauh je..

pintu masuk utama UTM Jalan Semarak
ehsan Google map
 
Hari Sabtu awal bulan Februari, ada jemputan kenduri di dewan dalam kampus Universiti Teknologi Malaysia di Jalan Semarak. Ini kali kedua hadiri majlis kenduri sejak dibolehkan selepas PKP..

Pukul 10 lebih dah gerak dari rumah, sebab jamuan makan mula pukul 11.00 pagi. Tak nak bersesak-sesak, kita gerak awal lah..
 
 
Alhamdulillah, parking banyak, tempat luas

di sini majlisnya..Dewan Tan Sri Ainuddin Wahid

Seperti biasa ikut SOP, imbas mySejahtera, ambil suhu dan sanitize jari-jemari

pengantin yang dirai

menuju ke dalam dewan

singgahsana di atas pentas
 
kuih-muih 
 
tunjuk gambar kuih je, makanan lauk-pauk kenduri
 
Dah habis makan, bergerak pulang..
 
ibu pengantin lelaki - kenal kan?
 
Seronoknya masuk menara gading, tempat menggali ilmu
 
Perpustakaan Sultanah Zanariah


 Cenderahati kenduri
 
cantik tasbihnya
 
yang ni cenderahati dari kenduri yang lain di hari yang sama, mak & kakak yang pergi...
 
butter cookies
 
pelbagai cenderahati kenduri zaman sekarang..
rindunya nak dapat bunga telur
 
ada lagi ke orang bagi bunga telur zaman ni?

Sunday, 27 February 2022

Restoran Mee Tarik Kungfu Ramen

Hari Rabu lepas, ada urusan di Taman Melawati, so kita hunting kuliner di sini..kali ni mencoba masakan Cina Muslim di restoran Kungfu Ramen..

Restoran Kungfu Ramen di Jalan Bandar 2
 
kedai corner lot
 
Jom tengok menunya..
 
Menunya..lebih kurang sama dengan restoran cina muslim yang lain
 
Order braised beef noodles dan dry dumplings
 
sedap dumplingnya - harga utk 13 biji inti ayam = RM9.50
 
Braised beef noodles
Terbaik..sedap! Secukup rasa..
Harga : RM11.50
 
Recommended, enak masakannya..portion pun besar..

Thursday, 24 February 2022

10 Masakan Khas Sarawak yang Unik

Salam mesra..

Haritu ada site inspection di Gleneagles Hospital Ampang. Sementara tunggu person incharge, belek-belek majalah Business Today yang ada di coffee table di lounge..wahh, ada artikel menarik tentang masakan khas Sarawak.

Tetiba dapat message dari Mysejahtera, status dah bertukar ke 'Casual Contact No Symptom'...ngeh, ngeh...haha.. redho jelah..

the article
 
Jom tengok masakan khas Sarawak yang tersenarai dalam artikel ni - yang unik dan yang harus dicoba (bagi yang halal).. 

1. Nasi Aruk
 
Nasi goreng yang digoreng tanpa minyak (diaruk). Nasi disangrai dalam dry-wok dengan bawang dan ikan bilis hingga terbit bau 'smokey'.

2. Nasi Goreng Dabai
 
Nasi goreng yang menggunakan buah dabai sebagai bahan utama. Buah dabai hanya boleh didapai di negeri Sarawak.
 
buah dabai
 
 
3. Bunga durian
 
Masakan sayur bunga durian menjadi kegemaran orang Sarawak, selalunya dimasak kari atau goreng belacan.
 

 kredit foto: http://www.malaysiavegetarianfood.com/tag/edible-flowers/

 
Boleh intai di sini untuk resepi sayur bunga durian.
 
 
4. Sup Terung Dayak
 
Terung Dayak @ Terung Asam
 
Terung Dayak juga dikenali dengan nama Terung Asam. Rasa asamnya sangat sesuai dimakan bersama makanan laut bagi menghilangkan aroma 'fishy'.
 
 
5. Bihun belacan
 
sumber: kompilasiresepi.blogspot.com
 
 
Bihun belacan mungkin bukan kegemaran anda disebabkan kuah belacan yang pekat.
 
 
6. Mee Tomato Rangup (Crispy)
 
 

Mi kolok digoreng 'deep-fry' kemudian disiram dengan kuah tomato yang pekat.
  
 
7. Umai
 
Umai ialah makanan yang diperkenalkan oleh nelayan kaum Melanau sebagai makanan yang mudah disediakan semasa aktiviti menangkap ikan. 


Bahan utama ialah isi ikan mentah, udang atau sotong dan diperah air limau, dicampur dengan cili, bawang, bawang putih dan garam. Sedap dimakan bersama nasi panas.
 
 
8. Ayam Pansuh
 

Ayam pansuh ialah makanan kaum Dayak yang popular. Ayam diperap dengan serai, tepus (halia liar) dan daun ubi kayu, kemudian dimasukkan ke dalam buluh dan dibakar, sama seperti lemang.
 
 
9. Tebaloi
 
Cenderahati yang femes dari Sarawak. Snek khas dari kaum Melanau, diperbuat daripada sagu, kelapa parut dan gula.
 
  
10. Kacang Ma (Motherwoot Chicken) 

Kacang Ma ialah makanan Cina Hakka yang pada mulanya untuk ibu berpantang.


Bahan utama ialah ayam dan herba Motherwort (juga dikenali Ka Chian Ma), minyak bijan, halia dan arak beras atau chinese cooking wain. Makanan ni punyai rasa arak yang kuat. Sekarang dinikmati oleh lelaki dan juga wanita.

-------------------------------

Diantara makanan diatas, yang mana pernah dimakan? Saya cuma dua je - nasi aruk dan tebaloi. Nasi aruk dimakan dengan ikan terubuk masin...walawei, sedap  giler..


Laksa Sarawak takde dalam list. Itu pun unik juga kan. 
 
Sekarang ni takyah ke Sarawak pun boleh nikmati masakan dari Sarawak tapi tak sama kan, tak berapa authentic, suasana dan angin berbeza...haha..