Dokumentari menarik di Netflix...Chef's Table...
"in this Emmy-nominated series, meet culinary stars around the world who are redefining gourmet food with innovative dishes and tantalizing desserts"
"Some of the most renowned chefs in the world share their deeply
personal stories, inspirations, and unique styles. Each chef's
discipline and culinary talent is explored while he or she prepares an
awe-inspiring creation"
Semuanya ada 6 Volumes, setiap volume ada 4 hingga 6 episod. Menonton dari awal tahun ni, pelan-pelan tengok..
Dokumentari ni mengenai kisah hidup chef terkemuka dunia, kebanyakannya ada Michelin-star restoran. Ada yang memang berasal dari keluarga chef, ada yang bermula dari minat, self-made chef, from zero to hero.
Apa yang menarik kebanyakan chef ni mengolah bahan-bahan mentah yang ada di negara mereka untuk dijadikan menu yang sesuai untuk fine-dining. Chef dari negara Peru, Brazil, Sepanyol, Rusia, Thailand, Korea Selatan, Slovenia, Mexico, India, mostly back to basic. Chef dari Brazil guna umbut batang kelapa je yang boleh meng-wow kan chef2 bertaraf dunia..
Siri ni bawa kita travel ke pelbagai negara dan memaparkan view yang cantik dan memukau pandangan dan melihat budaya pelbagai negara. Kita melawat ladang, kandang lembu/kambing, kebun sayur, kebun anggur, masuk kampung, masuk hutan, naik gunung, ke sungai, ke laut..memang bestlah..camera shot pun cantik..
Antara kisah yang menarik bagi saya ialah kisah 3 chef ni - Tim Raue (sebutan Rawa) dari Berlin, Jerman (Volume 3), Gaggan Anand (dari negara India tapi restoran di Bangkok, Thailand, sekarang di Singapura) Volume 2 dan Ivan Orkin dari US tapi buka restoran ramen di Jepun (sekarang di New York) Volume 3.
source: netflix
Tim Raue dari broken family, mak bapak bercerai, duduk dengan bapa, selalu kena pukul dengan bapa, kemudian join kumpulan gangster. Minat jadi chef bila cikgu dan kawan-kawan sekelas puji makanan yang dia sediakan sedap.
Trip ke Singapura membuka mata dan selera Tim Raue tentang cuisine Asia Tenggara. Jatuh cinta dengan masakan Asia, beliau guna bahan-bahan mentah dari Asia seperti lengkuas, kunyit, teh hijau, wasabi dalam menu dia. Syok tengok Jerman fine-dining food ada lengkuas..
Gaggan Anand dari keluarga miskin di India, intern di michelin-star restoran El-Buli, Spain, mengubah suai makanan India jadi fine-dining menu.
Ivan Orkin at Ivan Ramen, his full-service NYC restaurant
- Daniel Krieger (source: www.eater.com)
Ivan Orkin berjaya mencipta ramen sendiri setanding dengan chef Jepun. Sedap tengok ramen dia ni.
Recommended to view all episodes..jalan-jalan round the world. High quality documentary from Netflix..