Selamat berhujung minggu...
Dah pukul 2.00 petang...apakah juadah untuk minum petang?..hehe..baru je makan tengahari, dah fikir minum petang pulak...huhu..
Apakata try pulut tai-tai...sejenis kuih nyonya. Nama lainnya ialah pulut tekan, ada juga yang panggil pulut nyonya.
Selama ni tak pernah tahu pun kuih ni. Kuih nyonya yang saya suka ialah talam cendol dan kuih angku. Masa pergi Terengganu haritu, ada artikel tentang kuih ni dalam inflight magazine AirAsia...menarik..
'Tai-tai' maksudnya 'lady of leisure', merujuk kepada gologan wanita kelas atasan, yang selalu gather-gather di kelab, restoran, social event, private houses..
Bila dah tahu, haruslah bermula pencarian kuih pulut tai-tai...pertamanya jumpa di Nyonya Colors di Mytown Shopping Centre. Alhamdulillah, tinggal satu je..
pembeli terakhir pulut tai-tai
pulut tai-tai dimakan dengan sekaya..sedappp..
harga RM1.45 sebiji
Kali kedua jumpa di Bungkus Kaw-Kaw di Sogo Jalan TAR
harga RM3.50
yang ni kaler lagi menarik
biru putih, biru dari bunga telang
bunga yang sama utk masak nasi kerabu
Kuih ni memang dimakan dengan sekaya, surprisingly sedap. Rasa macam kuih seri muka. Dah termasuk dalam list feveret kuih-muih tradisional..
Recommended, silalah cuba..