Monday, 9 December 2019

Capsium | Jalapeno | Sweet Palermo

Cili oh cili..

Baca entry wak Warisan Petani, katanya lada benggala (capsicum) ni ada jantinanya - jantan dan betina


Haritu, lepas hantar report ke advisor di Solaris Mont Kiara, singgah Cold Storage. Nampak banyak lada benggala. Sungguh meriah, pelbagai warna.

hijau merah

 merah, kuning, oren, ungu...all capsicum..

Yang ni pula cili pedas dan cili manis

yang hijau - hot jalapeno,  yang kuning merah - sweet palermo

Pertama kali jumpa cili rasa manis. Sweet palermo ni rasanya manis (menurut maklumat), ingatkan diimport, rupanya ditanam secara hydroponic di Cameron Highland...boleh tahan juga harganya...

Mont Kiara ni kawasan ramai expatriat, ramai omputih, dekorasi untuk sambut krismas begitu meriah


kesimpulannya: siapa makan cili, tak semuanya rasa pedas..

28 comments:

  1. Sekarang tak semua cili pedas... dah ada cili manis... sweet palermo tu buat salad atau goreng dengan sayur tauge sedap. harganya mmg mahal... saya ada sepeket benih cili adik kirim dari US... katanya cili paling pedas di dunia... sebiji saja dah cukup untuk buat sambal belacan. Rupanya mcm capsicum tapi kecik je besar ibu jari tangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah lg makan cili manis, mungkin satu hari nanti nk try jg..
      dah tanam ke pokok cili dari US? nak tengok jg buahnya mcmana..

      Delete
  2. saya tak suka cili walaupun tak pedas. tapi capsicum tu cantik kalau bubuh dlm masakan sbb warnanya yang menyerlah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. capsicum ni rasanya mcm tawar sikit, ya betul, jd meriah masakan..kaler yg sgt loud..

      Delete
  3. ehh uuu.. i suka capsicum ni. esp yg warna warni. rege mmg pricey lah kan. i suka makan raw. sedap lah. crunchy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, rege nya mmg boleh menjulingkan biji mata..hihi..mcm harga ikan..sekilo Rm10-16..
      nmpk selalu ada dlm salad..kurang gemar..

      Delete
  4. PErnah berangan nak buat koleksi pokok cili.. Tapi asik mati kena serang je.. terus jammed minat tu.. TERKUBUR..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..susah gak nak pelihara ya..kena bubuh racun serangga...mungkin akan bangkit kembali minat tersebut..

      Delete
  5. ehheee... peribahasa cili tu dah tak relevant nampak gayanya kan ;-)

    Mrs. A tak makan sangat capsicum tapi kalau dah ada dalam masakan tu makan jelah nak membeli tu memang jarang sangat huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..dah ada cili manis..

      akk pun kurang suka capsicum..

      Delete
  6. Cheq tak berapa gemar makan cili benggala ni, tapi kalau ada dalam spaghetti tu cheq makan la jugak 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cili yg sesuai utk salad, piza dan spaghetti..tk pedas..

      Delete
  7. firstime tau ada cili manis hehe. salam kenal. done follow sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk pun pertama kali jumpa..tq, follow..dh follow back..

      Delete
  8. SA pernah terbeli jalapeno yang pedas tu..hiris2 buat campur dalam nasi goreng..mak aiii...osah melaha bibir...jenuh nak ngabihkan nasi goreng...makan sambil mengalir air mata...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak bayangkan kepedasan nasi goreng itu..pedas & hangat..ini betul2 hot & spicy..

      Delete
  9. memang ada jantan betinanya.selalu beli yang jantan untuk masakan..yg manis betina tu kdang je beli untuk hiasan makanan. suka capsicum ni tapi itulah harga sebiji pun mahal. suka makan rangup²

    ReplyDelete
  10. akak suka semuanya..mkn dgn mayonis..krup krap krup krap..

    ReplyDelete
  11. Peribahasa baru ye... Sekarang nie cili warna purple pun dah ada... Baru je ambil benihnya untuk di tanam di rumah... Nak try makan ghost paper, macam menakutkan jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peribahasa alaf baru..hehe..nanti up entry cili kaler purple..ghost paper, pedas giler kot..

      Delete
  12. Cantik betul warnanya bila disusun begitu.. Merah, kuning, hijau.. Menawan mata.. Ada rupanya yang manis ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cili rasa manis..tk pernah mkn lg..warna capsicum cantik2..mnyerlah sungguh..

      Delete
  13. cantik capsicum pelbagai warna

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...