Cili oh cili..
Baca entry wak Warisan Petani, katanya lada benggala (capsicum) ni ada jantinanya - jantan dan betina
Baca entry wak Warisan Petani, katanya lada benggala (capsicum) ni ada jantinanya - jantan dan betina
Boleh baca di sini - MB 114 Lada Benggala Ada Jantina
Haritu, lepas hantar report ke advisor di Solaris Mont Kiara, singgah Cold Storage. Nampak banyak lada benggala. Sungguh meriah, pelbagai warna.
hijau merah
merah, kuning, oren, ungu...all capsicum..
Yang ni pula cili pedas dan cili manis
yang hijau - hot jalapeno, yang kuning merah - sweet palermo
Pertama kali jumpa cili rasa manis. Sweet palermo ni rasanya manis (menurut maklumat), ingatkan diimport, rupanya ditanam secara hydroponic di Cameron Highland...boleh tahan juga harganya...
Mont Kiara ni kawasan ramai expatriat, ramai omputih, dekorasi untuk sambut krismas begitu meriah
kesimpulannya: siapa makan cili, tak semuanya rasa pedas..
Sekarang tak semua cili pedas... dah ada cili manis... sweet palermo tu buat salad atau goreng dengan sayur tauge sedap. harganya mmg mahal... saya ada sepeket benih cili adik kirim dari US... katanya cili paling pedas di dunia... sebiji saja dah cukup untuk buat sambal belacan. Rupanya mcm capsicum tapi kecik je besar ibu jari tangan.
ReplyDeletetak pernah lg makan cili manis, mungkin satu hari nanti nk try jg..
Deletedah tanam ke pokok cili dari US? nak tengok jg buahnya mcmana..
Belum...
DeleteTakpe, sabar mnunggu..
Deletesaya tak suka cili walaupun tak pedas. tapi capsicum tu cantik kalau bubuh dlm masakan sbb warnanya yang menyerlah tu.
ReplyDeletecapsicum ni rasanya mcm tawar sikit, ya betul, jd meriah masakan..kaler yg sgt loud..
Deleteehh uuu.. i suka capsicum ni. esp yg warna warni. rege mmg pricey lah kan. i suka makan raw. sedap lah. crunchy.
ReplyDeletebetul, rege nya mmg boleh menjulingkan biji mata..hihi..mcm harga ikan..sekilo Rm10-16..
Deletenmpk selalu ada dlm salad..kurang gemar..
PErnah berangan nak buat koleksi pokok cili.. Tapi asik mati kena serang je.. terus jammed minat tu.. TERKUBUR..
ReplyDeleteoo..susah gak nak pelihara ya..kena bubuh racun serangga...mungkin akan bangkit kembali minat tersebut..
Deleteehheee... peribahasa cili tu dah tak relevant nampak gayanya kan ;-)
ReplyDeleteMrs. A tak makan sangat capsicum tapi kalau dah ada dalam masakan tu makan jelah nak membeli tu memang jarang sangat huhuhu...
hehe..dah ada cili manis..
Deleteakk pun kurang suka capsicum..
Cheq tak berapa gemar makan cili benggala ni, tapi kalau ada dalam spaghetti tu cheq makan la jugak 😂
ReplyDeleteCili yg sesuai utk salad, piza dan spaghetti..tk pedas..
Deletefirstime tau ada cili manis hehe. salam kenal. done follow sini.
ReplyDeleteAkk pun pertama kali jumpa..tq, follow..dh follow back..
DeleteSA pernah terbeli jalapeno yang pedas tu..hiris2 buat campur dalam nasi goreng..mak aiii...osah melaha bibir...jenuh nak ngabihkan nasi goreng...makan sambil mengalir air mata...
ReplyDeleteTak bayangkan kepedasan nasi goreng itu..pedas & hangat..ini betul2 hot & spicy..
Deletememang ada jantan betinanya.selalu beli yang jantan untuk masakan..yg manis betina tu kdang je beli untuk hiasan makanan. suka capsicum ni tapi itulah harga sebiji pun mahal. suka makan rangup²
ReplyDeletebaru tau..jrg mkn capsicum..
Deleteakak suka semuanya..mkn dgn mayonis..krup krap krup krap..
ReplyDeleteNak try jgk lah..hihi..
DeletePeribahasa baru ye... Sekarang nie cili warna purple pun dah ada... Baru je ambil benihnya untuk di tanam di rumah... Nak try makan ghost paper, macam menakutkan jer...
ReplyDeletePeribahasa alaf baru..hehe..nanti up entry cili kaler purple..ghost paper, pedas giler kot..
DeleteCantik betul warnanya bila disusun begitu.. Merah, kuning, hijau.. Menawan mata.. Ada rupanya yang manis ye..
ReplyDeleteCili rasa manis..tk pernah mkn lg..warna capsicum cantik2..mnyerlah sungguh..
Deletecantik capsicum pelbagai warna
ReplyDeleteterang2 warna dia..cantik..
Delete