Friday, 6 December 2019

Ayam dan Itik Angsa + Kucing

Di satu petang yang permai, dari kejauhan, dari jalanraya, ternampak gerai ni di Kampung Batu Muda. Dah lama juga dok lalu-lalang, perati gerai ni, tiada kesempatan nak singgah.

Akhirnya dapat juga singgah...


Menu yang ada nasi lemak bungkus, mee bandung, yong tau fu goreng dan masakan western. Order mee bandung dan yong tau fu goreng.

 
 ok juga rasanya

yang menarik gerai ni, ada banyak jenis haiwan berkeliaran, cari makan. Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Ibu ayam, bapak ayam, kucing, semuanya jinak-jinak belaka. Ayam-ayam pun santai-santai jalan sana-sini.

kucing sedang bersantai

ayam jinak

pandanglah, lihatlah

kucing sudah bangun, tengah cat walk
kucing kaler oren ni, duduk senyap tepi bangku


bapak ayam

bapa ayam bersama ibu ayam

 Dah habis makan, nak pi ke kereta, nampak sekawan itik angsa sedang berjalan-jalan, berlenggang pulang petang. 

comel je, itik pulang petang, dalam satu barisan

 Kampung Batu Muda ni bukanlah kampung tradisi, semuanya rumah-rumah banglo, besar-besar. Bila nampak ayam, itik bebas berkeliaran, terasa bagai di kampung halaman sendiri.

Dari mana semua haiwan ni datang? mungkin ada tempat ternakan ayam itik di sini.

Till then, happy weekend.


26 comments:

  1. Seronok tgk ayam itik angsa semua ni mmg betul terasa di kampung

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah..ayam2, itik angsa, lepas babas..mcm suasana di kampung..

      Delete
  2. Replies
    1. haha..lembu2 ada berkeliaran, meragut rumput...

      Delete
  3. Nasib baik ayam2 tu tak terbang naik atas meja masa tetamu dok mkn..dh diajar dupaya bersopan santun kut hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah..ayam2 tu merayap je kat atas tanah, well-behaved...hihi..

      Delete
  4. Menggoda betul semangkuk mee bandung tu... slurrrp!

    Eeei saya takut dengan angsa... ingat masa kecik2 selalu kena kejar dengan angsa jiran tiap kali melintas depan rumah dia. Sapa lah yg bela tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jg rasanya, walaupun kuahnya tk brp pekat..

      itik angsa ni mmg bahaya sikit, suka kejar & gigit orang..

      Delete
  5. kedai biasa biasa tapi macam macam menu ada jual tu. menarik sungguh la menikmati makanan dengan view dan juga kecomelan haiwan yang ada..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, kedai biasa2, menu western pun ada...seronok tengok gelagat haiwan2 jinak ni..

      Delete
    2. sesekali menikmati view macam ni seronok juga kan :)

      Delete
  6. Hahaha.. comel pula caption akak dengan gambar haiwan2 tu.. 😂😂

    ReplyDelete
  7. Yon tau fu goreng tu nampak menarik untuk dicuba..

    ReplyDelete
  8. Dah lama tak tengok kejadian itik pulang petang dulu zaman kekecik kat kampung selalu sangat petang-petang je itik-itik yang mak/abah Mrs. A bela akan balik terkedek-kedek dari sawah macam yang dalam gambar tu lah hehheee comelkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, lama benor tk tengok itik angsa pulang petang..hehe..comel je bergerak dlm satu barisan..

      Delete
  9. Meriahnya situ dengan haiwan2 ternakan dan peliharaan, tak takut langsung dengan orang 😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. sib baik ayam2 tu tak terbang, kucing2 pun baik je, takde mengiau minta makanan..

      Delete
  10. Dah lama x tengok pemandangan macam ni...rindu suasana kampung

    ReplyDelete
    Replies
    1. suasana kampung di kuala lumpur...situasi yg sgt rare..

      Delete
  11. alamak, kalau saya nampak angsa terus menyorok. takut kena kejar

    ReplyDelete
    Replies
    1. itik angsa suka kejar, lepas tu gigit..mmg kena melarikan diri..

      Delete
  12. suka perhati suasana begini...kat kampung pun dh xramai yg suka berternak

    ReplyDelete
    Replies
    1. benar, kak..kt kpg saya pun dh mcm takde org bela ayam itik..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...