Kalau masak nasi putih, ada kerak, selalu buat apa dengan kerak nasi tu?
1. bagi makan burung/ayam
2. buang dalam tong sampah
3. bubuh air, rebus & makan
4. jemur, buat kerepek/inang-inang
5. buat gula-gula (candy)
Kalau anda pilih, no. 3 dan 5, anda adalah peminat drama Korea atau anything about Korea..hihi..sebab orang Korea depa suka makan kerak nasi yang dipanggil nurungji (scorched rice). Bubuh air ke dalam periuk yang ada kerak nasi, rebus sehingga mendidih dan jadilah bubur kerak nasi. Ada juga yang tambah taugeh. Sedap pulak tengok depa makan. Ke ada kawan-kawan yang suka makan kerak nasi? kalau hangit teruk, memang kita buang je kan..
Dalam program realiti Korea, Three Meals a Day : Fishing Village 5, selalu depa makan nurungji sebagai sarapan pagi. Nasi dimasak untuk makan malam, keraknya disimpan untuk buat bubur sebagai sarapan pagi keesokan harinya.
Three Meals a Day : Fishing Village 5
bubur kerak nasi kosong
bubur kerak nasi ada taugeh
hidangan sarapan nurungi, kimchi dan stew sayuran
Sedap pulak tengok depa makan, teringin nak buat..hehehe..
Orang Korea juga buat gula-gula dengan kerak nasi. Pelik gak. Nurungji candy termasuk dalam 10 weirdest candies from around the world by FoodNetwork
Nurungji Candy
Kerak nasi ni rupanya boleh diolah menjadi makanan hiliran yang mempunyai nilai komersil. Tak sangka kan.
nntila wak check dgn bini wtpe dgn kerak nasi tuu., ;p
ReplyDeletehehe..kalau guna rice cooker, jarang ada kerak..
DeleteOh, unik sekali kerak nasi diolah jadiNurungji Candy ...
ReplyDeleteSeperti apakah rasanya itu, kak ?
Ngga pernah coba, mngkin enak rasanya setelah diolah..
DeleteAkak suka mkn kerak nasi dari mula mengandung anak pertama smp skrg..kdg2 saja biarkan lama diatas dapur supaya berkerak..mkn panas2,garing..fuhh nikmatnya..
ReplyDeleteOo.ya ke..masa kecik2 dulu, takde rice cooker, selalu ada kerak..cicah gulai..
Deletejarang ada kerak nasi. br tau kerak nasi blh dikomersial
ReplyDeleteTak sangka boleh buat candy..
DeleteDULU2 KERAK NASI DIJEMUR DIJADIKAN KUIH BEPANG
ReplyDeleteMaknanya disira gula kan kak..rangup..
DeleteSelalu makan je kerak nasi sebab tak terlalu keras.
ReplyDeleteOh baru tahu buat gula-gula tu.
Kekadang ada jenis kerak melekat kat periuk esp kalau masak nasi guna dapur gas/kayu..
Deleteha'ah..akk pun baru tau jg..
selalu jugak rasanya dengar makanan ni sebab suka tgk rancangan korea, hehe. Tapi tak pernah try lagi. Saya kalau ada nasi lebihan memang suka buat bubur pon, cuma bukan kerak je la saya guna.
ReplyDeleterasanya org Korea je kot yg buat sup kerak nasi..bubur nasi + lauk pauk..sedapnya..
Deletekalau org Indonesia semua dimanfaatkan walaupun kerak...jemur boleh bepang pula.
ReplyDeleteBagus kan..boleh diolah buat bepang pula..
Deletedijemur,,
ReplyDeleteenggak tau tapi dibuat apa
Selalunya dibuat bepang atau snek..
Deleteeh macam nampak sedap pulak. Nak tengoklah nanti. kalau kerak teruk tu buang je. kalau sipi sipi tu makan jugalah.
ReplyDeleteitulah nmpk mcm sedap je bubur kerak nasi..betul, kalau dah hitam tu kita buang je kan..
Deleteakak suka kerak nasi, letak kuah dan makan saja, tapi tengok boleh buat bubur tu mungkin boleh dicuba nanti nampak macam sedap je tu dan pastinya tiada pembaziran sebab kerak nasi juga boleh digunakan untuk dimakan
ReplyDeletedulu2 cicah kerak nasi dgn kuah gulai..betul, takde pembaziran, boleh buat bubur..nampak sedap je depa makan..hehe..
Deletewalaupun saya peminat korea tapi saya kenot go nurungji ni.
ReplyDeletedah cubaaa da tapi ohoo kenot telan haha.. x faham macma mana depa suka..
beras mereka sedap kot..bila jd kerak, sedap dimakan...tak pernah try lg..ada kerak sikit2 je..
DeleteSelalu tengok Three Meals tu.. Nak buat juga tapi asyiklah lupa.. Hehehe.. selalu juga nasi jadi berkerak walaupun masak dalam rice cooker.. Nak cuba jugalah nanti..
ReplyDeleteakk teringin jg nak buat..tapi kerak nasi sikit je, kena masak dapur gas kalau nk byk kerak..let's try..hehe..
Delete