Thursday, 18 March 2021

Eat, Fun & Pray @ Xi'an, China


Assalamualaikum...

Haritu tengok rancangan 'Eat, Fun & Pray' di Xi'an, China, yang dihost oleh Fadzly Fuad. Rancangan makan-makan dan ziarah & solat di masjid-masjid di negara China. Travel dokumentari ni produced by Metrowealth International Group Sdn Bhd..

Bila tengok host mencuba makanan halal di Muslim Quarter, Xi'an, mengimbau kenangan travel di sana pada tahun 2016. Muslim Quarter ialah syurga makanan halal di Xi'an, ramai berniaga di sepanjang jalan depan deretan kedai-kedai.

Jom tengok apa makanan yang menarik di Muslim Quarter ni..a feast to the eyes..jamuan secara virtual..hehe..

 

kuih yang menarik, dari jauh dah nampak
rupa paras macam kuih bingka
tetapi bukan, ni ialah kuih pulut, dengan sos buah delima
 
aktiviti gula tarik
untuk buat kuih bepang
 
kuih bepang kacang & bijan
sedap & lembut bepang Xi'an
tak keras macam bepang Malaysia
 
roti bercorak
 
stinking tofu - sedap
 
abam jual kuih pisang kaki
 
kuih pisang kaki pelbagai inti
manis giler

kole kacang versi cina
 
baozi (dumpling) inti sup kambing
 
mi sejuk kuah kacang
 
Xinjiang chicken dengan belt mee

The highlight - mesti try sate kambing kalau ke China
sedap - secukup rasa rempah ratus nya


dan jangan lupa try kaki kambing..juicy, succulent...
 
makan dengan penuh curiosity
Host Fadzly pun ada makan kaki kambing
 
Ada banyak lagi makanan halal Cina di Muslim Quarter Xi'an..
boleh terjah entry lama..
Ziarah masjid pula..ada lebih kurang 10 masjid di kawasan Muslim Quarter..
termasuk Masjid Besar Xi'an
 
bolehlah masukkan Xi'an dalam bucketlist travel you'all..check it out

30 comments:

  1. Apa mksd musim quarter ye?
    Tak terlintas lagi nak jejak china selain Shenzhen...
    Maybe lepas2 ni bole masuk dalam list :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muslim quarter..kwsn tmpt tinggal org Islam & tmpt mereka berniaga..

      Xi'an menarik..

      Delete
    2. oooooo baru tau hhehe.. ok take note :)

      Delete
    3. best Muslim Quarter ni..

      Delete
  2. wow..harus masukkan ni dalam wishlist..tapi bila la bleh lepas..SA dah pi Beijing ngan Guangzhou..

    ReplyDelete
    Replies
    1. recommended! lihat kehidupan & budaya org Islam di China..
      menunggu sempadan negara dibuka semula..

      Delete
  3. Macam manalah rasa kaki kambing tu ya adoiii... macam seram pulak nampak kukunya tu hahahaa...

    Wah! macam-macam jenis bepang tuh! Mrs. A suka kuih Bepang hiks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak habis makan kaki kambing yg dibeli..geli-geleman tengkuk..haha..

      bepang yg sedap..lembut je..

      Delete
  4. Teringin nak ke Xian tapi masih belum tertunai lagi. Insya Allah ada rezeki. Mudahan Allah makbulkan sampai ke sini. Aamiin. Suka tenguk makanan dia yang pelbagai jenis dan halal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amiin..inshaaAllah, semoga dimakbulkan hajat di hati..

      betul..suka tengok makanan mereka..dan yg bestnya semuanya halalan toyyiba..

      Delete
  5. Wahhh.. seronoknya ada pengalaman begini. Teringin juga nak merasa. hopefully ada rezeki nanti. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaaAllah..tmpat menarik utk dilawati..dah ada direct flight AA ke sana..

      Delete
  6. Memang teringin nak ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaaAllah..bila dah buka nanti, bolehlah travel ke sana..

      Delete
  7. Replies
    1. InshaaAllah..ada rezeki, akan sampai jua..

      Delete
  8. Stinking tofu tu, selalu keluar bila tengok cerita cina. :)
    Ingat ke, dia tarik mee. Rupanya, dia tarik gula, buat bepang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik utk dicuba..stinking tofu..
      depa selalu buat demo mee tarik dlm restoran..

      Delete
  9. Wah kira Cik Nohas sudah cuba semua makanan Xian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. street foods ni asal nampak je mesti nak try...hehe..taklah semua..ada gak yg tak lalu nak try..

      Delete
  10. Replies
    1. InshaaAllah..tempat menarik utk travel..melihat budaya umat Islam di China..

      Delete
  11. Seronok tengok macam-macam makanan dia tu.
    Teringin nak rasa bepang tu sebab nohas kata lembut.

    Pernah rasa sate kambing masa ke Guangzhou, memang sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok mencuba makanan halal di sini..ya, betul..bepang Xian ni lembut je, tak macam kt Malaysia..

      sate kambing di China mmg patut dicuba walaupun harganya on the high side..10 yuan secucuk = RM6.00..pejam mata je beli..hihi..

      Delete
  12. Bestnya nohas :) mcm2 ada kat sana..teringin nk ke sana juga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. best..boleh cuba makanan halal Cina..Inshaa Allah, one fine day..

      Delete
  13. Unik hidangan kuih pulut dengan sos buah delima tu. Macam macam street food ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg unik, rasa dia pun unik..mati2 ingat tepung..sekali makan..erkk..pulut..hehe..

      kalau boleh nak try semua street foods mereka..

      Delete
  14. Alamak.. semua makanannya unik dan menarik.. Teringin pula nak cuba kaki kambing tu.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanan cina muslim...bagai digaru-garu hati nak cuba kaki kambing, tapi bila mkn sikit, rasa nak terkeluar balik..huhu.

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!