Tuesday, 17 January 2023

Jom buat sambal gesek

 Haritu ke Pasar Chow Kit, sebenarnya dah lama tak ke sini

terkojut den, kedai-kedai runcit di tepi pasar tu dah bertukar warganegara

semua kedai menjual barang-barang dari Indonesia

salah satunya benda ni....

 
ada yang batu, ada yang kayu
 
saiz sedang ni sepasang RM40

 

ada yang membeli lesung batu


Salam hari Selasa...slow-slow blogwalking, ziarah kawan-kawan..

32 comments:

  1. Dulu pernah nampak kat indon rasa cam nak beli tapi fikir beg berat emm je lah. Tapi tenguk ni wow bpleh mengesek tiap hari le

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli je kat pasar chow kit...byk pilihan..

      Delete
  2. Saya ada beli, kayu dan batu.... tapi tak pandai guna huhuhuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo...best tu...ada 2 jenis...tengok youtuber Indonesia, depa tenyeh2 je cili, bwg, belacan...

      Delete
  3. hehe kan kalu ke chow kit tak rasa dah kat Malaysia. Semuanyaa org seberang. Kedai makan pun depa kuasai

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...sederet kedai tu dah jual semua brg2 Indonesia...ramai rakyat mereka yg berbelanja di sini agaknya...kedai makan blm siasat lg tapi kedai mi sup utara masih ada lagi...hehe..

      Delete
  4. Wah... Indon mari. Ada tengok rancangan memasak Indonesia, dia macam tenyeh-tenyeh je. Bukan macam lesung kita, tumbuk-tumbuk. Hehe.

    ReplyDelete
  5. wah senang nak gesek cili padi tu

    ReplyDelete
  6. selamat menggesek kak. senang buat sendiri je kalau teringin

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak beli...cukuplah buat sambal guna lesung batu...

      Delete
  7. member opis, maid dia bawa direct dari indon,.. kata nya letih gak nak lenyek cili tu hehehe..all the best nohas! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..nampak guna kudrat yg kuat nak tenyeh cili...tak beli pun, amik gambar je..

      Delete
  8. Saya nampak lesung gesek ni masa ke Pekan Rabu. Teringin jugak nak membeli, tapi kenangkan entah berapa kali je guna nanti, tak jadilah 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah..kalau guna hari2 berbaloi jg beli...boleh jg guna sebagai prop utk jamuan..

      Delete
  9. Macama menarik...boleh tahan erk harga dia cuma macam x pandai plak nak lenyek2 macam tu..biasa pakai tumbuk je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg batu tu mahal gak harganya...tengok depa lenyek sekuat hati...hehe..

      Delete
  10. betul la... lama tak ke chokit....

    ReplyDelete
  11. Uish.. tak pernah tengok lg bentuk lesung yg macam tu 😮

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlm youtube masak2 dari Indonesia, depa byk guna lesung mcm ni..

      Delete
  12. Murah juga olek cobeknya tu RM40. Kalau ke sana nak grab satulah 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo...ya ke..tak tau pula brp harga kt tempat lain....boleh ditawar lg kot...mari2 membeli...hehe..

      Delete
  13. barang paling penting kalau nk buat sambal gesek ni

    ReplyDelete
  14. asyikkk kalau bt sambal guna gesek ni. haha

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!