Sunday 19 May 2024

Yogyakarta : Ngopi di Omah Kalang

  Aktiviti menyusuri Jalan Mondorakan diteruskan 

menuju Jalan Tegal Gendu..

Tujuannya mencari port ngopi 

pintu gerbang HS Silver

 Kotagede ni terkenal dengan seni pertukangan perak. Peringkat antarabangsa. Tapi kami di sini dah pukul 6++ petang, semua bengkel pertukangan perak dah tutup..huhu..takde rezeki.. 

 

Omah Dhuwur - port ngopi

nampak macam belum buka, tengok pekerja angkat kerusi, macam busy semuanya..

ok kita skip yang ni, berjalan lagi

saliran

tak perasan ada orang tidur 

Tak jauh dari sini, sampai di Omah Kalang

 Jom ngopi di sini..

omah ialah rumah dalam bahasa Jawa..Omah Dhuwur dan Omah Kalang tempat ngopi yang lawa..


view daripada Jalan Tegal Gendu

entrance from lorong
 
cantik exterior bangunan ni
 
bangunan yang cantik
 
bangunan bengkel barangan perak
 
Jom masuk, kita ngopi
 

tak jumpa kaunter, ada QR code tapi tak boleh order

takpe, kita snap gambar dulu..cantik interiornya, klasik

area berhawa dingin
 


 dah ronda-ronda belah ni, baru ternampak kaunter
dibahagian kiri bangunan..besar bangunan ni...

kalau masuk ikut sini, terus nampak kaunter
 
order hazelnut coffee 

lepak sini pula, ada air-cond
 
nice..
 
sekian, aktiviti di siang hari pertama di Yogyakarta
 
ambik grab ke hotel, sambung aktiviti malam di Jalan Malioboro..

Happy weekend..

9 comments:

  1. Seronoknya jalan-jalan Yogyakarta.
    Kota yang mewah dengan kebudayaan warisan leluhur mereka.

    ReplyDelete
  2. wahhh suka tengok senibina bangunannya tu

    ReplyDelete
  3. Cantik betul design dalam dia.. Memang jamu mata dna tekak ni..

    ReplyDelete
  4. SAa kan...kagum dengan rumah2 area Indonesia ni...cantik2 susunan dan interior diorang lebih ke arah barangan antik kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah Kalang ni mmg cantik..byk barangan cantik..

      Delete
  5. Pernah teringin nak ke sini sebab movie AADC2 tu. Moga satu hari sampai ke sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo...kena cari movie tu..x tengok lg..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!