Sunday, 10 January 2021

6 lagi program realiti Korea yang best!!

Annyeong..salam hari minggu..

Sambungan entry tahun lepas..meh tengok 6 lagi program realiti korea yang best...

 1. Jamsi Village


JAMSIMAN VILLAGE features celebrities and their children who travel to a foreign city and live there for a while. They enjoy the city in ways short-term travels would never provide: Walking the narrow allies around the neighborhood, making friends with the locals, and living like the people in the city for a period of time. The show observes three families: Cho Jung-chi and Jung In dwell in Ljubljana, Slovenia with their daughter and experience the small city life. Park Ji-yoon and her daughter fly to Helsinki, Finland, to enjoy a way of life in Northern Europe. Kim Hyung-kyu and his son go to Bali, Indonesia, known as the backpackers' paradise, to feel the freedom.
 
Kisah 3 keluarga selebriti Korea tinggal dan merasai kehidupan masyarakat tempatan di tiga bandar - Ljubljana di Slovenia, Denpasar di Bali dan Helsinki di Finland.
 
2. 3 Meals A Day
 
3 Meals a Day : Seaside Ranch
 
Program kehidupan di kampung dan masak-masak untuk 3 meal utama. Ada 9 main episod. Yang saya tengok 5 episod - Gochang Village, Seaside Ranch, Fishing Village 3 & 4 dan Mountain Village.

Menarik rancangan ni sebab mereka kena bekerja untuk dapatkan bahan mentah untuk dimasak buat sarapan, lunch and dinner. Mereka masak guna dapur tradisional - dapur kayu, masak nasi guna cauldron (periuk besi).
 
Di Fishing Village, mereka menangkap hasil laut, di Gochang Village - sistem barter - mereka proses susu kambing, penduduk kampung bagi bahan2 untuk dimasak. Paling best tengok kebun sayur mereka..terbaik..
 

3. Twogether
 
 
Rancangan ala-ala explorace, di host oleh selebriti Korea, Lee Seung-gi dan selebriti Taiwan, Jasper Liu. Mereka berdua mengembara ke beberapa bandar di Asia, bermain games untuk dapat clue untuk mencari alamat peminat mereka. Bandar-bandar yang mereka pergi ialah Jogyakarta, Bali, Bangkok, Chiangmai dan Nepal. Kelakar mereka berdua ni, paling best masa mereka pergi Nepal. Punyalah concentrate kat tarian tradisional, ingatkan itu game mereka, rupanya aturan makanan yang dihidang.

4. Little Forest
 

Rancangan realiti kanak-kanak, tinggal 2 hari 1 malam di kawasan kampung, back to nature. Rumah Little Forest ni, memang best betul, ada laman dengan open kitchen, kebun sayur, kandang ayam dan arnab, workshop. 
 
Dihost oleh 4 orang selebriti - Lee Seung-Gi, Jung So-Min, Lee Seo-Jin and Park Na-Rae. Peserta pula kanak-kanak berumur 4 - 7 tahun. Yang best, pasangan kembar - Grace & Brooke yang suka menyanyi dan Yi-han, big brother, yang 2 kali gigi tercabut.
 
 
5. Street Food Fighter 1 & II
 
 

Program makan-makan di seluruh dunia (termasuk Penang) yang dihost oleh Chef Baek Jong-Won. Kat Penang, Chef Baek cari buah durian, tapi takde musim masa tu.

Menarik program ni, suka time Chef Baek pegi Sicily dan New York.

6. My Neighbour, Charles..

 
Foreigners who have left their homes behind to stay in South Korea for various personal reasons share stories about how they continue to survive in the Korean society amidst several challenges.

Rancangan realiti kehidupan warga asing yang tinggal di Korea Selatan. Mereka datang dari seluruh pelusuk dunia dengan pelbagai sebab, ada yang berkahwin, bekerja, yang lari dari bahaya, yang suka negara Korea. Program mula dari tahun 2014 hingga 2018. Untuk rancangan ni, suka tengok episod yang memaparkan kehidupan orang Islam di Korea Selatan.

ep 87 - keluarga dari Iraq
 
ep 78 - family Afghanistan
 
ep 105 -  family dari Iraq

family from Uzbekistan
 

Menarik rancangan ni, recommended untuk ditonton.



Yang lain-lain yang best : Little Summer Holiday, Korean Hostel in Spain, Eat Sleep Eat, Delicious Rendezvous dan Master in the House/All the Butlers. 

Rancangan Eat Sleep Eat ada shooting di Kudat, Sabah..Chef Baek Jong-bung masak kari Malaysia...sedap benor mereka makan kari Malaysian style..

Program realiti korea memang menarik..banyak genre..

38 comments:

  1. No 6 itu saya pernah tengok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. best My Neighbour, Charles..kisah kehidupan..

      Delete
  2. yg tv reality show keluarga dari orangbukit xde mak erk? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..takde org nak tengok...nothing special..

      Delete
  3. Mmg best2 kan rancangan realti Korea ni. 3 Meals A Day tu paling saya suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best..mcm2 genre, kreatif depa ni..3 meals a day tu, sedap2 je tengok masakan mereka..hihi..

      Delete
  4. Pernah tenguk 3 meals a day ja. Tapi seronok tenguk mereka bekerjasama membuat kerja dan seronok bila mereka memasak

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..suka tengok mereka masak cara tradisional, nak hidupkan api..guna kipas, cipta alat..hehe..

      Delete
  5. menarik program ni xssempat nk tonton

    ReplyDelete
  6. Semua nda pernah tengok haha 😂🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. time PKP ni bolehlah tengok..menarik semua nya..

      Delete
    2. boleh dipertimbangkan hehhee list anime banyak lagi belum habis ni lol

      Delete
    3. itulah..banyak nak tengok, tk cukup masa...hehe..

      Delete
  7. kite pernah tengok twegether je hehe

    ReplyDelete
  8. Suka tengok 3 Meals A Day tu. Seronok tengok life jauh dari bandar dan masak masak cara tradisional dulu dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..lokasi program mmg best..kat kampung, pulau, tepi gunung..

      Delete
    2. Paling suka tengok Lee Seo-jin kat kampung tu dengan Cha Seung-won, Yoo Hae-jin dan Son Ho-jun kat bukit tepi pantai. Nice sangat tempat dia.

      Delete
    3. lokasi mmg superb...semua best - yang tepi laut, kt kpg, kt tepi gunung..

      Delete
  9. Satu aje yang Mrs. A tengok 3 Meals A Day heheheee...

    ReplyDelete
  10. Semua tak pernah tengok lagi hihihi

    ReplyDelete
  11. Tuan admin nie memang peminat filem korea ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka tengok rancangan yg pelbagai genre...menarik produksi korea ni..

      Delete
  12. No.2 dan 5 tu peberet cheq 😆

    ReplyDelete
  13. semoga negara kita dpt mengeksport rancangan TV dan filem ke peringkat antarabangsa spt Korea juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amiin..filem2 M'sia ada yg dpt anugerah kt luar negara..harap2 drama dpt sambutan internasional..

      Delete
  14. Seronoknya kalau banyak masa terluang. Boleh tonton satu persatu.

    ReplyDelete
  15. No 5 pernah tengok. Makan-makan. Sekarang dah boleh tengok channel korea dah kat rumah. Tapi masalahnya, takde subtitle pulak. Huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kt tv & youtube, selalunya ada..kat website pun ada subttile english..

      Delete
  16. Alaa shida x berapa tahu sgt bab korea2 ni..tp tahu tgk Running Man je nohas :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. korea byk program realiti yg best2...tak minat tgk RM..huhu..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!