Wednesday, 15 September 2021

Forget-Me-Not

Let's talk about flowers..

Suka sangat bunga Lavender sebab warna ungunya yang menarik. Suka juga produk yang base lavender..bathgel, pelembut fabrik, essential oil..suka baunya yang refreshing & calming..

Lovely Lavender (source: pinterest)
 
Bila tengok drama china Mysterious Love, terpikat dengan bunga Forget-Me-Not..warna ungu juga.. 
 

 Forget-Me-Not


di ladang bunga Forget-Me-Not

 
Dalam drama china, Go Go Squid 2 Dt.Appledog's Time, hero lukis mural Forget-Me-Not di apartment heroin, dengan harapan heroin tidak lupakan dia.

mural bunga Forget-Me-Not
 
Bunga Forget-Me-Not dalam dua-dua drama ni ialah versi Chinese. Bunga ni ada 200 species dan ada pelbagai warna, ada warna pink, putih, orange tapi majoriti ialah warna kebiru-biruan dan ungu. Versi lain bunga Forget-Me-Not pun sangat cantik. Subhanallah..suka-suka..
 
 
  
Forget-Me-Not  (source: flowermeaning)
 
pelbagai warna
 

Bunga Forget-Me-Not melambangkan cinta sejati yang tidak berbelah bagi. Daripada website www.flowermeaning.com, diantara lambang bunga Forget-Me-Not ialah:

  • True and undying love
  • Remembrance during partings or after death
  • A connection that lasts through time
  • Fidelity and loyalty in a relationship, despite separation or other challenges
  • Reminders of your favorite memories or time together with another person
  • Growing affection between two people
  • Honoring the Armenian Genocide
  • Helping patients with Alzheimer’s Disease
  • Caring for the poor, disabled and needy 
 
The Armenian Genocide tu yang very shocking, kejadian pada zaman Empayar Othmaniyyah, Turki...huhu..

Bunga yang sweet ni juga dijadikan design purse wanita dan  pinggan-mangkuk di rumah. Ada juga kain English cotton corak bunga ni..sweetnya..



cantiknya..brand Cath Kidston London

 
Bunga Forget-Me-Not ni tak tau dipanggil bunga apa kat sini. Rasa macam pernah jumpa. Lavender and Forget-Me-Not..in love with purple..

18 comments:

  1. yesss suka. ya lavender♥️
    pepel.yg cantikk
    bestt nya kalau dpt shot gambar kat situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka bunga2 kaler purple..ladang lavender & forget-me-not mmg cantik..

      Delete
  2. Manis ja ungunya, pastel,, hero lukis supaya dia tidak dilupakann, harap forget me not..

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka warnanya ungunya..forget-me-not jg lambang cinta sejati..

      Delete
  3. Cantik kan bunganya...pernah nampak kat butik Cath Kidston bag bunga- bunga tu di MV...harga boleh tahan gak...warna dia sangat- sanagt cantik but...SA bukan penggemar lavender..x tau kenapa SA x suka...sedangkan ramai kata bau romantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. brg2 forget-me-not Cath Kidston cantik2 semuanya..geram je tengok tapi tulah harga dia mahal gak..gelas 2 biji tu pun RM100++...bau lavender sgt best..

      Delete
  4. cantiknya bunga kaler biru tu nohas..cantik sgt!!

    ReplyDelete
  5. Cantik bunga forget me not
    Tapi macam tak pernah lihat

    ReplyDelete
  6. Kecil-kecil sahaja bunga forget-me-not.
    Selalu juga guna so lavender ini. Getaran kedua tertinggi selwran ros.

    ReplyDelete
  7. Akak pun suka bau lavender..menenangkan..letak kt bilik tido agar tido nyenyak..

    ReplyDelete
  8. Wangian lavender pun sedap baunya..

    ReplyDelete
  9. cantiknyaaa! jatuh cinta tgk..

    ReplyDelete
  10. Haha kita x suka bunga sgt tp kita suka tgk warna2 bunga yg bewarna warni tu.. Haha acaner tu ek?! Hahah

    ReplyDelete
  11. CANTIK BUNGA NI SESUAI DGN DRAMA FORGET ME NOT..SENTIMENTAL VALUE

    ReplyDelete
  12. Saya pun suka lavender, nak tidur malam malam diffuse essential oil lavender. Cantik jenis bunga kecil kecil ni kan. Sukalah dalam pasu tu. Cantik!

    ReplyDelete
  13. kita mmg suka attach dgn benda2 warna ungu kak..
    company corporate kaler kan ker warna unggu..tu yg setia memanjang...hehehehehehe

    ReplyDelete
  14. Kita geng! Minat ungu dan dan bau bauan yang ala ala lavender. Rasa macam pernah tengok bunga forget me not tu, tapi warna pink kalau tak silap. Memang cantikkkkk.

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!