Monday, 14 March 2022

Borneo Asian Food : Sugar Bun

Salam mesra..salam petang Isnin..

Dari Pulau Borneo ke Semenanjung...dari timur ke barat..makan-makan di Borneo Asian Food by Sugar Bun..outlet di Jalan Tuanku Abdul Rahman..

Sugarbun ni femes di Sabah & Sarawak, dah mengembang sayap ke semenanjung..

Broasted Chicken - Everyday Dusted Everyday Cooked
Everyone favourite chicken since 1979
 
Walaupun namanya Sugar Bun, tapi tak jual pastries ya. Sebaliknya jual ayam goreng sebagai menu utama. Menu ayam gorengnya dipanggil 'broasted chicken'..

Apakah dia 'Broasted Chicken?..kombinasi daripada perkataan 'broil' and 'roast'.  'broasted chicken' ialah ayam yang digoreng dalam pressure cooker, seperti yang ditulis di kain rentang dalam gambar..'Broasted chicken' is pressurefried, to retain moisture and reduce oil content for healthier and much satisfying meal'..

Jom kita tengok apa yang best..dah dua kali lunch di sini..first time pada bulan April tahun lepas..setahun yang lalu..

promosi sos Sabasco
 
order di kaunter
 ada set broasted chicken, giant garoupa fish, fish burger

Menu giant garoupa fish 'temporarily unavailable'..laksa Sarawak pun takde..

yang ada menu eco fish - ikan tilapia merah
 
tiga menu giant garoupa fish not available at the moment
 
special tea from Sabah
 
sos cili Sabasco 
diperbuat daripada cili 'momporok'
yang hanya didapati di negeri Sabah
biji benih clli yang disebarkan oleh burung bulbul
 
 
ok order set eco fish, first time dulu makan set broasted chicken dengan nasi..
 
#1st - set dua ketul broasted chicken & nasi
sedap nasinya
 
#2nd - set borneo eco fish
sedap sambalnya & nasi, ikan goreng biasa
 
Tapau ala-carte broasted chicken untuk dinner
 
 

 3 ketul broasted chicken
sedap, lembut & juicy

Recommended, broasted is better..
alternatif kepada menu ayam-ayam goreng yang ada di pasaran..

24 comments:

  1. adushhh Lapar perut nmpk menu2 ni
    he hee mengodaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..sedap2 semuanya..ada online jg..

      Delete
  2. Pernah makan Sugar Bun masa waktu tinggal di Labuan.
    Berkembang menunya. Dahulu tiada ikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jarang fast food outlet jual menu ikan goreng...promote local product..

      Delete
  3. takda sup sebagai side dish ke? orang sabah kan semua makanan ada sup sebagai side dish tak kira la makanan apa pun 😅

    ReplyDelete
  4. Kat Conezion ni pun ada outlet dia..bulan lepas bukak..mula2 ada few item dalam menu mmg not available..sabar jer la menanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..ada buka di sana..entah bila nak jalan2 ke Conezion...hehe..

      Delete
  5. Oh? Ada sos cili Sabasco ? Baru tau!

    ReplyDelete
  6. Wah ..ikan goreng garing cicah sambal sedap

    ReplyDelete
  7. Menarik juga.. Lamanya tak jalan2 area jalan TAR

    ReplyDelete
    Replies
    1. outlet ni di jalan TAR belah atas, dkt Mydin..

      Delete
  8. Dl zaman sek dh smp jb sugar bun ni pastu dia hilang.. Now dia msk blk kat kl ye hehhe..

    ReplyDelete
  9. wah boleh nikmati selera masakan Borneo di sini

    ReplyDelete
  10. Selamat menjamu selera masakan borneo

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang menu masakan borneo tu takde buat sementara waktu..

      Delete
  11. Dari cara penyediaan masakan tu nampak sedap. Isi lembut dan luarannya rangup. Ingatkan bun roti rupanya ayam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak guna pressure cooker, isi ayam jd lembut...itulah bila tgk nama, ingatkan jual pastries..

      Delete
  12. Pastu yang kat Sabah semua dah tutup. Bankrap. Dulu awal2 tahun 2000-ish, femes. Pastu tetiba bankrap. Buka lagi 10 years after, bertahan lama juga but came pandemic. Bankrap lagi. Walhal sedap je menu dia semua. Nampak gaya, kena turun Sarawak / WM lah nak merasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..dah tutup di Sabah..2nd time bangkrap sbb pandemik..nampaknya kena makan di KL/Selangor..hehe..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!