Thursday, October 30, 2014

Wow!! Menara DBKL 2

Assalamualaikum..

Break sekejap dari cerita Jepun. Kita cerita KL pula. Hari Khamis minggu lepas, ada urusan di Menara DBKL 3 di Bandar Wawasan. Tengok di ruang legar bangunan, ada macam pameran..bila pergi close-up, rupanya ada pertandingan. Pertandingan memilih rekabentuk bangunan Menara DBKL 2. Bangunan yang ada nak dirobohkan dan dibina baru.

Menara DBKL 2 ni bangunan lama, dulunya Wisma PKNS. Lokasinya depan Bangunan KWSP, bersebelahan bangunan DBKL (Menara DBKL 1) di Jalan Raja Laut. Bangunan 'old school', zaman 70'an dulu.


pameran sedang berlangsung
yang mana satu pilihan hati

Menariknya, untuk Menara DBKL 2 yang akan dibina, orang awam boleh mengundi design bangunan yang dipertandingkan. Ada enam semuanya. Melihat pada design yang dipamerkan, nampaknya bangunan DBKL yang sediada dikekalkan. 

Mari kita lihat design yang dipertandingkan.(snap guna hp..kurang memuaskan)..wow..world class..canggih DBKL macam ni..setanding Seoul City Hall..

Firma A - triangular shape




wow



wow..wow
Dan undi saya ialah..tiada rahsia diantara kita..hihi..


Memilih design yang selamat, yang conventional, design Firma E..

Warga KL, anda sudah mengundi?? ke dah tutup..lupa pulak nak check..

Timing yang bagus untuk redevelop bangunan ni, diseberang Jalan Raja Laut, Menara Tun Razak pun dah dirobohkan dan akan dibina semula dengan design yang sleek and modern..

MTR
     Will revisit this space in a few years' time for a new KL skyline..

Wednesday, October 29, 2014

Japan : Day 6 - Kyoto: Nara Park & the rest of the day

Assalamualaikum..terakhir di Kyoto.

Meneruskan kembara di hari ke-enam, kita ke Nara pula. Nara juga pernah jadi ibunegara Jepun, sebelum Kyoto. Banyak tempat menarik di Nara, tapi kami cuma nak pergi Nara Park saja, nak tengok rusa..hihi..

rapid express ke Nara
Sampai di JR Nara station, singgah di Tourist Information, tanya makcik yang jaga kaunter, macamana nak ke Nara Park. Makcik tu cakap ada dua pilihan, jalan kaki atau naik bas.  Kami pilih naik bas, naik di Platform 1, depan stesen saja, tambang bas 220 yen.  Berpandukan map yang makcik tu bagi, turun depan Nara Park. Dari jauh, dah nampak rusa-rusa berkeliaran..

rusa-rusa berkeliaran
Rusa-rusa ni nampak jinak-jinak je, tapi takdelah nak pergi dekat-dekat, nak belai-belai sebab bau BUSUK..snap dari jauh je..

the lone ranger

sedang berlawan - tanduk-menanduk

close-up
Rupa-rupanya rusa-rusa ni bukannya jinak, liar juga, nasib baik tak kena side kick atau knock down...

amaran

Disebabkan banyak rusa, signage mcm ni byk kat sini
istana lama
Tak berlama-lama di sini, hari pun dah hampir malam, ambil bas, balik ke JR Nara station. Singgah di AEON yang ada di stesen ni untuk beli bahan-bahan untuk masak dinner malam ni..beli ikan, sayur dan roti nan.













gambar rusa juga

Balik ke Kyoto, sambung berjalan lagi..kali ni ke Nishiki Market, walaupun dah lewat, nak pergi juga..sesat barat mencari..


Nishiki Market
Tapi adalah juga dua tiga kedai serbaneka yang masih dibuka, pasar basah dah tutup kedai. Nishiki Market ni panjang dan bersambung dengan Teramachi dan Shin-Kyogoku shopping arcade.

Lokasi Nishiki Market, Teramachi dan Shin-Kyogoku

dari Nishiki Market ke Teramachi

Teramachi shopping arcade

sejarah Teramachi

Kemudian berjalan ke Shin-Kyogoku pula. Barang-barang di sini seperti T-shirts, fridge magnets, murah-murah juga.

Shin-Kyogoku

kuih mochi dan kek green tea+soya bean (bawah) tu nampak sedap

entrance dari Shijo-dori
Entrance Shin-Kyogoku di Shijo-dori dah dekat dengan stesen keretapi Kawaramachi untuk Hankyu Kyoto line, Alhamdulillah, tak payah berjalan jauh. Naik keretapi ke Karasuma stesen, kemudian ambil subway ke Kyoto station, guna ICOCA card untuk kali terakhir. Esok dah nak ke Tokyo, walaupun boleh guna kad ni di Tokyo, tapi disebabkan flight balik ke KL dari Tokyo, terpaksa pulangkan malam ni juga.

The card

Disebabkan ICOCA card ni dikeluarkan oleh JR West, ianya mesti dipulangkan ke JR West juga untuk dapat balik deposit 500yen. Banyak juga tu. Di Tokyo, ada JR East. Walaupun sama-sama JR tapi lain-lain entiti. Kalau nak guna juga ICOCA card, terpaksa burn deposit tu, kemudian kena top-up lagi, stored value yang tinggal 540yen tak cukup untuk jalan-jalan guna subway di Tokyo. Setelah ditimbang-tara, difikir-fikir, lebih baik rugi sikit, daripada rugi banyak kan..

Baki stored value yang ada, kalau boleh nak dihabiskan, kalau tidak, kena tolak 220yen. Masuk dua tiga kedai di station, semuanya tak accept ICOCA card untuk transaksi jual-beli...apa nak buat, redho je lah, hari pun dah lewat. Nak tak nak, menapak ke JR West Ticket Office untuk pulangkan ICOCA card dengan stored value 540yen + deposit 500 yen = 1040 yen.

Dapat refund 820yen, setelah ditolak 220yen. Alhamdulillah, lepaslah beli one-day Metro pass di Tokyo nanti. Dah habis urusan, jomlah kita balik asrama, perut pun dah lapar, nak kena masak lagi ni.

On the way balik, lalu depan vending machine, tiba-tiba ternampak lambang ICOCA card kat situ..hee..kenapalah tak terfikir nak guna ICOCA card, membeli-belah kat vending machine..*nangis dalam hati*..barang yang lepas, jangan dikenang..220yen je pun..haha..

Tiba di hostel, settle urusan peribadi, kemudian turun ke dapur untuk masak dinner. Menu malam ni - roti nan, sup sayur dan ikan bakar.. 

ikan bakar dan sup sayur
Jemput makan, satu terover masin, satu lagi tawar, eloklah saling melengkapi...Alhamdulillah. Lepas makan, masuk bilik dan mula aktiviti kemas beg. Stress packing beg dalam bilik yang sempit..haha..kenangan malam terakhir di Kyoto..

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mari survey hostel pula..boleh klik website Piece Hostel untuk maklumat lanjut.

Piece Hostel
reception area

Lounge 1

Lounge 2
peta Kyoto di dining area

kitchen and dining area

part of kitchen area
breakfast time

outdoor seating area - entrance from kitchen

outdoor laundry area
powder room

shower rooms
bilik yang kitaorang ambil - private twin bed (source: Piece Hostel)

.
dorm untuk 4 orang (source: Piece Hostel)
Sebagaimana dalam gambar, begitulah realitinya..ada juga private room with en-suite bathroom.

Ada rooftop terrace di tingkat 3, Sora Terrace..yang ni tak sempat nak pergi..

Sora Terrace


One of our smoking area and terrace on the third floor, a.k.a the SORA Terrace. This terrace was built with the concept of enjoying the changes of the four seasons, with various plants and flowers blooming throughout the year. This terrace also has the best view in our hostel, as it provides a fabulous view of Kyoto City. The terrace is located on the same level as the Shinkansen platforms, so you can get a very good view of the Shinkansens passing by. 

Overall, recommended for those looking for a good and cheap accommodation in Kyoto - walking distance from Kyoto station, modern design, spacious area and good facilities. Check it out.

Sunday, October 26, 2014

Japan : Day 6 - Kyoto: Toei Kyoto Studio Park

Salam Maal Hijrah 1436..semoga tahun ini lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya..

Ada beberapa tempat lagi di Kyoto, esok dah nak bergerak ke Tokyo. Dari Saga-Arashiyama station, naik JR Sagano line ke Uzumasa station, kali ni nak pergi ke Toei Kyoto Studio Park.


Di Uzumasa station, cuma ada satu exit saja. Ikut exit ni, dan akan nampak signage ke Toei Movie Studio. Jalan kaki menyeberang trek keretapi Sagano line, melewati kawasan perumahan.

 
ikut jalan ni selepas menyeberang trek keretapi Sagano line
Tertarik tengok rumah ni, rasa macam tak stabil je, kurus tiangnya..muat je kereta bawah tangga..


rumah extended
rumah teres tapi design lain-lain
centralised car park
Melintas trek keretapi Keifuku line (Randensaga) pula..trek keretapi di Jepun ni dekat sangat dengan kawasan perumahan.


Keretapi Randensaga Keifuku
Jalan lagi, masuk simpang sebelah kiri..

masuk simpang kiri - bersih kawasannya
Lalu depan deretan rumah-rumah kediaman, seperti biasa, macam-macam design..comel-comel rumahnya..

Toei Studio Park ni letaknya betul-betul sebelah kawasan perumahan. Suasana sunyi-sepi..takde orang, yang ada cuma dua tiga guards saja..

PIntu masuk utama

entrance fee - 2200 yen
Layout of Toei Kyoto Studio Park
"Toei Kyoto Studio Park is the only theme park in Japan where you can observe the filming of period dramas (jidaigeki films). Here you can walk freely around the Toei Kyoto Studio film set. This set depicts the street from the Edo period"

entrance ke studio park
pelakon-pelakon Jepun - semua tak kenal
Yang tak bestnya Studio Park ni, walaupun dah bayar entrance fee, nak masuk rumah-rumah Ninja ni, kena bayar lagi. Malas pula nak masuk, cuma jalan-jalan sekeliling, tengok apa yang best..
kawasan Ninja - Ninja Training Dojo, Ninja Mystery House & Ninja Star Dojo (souvenir shop)
Ninja training

Ninja toys - getah je ni, bukan besi
Teringat filem Ninja Assassin..ganas, brutal..Rain berlakon jadi ninja.

Masuk kawasan re-creation of Edo period township

Port town - ada naga mekanikal dalam air - tak sempat snap, dah tenggelam
Nagaya-mon - Gate ke rumah Samurai
Nampak ada gerai-gerai berjualan di kaki lima..mari usha apa yang halalan toyyiban untuk alas perut..
kembali ke zaman Edo
Ada 'kakigori'..ABC Jepun dan jagung bakar..bolehlah try..
pelbagai perisa kakigori
Matcha kakigori dengan kacang merah dan jagung bakar
Masa ni hujan rintik-rintik, tukar tempat duduk, bawah payung. Kakigori tu OK jugalah, tak berapa manis sangat, yang tak best, aisnya dikisar kasar-kasar, jenuh juga nak menghabiskan. Jagung bakar, not bad, sedikit overdone. Alhamdulillah, rezeki, takleh nak komplen banyak..

suasana pekan di zaman Edo
staff berkimono depan Nakamuraza Theater

'gay' yg bermaksud 'pleasure'..

kedai makan
kedai makan - ditepinya bangunan moden zaman Meiji


tempat utk photo shoot
staff bersiap-sedia untuk pertunjukan
kawasan kedai-kedai souvenir
Ikan-ikan diawet - display utk kedai runcit zaman Edo
watch tower rest area - kanak-kanak sekolah sedang makan

Castle Gate

staf berpakaian zaman Edo

bersiap sedia utk pertunjukan
Pukul 1.30 tengahari, ada dua pertunjukan: the Chanbara (Samurai sword fighting) di Edo Town 3rd Avenue Square dan Ninja show di Nakamuraza Theater. Dua-dua macam best, rasa nak pergi tengok dua-dua show ni. Disebabkan dah berada di Edo town, tengok the Chanbara dulu..ambil tempat masing-masing..

menunggu the Chanbara show

dah start
Pertunjukan dalam bahasa Jepun, tak faham dialog..tapi bolehlah agak sikit-sikit - kisah tiga orang pemuda berebut seorang perempuanMana perempun tu? Nun, salah seorang penonton yang duduk di luar, tengah makan ais-krim, tiba-tiba jadi pelakon tambahan..

tergolek sorang
Tak menunggu sampai habis pertunjukan the Chanbara ni, berkejar ke Nakamuraza Theater pula, untuk tengok Ninja Show, tak nak lepaskan peluang. Ingatkan show Ninja yang serius (mungkin part ni dah terlepas), masa kami sampai, part unsur-unsur komedi..ada pulak ninja berambut merah..

Ninja show - yang kiri tu berambut merah




Tak menunggu sampai habis Ninja show tu, bergerak balik ke Uzumasa station, ikut jalan yang sama tadi..


JR Uzumasa station
Terus ke Kyoto station, berkejaran ke platform 9/10, untuk ambik keretapi ke pekan Nara. 

Bersambung di last entry for Kyoto..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...