Wednesday, 3 April 2019

Kuih Beko & Air Khatira

Kuih Beko

sebutan béko, e tanda..

Kuih tradisional - bahan-bahannya cuma pulut, gula & kelapa parut

Jumpa di pasar malam Jalan Tuanku Abdul Rahman

Dah makan, nak minum pula, ni dia...

Air Khatira Kaw..pasti mengingau!


Jumpa di bulan Ramadhan..In shaa Allah..

30 comments:

  1. Cheq tak pernah minum air khatira lagi, teringin juga nak cuba 🤤

    ReplyDelete
    Replies
    1. air ni byk dijual pada bulan puasa, sedapp..

      Delete
  2. tak pernah makan kuih Beko. macam tak pernah tengok juga..
    air khatira ni nak puasa ni banyak leee. sedap !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk pun first time jumpa org jual kuih ni...ya, betul, bulan puasa byk org jual air ni, mmg sedap..

      Delete
  3. wah...kuih feveret mak ni...
    kak, kebab yg depan mydin asal dulu ada lg tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..ya ke..baru first time jumpa org jual...
      kebab yg tepi Jln TAR, belakang bus stop tu ke, yg dkt coliseum ke? ada lg kot, tak sure..ada kebab baru, dkt2 kedai Bata, A&W Jln Tar..

      Delete
  4. Dua2 tak pernah jumoa, tak pernah dengar, tak pernah majan/minum..huhu.
    Tapi air khatira tu mcm memikat sukmalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. air khatira pernah minum, kuih beko baru pertama kali jumpa...air khatira mmg sedap, ada mcm2 bahan dlm tu..

      Delete
  5. Replies
    1. nmpk sedap kuih beko..air khatira mmg sedap..

      Delete
  6. saya tak pernah rasa dan minum air khatira..acaner rasanya... sebab saya jarang beli air yang dah siap di bancuh... haus2 saya selalu beli air mineral je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada mcm2 bahan dlm air ni..cincau, cendol, biji selasih, getah anggur - minuman bersusu..sedap, ala2 ABC cair..

      Delete
  7. tak pernah try makan dan minum lg.. kt utara ni mcm susah nk jumpa ke tak nmpk. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalnya di Johor..kt Lmbh Klang pun x ramai yg mnjual..tk brp nak viral..

      Delete
  8. agak2 kuih beko tu macam kuih yg salut gula tu ke..alahai lupa nama kuih tu. Yess..air khatira tu mmg favorite

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih beko rasa liat2 sikit, ada kelapa parut...air khatira mmg sedap,mcm2 bahan ada..

      Delete
  9. teringin pulak nak mencuba kuih beko..

    mesti sedap kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jarang jumpa org jual, sedap lemak2 kelapa..

      Delete
  10. hampir 19 tahun tak pergi pasar malam jalan TAR.
    Duluuuuuu pernah beli air khatira dkt sana. Sekali sedut... MasyaAllah, sedapnya.
    Patah balik beli lagi 1 gelas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai sgt manusia di pasar mlm Jln TAR..air khatira mmg sedap, tapi jrg jumpa org jual hari-hari biasa..

      Delete
  11. 1ST TIME DENGAR NAMA KUEH BEKO...
    AIR KHATIRA SEDAP...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jarang jumpa org jual kuih ni..kuih tradisional..

      Delete
  12. Belum pernah rasa air Khatira tu mujur hahahaa...takut gak kalau mengingau nanti.

    Kuih tu macam pernah rasa ada cecampur kelapa kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..boleh mengigau..mcm2 tagline..kena try air nih..

      ya, betul,liat2 sikit, tepung pulut + kelapa parut...

      Delete
  13. First time dengar nama kuih nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun first time..silap sebut, penjual tu yg betulkan..beko with e tanda..

      Delete
  14. tgk air khatira = teringat dah nak puasa.
    air ni wujud pertama kali ketika ramadhan tahun bila ntah.
    hihihi.
    legend

    ReplyDelete
    Replies
    1. pertama kali jumpa air ni di bulan puasa jg..hari biasa jarang org jual..

      Delete
  15. tak pernah tgk dan dgr nama kuih ni..

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...