Thursday, 27 June 2019

Doctor Prisoner

Move on from kisah hari raya, jamuan raya, kuih raya, kita review drama korea pula. Medical kdrama with a twist..

Tugas hakiki doktor ialah menyembuhkan penyakit tapi doktor yang ni suruh orang jadi begitu sakit sampai nak mati. Doktor apakah itu? Kenapa buat begitu? kenapa pesakit pun sanggup siksa diri sendiri?


Semuanya terjawab bila anda menonton drama ni. Sangat best drama ni. Lakonan mantap 4 aktor yang memegang watak utama - Nam Goong Min, Kim Byung-chul, Park Eun Seuk dan Choi Won Young.

Cerita mengenai doktor Na Yi Je (Nam Goong Min) yang baik hati tetapi telah dianiaya oleh doktor senior sehingga terpaksa meringkuk dalam penjara selama 3 tahun. Selepas keluar dari penjara, Dr Yi Je mohon jawatan 'medical director' di penjara yang sama. Bermulalah episod 'aku kenakan hang, hang kenakan aku' di antara Dr Yi Je dan Dr Min Sik, medical director penjara yang akan berhenti. Ditambah dengan Jae Joon, anak chaebol yang 'pyscho'.

Kenapa Dr Yi Je nak sangat jawatan medical director tu sampai sanggup caras calon Dr Min Sik? apakah misteri dalam penjara yang ingin diselesaikannya?

Satu drama yang tightly written. Plot twist yang mencengkam jiwa dan minda. Romance almost zero. Menonton cerita ni bikin stress, rasa nak tumbuk-tumbuk je anak chaebol tu.

Amalan kedoktoran dalam drama ni memang sangat menyalahi undang-undang. Cara-cara untuk jatuh sakit sampai nak mati. Memang gila lah. AMARAN KERAS: JANGAN DICONTOHI. Tapi banyak dapat dipelajari dari drama ni. Pertama kali dengar penyakit Fenconi Anaemia, Huntington dan Wilson's diseases.

Peminat drama thriller, recommended tengok drama ni. Semuanya 32 episod, satu episod cuma setengah jam dan terus sambung, so total 16 episod. Daebak!!

24 comments:

  1. menarik nampaknya jalan ceritanya tu

    ReplyDelete
  2. Macam menarik je... Alaa... drama bersiri la pulak... baru nak search online...

    ReplyDelete
  3. kena tgok la citer ni. mcm best je!

    ReplyDelete
  4. Jalan Hari raya sambil tengok cerita Korea ye Nohas..

    Selamat Hari Raya Eidulfitri Maaf Zahir Batin buat Nohas 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya Yatie..maaf zahir & batin..

      Delete
  5. Replies
    1. menarik utk mereka yg suka drama2 thriller..

      Delete
  6. nak cari laaa nanti...xda romance xda hal yg penting jalan cerita menarik...hihi

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..
    Salam ukwah dari saya untuk anda..

    Jom follow blog https://www.iyaseo.id/

    Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
    Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
    Komen yang baik2 sahaja ye..
    Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

    Terima kasih sekali lagi..ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..salam ukhwah...done follow..

      Delete
  8. Replies
    1. adegan ganas sikit je, yg banyak adegan saiko..hehe..

      Delete
  9. Memang thrill sangat bila tonton drama nie.. setiap episod berjaya buat jantung berdegup laju.. Hahaha.. Ko kenakan akau, aku kenakan ko.. Geram je tengok.. Tapi yang paling ohsem bila dia berjaya buat manusia sihat jadi sakit.. Gile..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, thrill giler drama ni...part 3 prisoner yg nak sakit sampai nk mati tu mmg ohsem, manipulate ilmu kedoktoran utk kepentingan diri..haha..

      Delete
  10. Tak follow citer ni kurang suka genre thriller melampau, sikit-sikit ok.
    Tajuk pun dah suspen hehheee..
    Mrs. A suka love story.

    ReplyDelete
    Replies
    1. doktor terlampau..hehe..berat sikit citer ni..

      Delete
  11. bila lah saya peluang nak nonton filem korea seperti ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tengok kt website..sehari satu episod, x sampai sebulan dah boleh habis..

      Delete
  12. drama korea selalunya panjang.. tambah2 thriller mcm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. drama ni byk episod sbb satu episod setengah jam je...oklah,16 ep just nice, tk meleret-leret jln ceritanya..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...