Wednesday, 13 November 2019

Jalan-Jalan ke Hat Yai, Thailand

Assalamualaikum....sawadikap...

Alhamdulillah, trip 4 hari 3 malam ke Hat Yai, Thailand, berakhir dengan jayanya. Ada orang dah banyak kali ke sini, kami baru pi..hehe..

Hat Yai - lokasinya di selatan negara Thailand, dekat je dengan border negara kita. Ramai juga rakyat Malaysia yang masuk ikut jalan darat, samada naik keretapi, bawa kenderaan sendiri atau naik bas.


Lokasi Hat Yai dan Songkhla

Tarikh travel kami dari 9 hingga 12 November 2019. Ahli rombongan seramai 9 orang - 5 dewasa, 3 kanak-kanak dan seorang budak 3 tahun. 
 
Ada dua kumpulan. Group 1 - saya, mak dan kakak, bergerak dari KL. Group 2 - adik bongsu sekeluarga, seramai enam orang, bergerak dari Shah Alam.

 dari airport ke Hat Yai town

Maaf ya, pagi tadi dah post satu entry. Ingatkan nak buat teaser dulu, tapi rasa macam ringkas sangat. Terus je lah buat ringkasan travel di Hat Yai.

1. Transport

Group 1 
Pergi balik naik flight Air Asia. Jumlah kos semua RM880 untuk 3 orang + 2 luggage 20 kilo..lebih kurang RM293 seorang.
Masa booking, flight pukul 10 pagi, tetiba kena retimed ke pukul 3.10 petang..huhu..redho je lah..Flight dari KLIA2 ke Hat Yai lebih kurang sejam.


Pertama kali buat self-service untuk beg drop

Group 2 : Pergi naik komuter dari Shah Alam ke KL Sentral, keretapi ets ke Padang Besar dan keretapi klasik ke Hat Yai. Balik naik flight.

di Padang Besar


 dalam keretapi klasik, pukul 11.50 baru bergerak ke Hat Yai

Pengangkutan di Hat Yai : 

Dari airport ke town : Teksi airport - THB 250
Ke Khlong Hae Floating market : Tuk-tuk - THB 550 pergi-balik
Hari ke -3 : Van + driver - THB 4,000 dari 7.00 pagi hingga 7.00 malam
Hotel ke airport : Tuk-tuk - THB 400

Lain-lain: jalan kaki..


tuk tuk

dalam van

Untuk sewa van: boleh contact Zul : +66 82 730 3285. Boleh suruh dia booking tempat kat Chabura Dim Sum & Khlong Hae Steamboat. Awal bulan ni group cikgu-cikgu Alor Setar guna servis dia. Adik yang rekomen. Ok, terlebih peramah orangnya..hehe..

2. Hotel

Booking hotel room 3 malam di Aloha Hotel, Nipatuthit 1 Road.  
Jumlah kos: RM303 untuk 3 malam, tanpa sarapan pagi.


Puas hati dengan Aloha Hotel, sebabnya:

Lokasi : centrally located, ditengah-tengah - dekat dengan stesen keretapi, Lee Gardens Plaza, Kim Yong Market, Robinson supermarket, Santisuk Market, semuanya boleh jalan kaki je. Berdepan dengan jalan besar, bukan di lorong-lorong.

Sederet dengan restoran halal - Rahmatullah dan pejabat Hat Yai Top Travel - perkhidmatan bas ke Malaysia. Banyak pilihan restoran halal di kawasan sekitar.

Hotel : Bilik hotel besar, moden dan bersih. Toilet facilities, hair dryer, peti ais & cerek elekrik. Wifi laju.

Aloha Hotel
 hotel room
 reception area

Hotel foyer

3. Itinerari

Hari 1 - Sabtu : Lee Gardens Plaza 
Hari 2 - Ahad  : Kim Yong Market & Khlong Hae Floating Market
Hari 3 - Isnin  : Dim Sum Chabura
                       Songkhla via Ko Yo island - Samila Beach & old town
                       Chang Puak Elephant Camp 
                       Central Festival Shopping Mall 
                       Kaysorn Souvenir Shop
                       Pasar Borong @ clock tower
                       Khlong Hae Steamboat 
                       Lee Gardens Plaza night market
Hari 4 - Selasa: Balik Malaysia - flight @ 12.20pm waktu Thai


Overall, puas hati dengan trip ni. Bawa bonda jalan-jalan + trip makan-makan & shopping. Alhamdulillah dengan rezeki pemberian Ilahi.

26 comments:

  1. Wahhh... Seronoknya jalan-jalan ke Hat Yai. Meriah juga suasana dalam van tu. Ingatkan dalam bangunan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. best jalan2 dgn family..van Thai mcm disko, lampu warna-warni..

      Delete
  2. Replies
    1. dari luar mcm biasa je..audio visual pun terbaik, bila malam yg meriah dgn lampu colourful..selesa sungguh..

      Delete
  3. orang lain dah pegi. orang lain dah berkali2 pegi. u dah pun pegi. i je belum lagi. sangat teringin.. nnt boleh lah cuba2 usha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh buat short getaway..best jg lah Hat Yai..

      Delete
  4. Seronokkan..paling best makanan kt sana..sedap2 semuanya..

    ReplyDelete
  5. part makan2 tu heaven sangat kan

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah dapat mengembirakan hati ibu tersayang serta bergembira dengan keluarga adalah momen terindah dalam kehidupan. Paling utama agenda makan-makan walahh hai paling best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...bonding time bersama family..makan2 yg paling best...hihi..shopping no.2..hehe..

      Delete
  7. Wah.. details.. boleh dijadikan rujukan.. antara tempat yang Sha teringin nak jejak..

    ReplyDelete
  8. Ada rasa teringin , tapi Oked ni jenis takut nak negara orang. Dia punya fikir tu teruk-teruk sangat. Macam mana kalau hilang etc etc.. hahahaa inshaAllah, kalau nak pergi nanti bolehlah rujuk di sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ikut travel ejen dulu..tapi kalau gi ramai2, InshaaAllah rasa berani sikit, kena jaga each other..

      Delete
  9. meriahnyaaaa van tu kalau waktu malam tu boleh cucuk2 bintang hehe..
    kiteeee tak penah pegi lagi kak.. seronok da pegi tu mesti makan maciam2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lampu warna-warni mcm disko,AV pun terbaik...yes, makan maciam2..authentic Thai..

      Delete
  10. Nanti update lagi ye. seronok baca orang jalan-jalan

    ReplyDelete
  11. wooww mmg puas hati la kalau 4 hari 3 mlm..byk tempat leh cover..BEST tau Hatyai ni..

    mmg seronok pergi ramai2..meriah! paling penting bab mkn..mmg kena dgn tekak la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..puas hati..bab makan2 the best + shopping2..hihi..

      Delete
  12. RM293??? ok lah kot sbb skrg tiket AA pun dah tak murah mcm dulu..harga luggage, seat, dgn nk kena check in sendiri drop luggage sendiri..rasa cam nk tukar airline lain lak hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli time takde sale, ni yang paling murah..huhu...rasa mcm staff AA je bila berjaya buat luggage drop sendiri..bhaha..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...