Tuesday, 4 August 2020

Pertama kali balik kampung time PKP

Assalamualaikum semua...semoga sihat walafiat..

Lama tak update..lima hari di kampung, baru masuk kerja hari ni..

Dah lama tak balik kampung, dah setahun lebih. Kali terakhir balik, hari raya puasa tahun lepas. Raya haji tahun lepas tak balik, sebab nak hadir acara korban dekat sini. Berdebar-debar juga tunggu sidang media PM hari Selasa lepas, kot-kot tak boleh rentas negeri, tiket ets dah beli. Alhamdulillah, boleh beraya di kampung halaman tercinta..hehe..

So hari Khamis lepas, pepagi dah ke KL Sentral, ambik ets pukul 8.10 pagi. Kali kedua naik ets.

suasana di KL Sentral menunggu keretapi

koc C - ada cafe, bertabahlah asyik dengar bunyi microwave

Full capacity

Stesen keretapi Ipoh

Alhamdulillah, dah sampai di destinasi

Stesen Keretapi Kuala Kangsar

Kakak dan mak datang ambik, terus ke pasar untuk beli barang basah untuk jamuan hari raya esok.

suasana dalam pasar, Alhamdulillah tak ramai orang
dah pukul 12 tengahari

burung-burung

Semalam, kampung halaman aku tinggalkan

goodbye, kampung


kembali ke kotaraya Kuala Lumpur

42 comments:

  1. Alhamdulillah dapat pulang ke kampung.
    Banyak bawa balik hasil kampung tidak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..tak bawak, sbb naik keretapi, bawa backpack je..

      Delete
  2. Alhamdulillah.. seronoknya bila dapat pulang kekampung bersama keluarga tersayang..

    ReplyDelete
  3. ALHAMDULILLAH DAPAT SAMBUT RAYA HAJI KAT KK YA NOHAS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..dpt berkumpul di kampung..

      Delete
  4. Ikut senang akhirnya kak Nohas terlaksana pulang kampung bertemu dengan keluarga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. udah lama tak pulang kampung...lain rasanya celebrate hari raya di kampung..suasana lebih nyaman..

      Delete
  5. Wah lama tu tak balik kampung..seronok dpt balik kampung jumpa saudara mara beraya kan. In shaa Allah saya sekeluarga pun nak balik kpung cuti awal muharram nnt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setahun lebih tak balik..hehe..semoga perjlnan lancar balik kpg cuti awal muharram..

      Delete
  6. Alhamdulillah
    Dapat berhari raya di kampung halaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..rahmat Allah, berkat displin tinggi rakyat M'sia..

      Delete
  7. saya kalo naik ETS mmg x rela duduk 1 coach dgn cafe hahah.. tapi pegi cafe xpe beli makanan.
    bunyi 1.. bau 1.. hahaha tidak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau yg koc C ni ada cafe, seat pulak yg last, betul2 seblm cafe, mmg layanlah bau mknan & bunyi microwave...hehe..

      Delete
  8. Seronok kan balik kampung. Hari tu pi padang besar pilih coach C sebab nak dekat dengan cafe dan meja bertentang senang akak-akak saya nak menyembang. hehehehe Sonang nak membeli air dan makanan tak yah jalan jauh-jauh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau travel ramai2 mmg best sembang2 sambil makan-minum kat cafe...koc C pilihan yg tepat...saya pulak tak tau yg koc C ni ada cafe..tambahan berpuasa hari tu, sabar je lah..

      Delete
  9. Kuala Kangsar...tempat yang menarik.

    Lama sungguh tak balik tu, mesti excited kan ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai lah jalan2 kuala kangsar..

      mmg excited...hihi..sbb dapat travel naik keretapi..

      Delete
  10. Beberapa kali cheq naik ETS kan, selalunya koc C ETS tu tempat warga emas suka menyembang kuat-kuat mengimbau kenangan masa muda depa..kemahkeming haa..😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...kena sembang kuat2, nak lawan bunyi keretapi..hehe..mmg meriah koc C ni..dgn org dok lalu lalang..

      Delete
  11. alhamdulillah..seronokkan dapat balik kg. tambah2 bila lama tak balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..seronok, tukar suasana..

      Delete
  12. W/salam... alhamdulillah dapat balik kampung... agar kita semua sama-sama mengikuti SOP agar kehidupan kembali seperti dulu-dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...dapat beraya di kampung...ya betul, kena ikut SOP, tak beraya sana-sini, tetamu pun takde dtg, berkumpul dlm rumah je...

      amiin..semoga kita dpt hidup mcm seperti biasa..

      Delete
  13. syukur sbb dpt jugak balik kampung.

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah..syukur sangat boleh balik kampung. Selamat pergi dan selamat pulang semula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamduilillah, selamat pergi & kembali..

      Delete
  15. Alhamdulillah. Moga dipermudahkan urusan balik kampung. Kami belum berkesempatan lagi. Mudah-mudahan Covid-19 segera berakhir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, dipermudahkan olehNya..semoga Amie sekeluarga pun diberi kesempatan pulang ke kampung halaman...

      amiin..mudah2an..

      Delete
  16. Alhamdulillah..mesti seronok kan nohas..setelah sekian lama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..seronok..hihi..esp balik ramai2 naik keretapi..kemeriahan berganda..

      Delete
  17. Terasa sangat gambaran di perantauan itu hehehheee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama tak balik kpg, perasaan gembira lain mcm..hehee..naik keretapi pulak..nostalgia rasanya..hihi..

      Delete
  18. Entah bila nk ke KK melawat anak sedara mak.. cantik stesen ktm kk

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai, mai, dtg KK...sambil ziarah, boleh jalan2..a'ah, cantik bangunannya..

      Delete
  19. Alhamdulillah.. Selamat pergi dan balik..
    Owh.. Koc ye cafe dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, selamat perjalanan..ya, koc C ada cafe..bising gak ramai dtg mmbeli..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...