Thursday, 28 October 2021

Nasi Dalca Ustaz

Assalamualaikum...

Hari ni makan tengahari pekena nasi dalca di Restoran Nasi Dalca Ustaz

Lokasinya di Jalan Tuanku Abdul Rahman..

Nasi dalca ni popular di negeri belah utara - Penang dan Kedah. Kat Penang yang popular selain nasi kandar.

Jom tengok apa yang ada..first time makan nasi dalca..

ada set dan ada ala-carte
 
ada lauk ayam, daging & kambing, ikan bawal pun ada
mee kari & bihun sup pun ada
order set ayam ros
 
resepi turun-temurun
 
set ayam ros, cili hijau tu harga lain
orang utara panggil ayam masak merah tu ayam ros
nasi kuning, ada sayur kobis 

close-up
 
The verdict: sedap baq hang, lagi sedap dari nasi kandaq
secukup rasa, sedap dalca nya 

bihun sup utara yang marvellous

 
restoran yang luas

bungkus
 
overall, memang sedap, singgahlah kalau ada di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Restoran ni dekat dengan Mydin Chow Kit, depan Bank Muamalat.

36 comments:

  1. Macam sedap je. Nak cuba lah nanti. Thanks rekemen

    ReplyDelete
  2. Tengok nasi berlauk macam ni teringat cheq kat lauk kenduri. Dah 2 tahun cheq tak pi makan kenduri, kobid punya pasai 🤭😷

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah..sekrg dah boleh gather2, buat kenduri tapi SOP kena jaga..

      Delete
  3. nasi dalcatersedaptu nama pun unik

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi dalca ni dah lama ada kt Penang kak..dulu cari, tak jumpa..

      Delete
  4. nampak sedap. kalau ke Jln TAR pasti akan dicari restoran ni. Masa belajar di UM thn 90an dulu jln TAR la lokasi shopping kegemaran abe kie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jln TAR mmg femes dari dulu lg..sekrg byk restoran..nasi dalca yg terbaru..

      Delete
  5. Menarik ni...boleh la kami geng2 ladies ke sana plak....

    ReplyDelete
  6. 2 thn tak ke jln. tar
    lauk ala. ala. kenduri kawen
    mestii sedapp. ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, sedap..kalau ke jln tar, boleh try nasi ni..

      Delete
  7. Oooo... yg ni uncle belum pernah cuba...

    ReplyDelete
  8. Nasi dalca memang sedap..kalau kena dalca yg pekat, cukup bahan2nya...fuhhh tak toleh kiri kanan dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkan...rasa nk pi ulang lagi..hehe..

      Delete
  9. Sedap tu, resepi turun temurun, betul tu lauk kenduri ni memang rindu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama x makan kenduri..teringat-ingat lauk kenduri..hehe..

      Delete
  10. Walaupun persembahan tidak cantik boleh bayang rasa sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..pakai longgok je dlm pinggan..hehe..ya, betul rasanya sedap sekali..

      Delete
  11. mula2 wak ingtkan jalan tunku abdul rahman, rupanya Tuanku abdul rahman., huhuhu sempena nama Yang Dipertuan Agong yg pertama.., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, nama YDA yg pertama, not PM yg pertama..

      Delete
  12. Macam sedap
    Tapi entahlah bila boleh travel ke KL

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap..nasi ni femes kt Penang..kalau travel ke Penang, bolehlah cari nasi dalca..

      Delete
  13. amboi boleh lawan nasi kandaq, kena cuba ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..pilihan lain selain nasi kandar..

      Delete
  14. Sedap nampaknya nasi dalca ni. Kalau ada dekat dekat bolehlah cuba. Nasi dalca ustaz ni jauh pulak dari rumah. Nak singgah entah bila :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau travel ke Penang boleh cari nasi dalca..femes jg kat sana..

      Delete
    2. Baiklah, asal ke utara je mesti nasi kandar. kena cuba lain pulak pasni kan.

      Delete
    3. kan..nasi kandar ni femes betul...lepas ni cari yg lain pula..

      Delete
  15. Nampak menyelerakan.
    Kuning nasinya sekuning warna kedainya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..warna yg ceria, dari jauh dah nampak..

      Delete
  16. pergh..mantap tuam..

    macam sedap jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap..pertama kali makan nasi ni..

      Delete
  17. Nasi tu kaler kuning mcm nasi kandar juga ke nohas? Apapun nampak sodapp

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi kandar selalunya nasi putih biasa je...mmg sedap nasi dalca ni..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!