Friday, 27 March 2020

Gajah Mada by the Majapahit

Hari ni kita kembali ke sejarah Nusantara, sejarah negara seberang...kerajaan majapahit, gajahmada..does it ring a bell?..huhu...dok ingat..matapelajaran Sejarah ni memang kurang minat sebab banyak nak kena hafal...segala tarikh, nama, peristiwa.....memang fail..

Tapi Gajahmada yang ni memang best..sebab dia adalah restoran..hihi..di Mytown Shopping Centre..my town ya, not your town..hehe...

Gajah Mada by the Majapahit  
 
Frankly speaking, bila tengok nama restoran ni, terus tertarik nak masuk. Ni mesti masakan Indonesia, gitu fikirnya. Sebenarnya, restoran ni menyediakan masakan seantero nusantara - Indonesia, Thai, Malaysia dan Vietnam..

cantik kemasan dia, daripada kayu


ada table locator
 
Jom tengok menu. Harga memang sedikit up, pilih yang bawah-bawah je
 
order set nasi goreng nenas thai
 
sangkar ayam ke tudung saji   
  
Masa ni dah melepasi pukul 2 petang, masa puncak sudah berlalu. Pekerja sibuk mengemas meja. Pelanggan tak ramai, tapi nampak pekerja macam kalut je, rupanya nak buat surprise, ada birthday boy rupanya...keluarkan kek pavlova..lagu happy birthday berkumandang..


birthday boy dengan pavlova


nasi goreng nenas, ada keropok belinjau fusion thai + indonesia
 
nasi goreng nenas & teh ais

Dah makan, bayar di kaunter. Ada lakaran muka Gajah Mada kat dinding beserta kisahnya


Gajah Mada ni rupanya Mahapatih (lebih kurang Perdana Menteri)
Kerajaan Majapahit. Terkenal sebab yang berjaya menakluk kawasan nusantara


pandangan keluar
 
Ada juga outside dining, yang ni dinner baru sesuai, siang hari, panas berdenting. Kawasan mengadap fountain.

the fountain

tagline restoran ni - Deliciously Authentic, Delightfully Affordable. Bagi saya, ok makanannya, cuma harga on the high side. Sekali-sekala, bolehlah..

32 comments:

  1. Terasa seolah membaca sejarah nusantara pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. namanya mengingatkan kpd sejarah negara seberang..

      Delete
    2. ya, betul..sejarah negara Indonesia..

      Delete
  2. itula tu Kerajaan Majapahit terjah dalam kepala..
    haih tapi lebih teringat pada Gajah Duduk =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..Gajah Duduk yg femes..kain pelikat lalalala...

      Delete
  3. Gajah Mada ni nama orang ye. Masuk restoran belajar benda baru selain untuk makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah..nama orang..itulah, ada penerangan ttg Gajah Mada, dpt new info..

      Delete
  4. tak boleh makan luar bro..

    Covid-19...

    BTW boleh dipertimbangkan selepas Covid-19 reda nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. kisah bulan lepas..

      ya, betul..lepas PKP, bolehlah dining out..

      Delete
  5. Cantiknya hiasan dalaman dia.. ringkas dan kemas..

    ReplyDelete
  6. Nantilah dah bebas dari covid-19 nanti kite gi terjah.

    ReplyDelete
  7. Kalau makan kat sini automatik rasa nak ambil tahu pasal sejarah. Hihi. Ye, kalau overprice tu sekali sekala bolehlah cuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada penerangan ditampal di dinding..boleh baca2..ada jg yg reasonable price..ok byk pilihan..

      Delete
    2. ohhh kalau reasonable price okaylah boleh repeat cuba mana yang belum.

      Delete
    3. Nasi goreng yg reasonable, yg mampu..

      Delete
  8. musim PKP ni kena dok umah. Lps bebas ni nak gi dine out je sblom masuknya Ramadhan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puasa dh dekat..lps PKP, ada 10 hari seblm Ramadan..

      Delete
  9. rasa asli daripda indonesia
    terima kasih atas perkongsian

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2..mcm2 ada..pelbagai menu dari 4 negara..

      Delete
  10. Pernah lalu je. Nak singgah takut harga seram. Betul rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada jg yg reasonable, standard hrga restoran di mall, mcm nasi goreng tu..yg lain2 tu mmg high side..

      Delete
  11. Besar tempat nindan nampk ekslusif

    ReplyDelete
  12. menarik, beberapa kali pernah ke sini tapi tak pernah singgah, biasa makan di ikea saja.

    memandangkan masa tu ikea di penang belum buka

    ReplyDelete
    Replies
    1. MyTown ni mmg banyak tempat makan, di tkt basement & food court di tkt 3, restoran2 lg..mmg spoilt for choice..

      food court ikea mmg popular..ramai orang jg..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...