Monday, 28 September 2020

Makan Tengahari di Restoran De.Wan 1958

Minggu lepas, bos belanja makan tengahari di Restoran De.Wan 1958 by Chef Wan. Dah lama tak keluar makan2 department. Last bos belanja ialah tahun lepas di Rebung.

Restoran De.Wan di the Linc, Jalan Tun Razak
 
hiasan entrance - ada burung merak
 
kuih bulan
 
Chef Wan with the signature smile. Burung merak lagi
meja sebelah tu ada celebriti tengah makan dgn kawan2 dia
 
 
Untuk lunch kali ni, ambik family set untuk 4 - 5 pax (dine-in) tapi yang datang makan 8 orang. Memang cukup, malah berlebih sebab ada yang tak makan seafood tapi makan ikan je. So, jom tengok apa menu yang best..
 
dua jenis air - air bandung & laici soda
 
starter - sup ekor & mantou (pau manis)
 
starter juga - kerabu pucuk paku dgn kerang dan sate ayam/daging
 
sambal bendi rebus dan ayam si hitam manis

ketam kam heong

Menu lain - udang harimau gulai lemak nenas, sayur campur, ekor bakar percik with sambal kerisik, ikan jenahak bakar. Dua nasi yang special - nasi telur Terengganu dan nasi minyak bunga telang.
 
pencuci mulut - keliat labu
 

 Overall, memang sedap masakannya..secukup rasa. Harga untuk family set ni ialah RM578++, tak termasuk 2 menu tambahan iaitu ayam si hitam manis dan sayur campur. 

Alhamdulillah, thank you boss..

40 comments:

  1. Unik menu lebih-lebih lagi nasi pertama kali tahu boleh buat begitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah..pertama kali makan nasi 2 jenis tu..sedap jg..

      Delete
  2. Nasi minyak bunga telang??Hihi..warna pepel la ek, nak pernah demgar, yg selalu nasi kerabu. Kira makan besarla ni kan dgn mcm2 menu..bestnya makan boss belanjs..murah rezeki boss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul..warna purple..Alhamdulillah, bila dapat komisen, selalu bos belanja makan..

      Delete
  3. Menu sangat menarik dan hidangan nasi dia special betul. Harga pun boleh tahan juga tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi dia ada 3 jenis, nasi putih pun ada...harga charge ikut pax rasanya..

      Delete
  4. wahh!! bestnya! bilalah nak dapat ke sini

    ReplyDelete
  5. tak pernah cuba..tapi takut gak nak pergi bila ramai yg kata mahal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahal jg harga disini..kalau diluar tak sampai RM500++ rasanya..

      Delete
  6. Wah harga dia...tapi boss belanja, sesuailah harga. Hehe
    Pencuci mulut - keliat labu. Tak pernah tau ‘keliat’.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bos yg pilih..keliat labu mcm candil labu..first time jg dgr perkataan 'keliat'..

      Delete
  7. pernah lalu 2,3 kali kedai ni tp takut nak masuk sbb mcm tempat org have2 je hehehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk semua golongan..tapi harga mmg up sikit..

      Delete
  8. WOW SEDAP SEMUANYA TERLIUR MANDANG

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah...terliur akak nengoknya...harganya pun boleh tahan..

    ReplyDelete
  10. Menu nya nampak sedap semuanya dan sesuai le dengan nama Chef wan yang femes. Harga pun sesuai le dengan rasanya. Tapi ada menu yang tak pernah dengar dan rasa. Bila lah ada orang nak belanja kita yek. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap semua masakan tu...harga tu mcm on the high side, yelah kan, resto mcm ni..InshaaAllah, ada rezeki nanti..

      Delete
  11. Tersedak teman... apa pun, rezeki jangan di tolak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..betul, rezeki jgn ditolak..Alhamdulillah..

      Delete
  12. Syoknyer makan sedap boss belanja, hehe

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah rezeki boss belanja

    ReplyDelete
  14. Bestnya nohas..
    Rezeki boss belanja ye..
    CH dah bersara..
    Sendiri belanja nampak nya 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, rezeki bos nak belanja..InshaaAllah, mungkin ada yg nak belanja CH..

      Delete
  15. Mmg harga agak pricey..but berbaloi..makanan sedap..saya yg makan dua orang pun dah dekat RM250...hehehehehe.
    So far sedap pada tekak saya..kebetulan chef wan ada..bergambor jer la...he is a nice person..sopan jer cakap..tapi tang menceceh tu mmg tak boleh berhenti...
    Rejeki dia..salah satu sebab dia tak kedekut rezeki dgn adik beradik dan layan mak dia macam queen. siap follow IG dia lagi...yang baik kita ambil..yg buruk kita tolak tepi dan jadi pengajaran..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, harga agak pricey..makanan mmg sedap, secukup rasa..a'ah..

      mmg dia tak kedekut dgn ahli keluarga..ex-wife pun dia layan baik sbb mak kpd anak2 dia..yg ni kita boleh ambil teladan..

      Delete
  16. harga boleh tahan jugak ya..

    ReplyDelete
  17. Teringin nak ke sana. Belum ada rezeki lagi

    ReplyDelete
  18. Syukur Alhamdulillah Bos belanja makan2.

    ReplyDelete
  19. Keliat labu noo....pertama kali cheq dengaq nama kuih macam ni 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time jg..mcm candil labu..labu + tepung pulut..liat2 rasanya..

      Delete
  20. sedap-sedap menunya nohas..terliur aihh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap masakan di sini..secukup rasa..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!