Tuesday, 29 June 2021

Mari bercucuk tanam

Tajuk je gempak..tapi ciput je hasilnya... 
 
ini pun kakak yang tanam, mak yang rajin siram...
 
bayam brazil
 
Alhamdulillah, pokok kunyit dah besar daunnya
masa nak raya baru ni, dah ambik daunnya utk masak rendang ayam

inilah saja tanaman yang ada, urban farming..urbanlah sangat..hehe..
tak tau sampai bila nak work from home..

#staysafe everybody

40 comments:

  1. singgah sini sekiranya tuan rumah sudi exchange bloglist.. https://www.jiwarosak.com/2021/06/kemaskini-exchange-bloglist-blog.html

    ReplyDelete
  2. hasil berbudi pd tanah..dpt tuai hasil tu seronok

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..gembira je ada daun kunyit time nak guna..

      Delete
  3. Subur bayam brazil. Daun kunyit pun besar, walaupun berkongsi pasu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak saya selalu siram dgn air basuhan beras..mungkin tu tumbuh subur..Alhamdulillah..

      Delete
  4. Bayam brazil tu makin glamer sekarang.. Sha pun nak kena tanam balik kunyit nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..ramai yg tanam bayam brazil...pokok kunyit senang nak hidup..

      Delete
  5. Mmg dalam masa PKP ni ramai yang memilih untuk bercucuk tanam sebagai menghilangkan rasa bosan duduk di rumah. Selain itu boleh juga mengeluarkan peluh. Saya perasan sejak PKP dari tahun lepas berat badan seperti tidak terkontrol... heheheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bercucuk tanam dapat menghilangkan stress..satu terapi..boleh bercakap-cakap dgn pokok..hehe..

      tak terkontrol..hehe..boleh exercise sorang2 kat kwsn perumahan..tapi itulah segan pulak..

      Delete
  6. Hehe rumah kita luas tanah. Mak yang rqjin bercucuk tanam.
    Selamat menanam. Ada juga hasil kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti banyak yg ditanam..bestnya..betul, ada juga hasilnya, Alhamdulillah..

      Delete
  7. Bayam Brazil tu memang senang tanam. Tapi perlu baja juga agar daunnya lebar-lebar sedikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq..tak bubuh baja..siram dgn air basuhan beras...

      Delete
  8. Takpe kak ciput hasilnya, janji boleh makannnn hehehe

    ReplyDelete
  9. ciput pun ok
    kepuasan tanam sendiri
    terapi diri. juga bila sentiasa layan tanam tanaman. ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, dapat makan hasilnya..
      seronok tengok tanaman menjadi..betul, satu terapi..

      Delete
  10. Saya baru tanam bayam brazil beberapa hari lalu. masih nampak keratan batang je. tak tahu menjadi ke tak ^^' selalu mak yang rajin menanam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaaAllah menjadi tu..dah tumbuh nampaknya..

      Delete
  11. BERTANI DI MANA PUN NAMPAK HASILNYA KAN

    ReplyDelete
  12. Seronok bercucuk tanam ni bila boleh dipetik hasilnya kan..

    ReplyDelete
  13. hhhaha bagus2.... kat rumah kita, mama uyum yg rajin cucuk tanam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok tengok tanaman menjadi..kwsn luas mesti byk mama uyum tanam pokok..

      Delete
  14. Zhi tanam bayam brazil gak masa PKP ni.. sedap buat ulam. Dah la senang nak hidup, cuma perlu cukup air je kan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah..mudah nak jg bayam species ni..

      Delete
  15. berbudi pada bumi sekecil mana pun amatlah lumayan ;p

    ReplyDelete
  16. Kira rimbun juga bayam brazil tu kak. Menjadi juga urban farming walaupun seciput cuma. Alhamdulillah..Bertabahlah kita semua terperap dirumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, dapat merasa hasilnya..

      entahlah tak nampak turun kes harian, naik balik ada lah...2 tahun puas duduk rumah..

      Delete
  17. Jadi lah cucuk tanam tu dr tak ada langsung hehehe. Teringin nk tanam bunga matahari pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..adalah sikit..bunga matahari cantik..

      Delete
  18. Suburnya daun kunyit tu Alhamdulillah dah tuai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, berjasa masa nak buat rendang raya..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!