Tuesday 24 May 2022

Lontong 2 Versi

teringin nak makan lontong

teman pun minta resepi dengan office mate

resepi masak lodeh Singapore katanya

ambik dari sepupu dia disana

versi kuning . rasa manis sikit
terlebih santan..
 
improvise bagi pedas sikit 
ni baru nampak mcm masak lodeh singapore
warna merah-merah 

Bahan2nya:

Bawang putih, bawang besar, bawang kecil, cili padi/cili merah, sedikit halia, segenggam ikan bilis (resepi asal sepatutnya udang kering-terlupa beli) - dikisar halus

Lain2 bahan : udang fresh, buah keras, su'un, fucuk, santan

serai & lengkuas diketuk

sayuran : kobis, lobak merah, kacang buncis

tauhu dipotong 2, tempe digoreng kilas 

Cara-caranya:

Tumis bahan kisar dengan serai & lengkuas

Masuk udang fresh, masak sekejap, tambah air sedikit

masuk santan cair, masuk sayuran, tempe, buah keras, masuk santan pekat

dan last, masuk su'un, fucuk & tauhu 

perasakan garam 

 

 betul kot macam ni, teman pun belajar x habis, main campak-campak je

kawan saya masuk macam2 - cauliflower le, cendawan le, ada juga yang masuk sengkuang, I don't like..huhu..

OKlah rasanya, cuma takde sambal tumis 

dah siap, frozenkan separuh

seminggu baru habis makan lontong ni

28 comments:

  1. Wah, rajin nohas masak sampai 2 versi. :)
    Saya suka yang kuah pedas-pedas sikit. Makan waktu sarapan ni, kenyang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb dah mcm jemu makan yg versi kuning..hehe..tumis cili, masukkan kuah lodeh, jadi versi merah2 sikit..betul, makan lontong kenyang..

      Delete
  2. sedang lontong banyak sayur n mengenyangkan

    ReplyDelete
  3. sy suka dua2 versi, tambah sedap kalau ada sambal kacang yang pedas2

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tu..ada sambal kacang yg pedas..

      Delete
  4. lontong sedap kalau layan dengan sambal kacang...tapi kita orang suka layan dengan sambal tumis atau sambal udang. banyak sayur lagi sodap

    ReplyDelete
    Replies
    1. iutlah kan..lontong kalau makan dgn sambal bertambah sedap..

      Delete
  5. Sedapnya lontong. Tiba2 teringin pulak time2 puasa ni heee

    ReplyDelete
  6. memang favourite sangat ni

    ReplyDelete
  7. tak pernah lagi masuk sengkuang. last makan lontong ni jamuan raya opis hari tu

    ReplyDelete
  8. Sedap lontong. Raya ni tak jumpa lontong hehehee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah..sbb x jumpa, kita masak sendiri...hehe..

      Delete
  9. Banyak masak ke sampai seminggu dapat habiskan?
    Suka tempe dalam lontong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu periuk..sbb makan sorang, tu yg seminggu baru habis...hehe...ha'ah..sedap tempe dlm lontong..rasa lemak2..

      Delete
  10. Replies
    1. bolehlah, utk makan sendiri2...hehe..

      Delete
  11. Wah rajin la Nohas ni.

    Saya kalau nak buat lontong suka rujuk blog mat gebu pasal citarasa masakan sama - orang Jawa Johor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...teringin nak makan..oo..bolehlah nanti refer blog mat gebu jg

      Delete
  12. lodeh dimakan dengan sambal bilis perghhhh

    ReplyDelete
  13. Suka tengok makanan yang diubah. Menarik sebab boleh alter berdasarkan selera kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab byk, kena ubahsuai supaya tak boring...hehe..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!