Thursday, 16 January 2020

Herbarium

Hola,

Kisah di hari yang sama masa pergi Rumah Kartun & Komik di Taman Botani Perdana, Taman Tasik Perdana..




Depan rumah komik, ada satu bangunan dipanggil Herbarium, tempat kajian dan pameran pokok-pokok herba..


Herbarium is a collection of dried plants that are stored in the cabinet and curated for such a long-term study like a library of plant diversity and is accessible to the public. Herbarium Perdana Botanical Garden Kuala Lumpur was officiated and fully opened to the public on March 3, 2017. 

Herbarium Perdana Botanical Garden keeps the collections of flowering and fruiting plants from Perdana Botanical Garden and forest areas in Peninsular Malaysia. Herbarium Perdana Botanical Garden is open to the public for studies of the plants from Monday to Friday every week between 8.00 am to 4.30 pm.

Ruang pameran yang dibuka untuk pelawat, kecik je. Masuk adalah percuma. Banyak juga yang boleh dipelajari di sini terutama daun-daun yang tak pernah jumpa.

 
Daun-daunan

buah-buahan

buah nipah

buah tai

pertama kali tengok buah ni

pokok semalu

buah merunggai - sedap ni masak lemak

Recommended untuk lawatan santai sambil belajar.

34 comments:

  1. Boleh tambah pengetahuan tentang tumbuh2an bila ke tempat2 mcm ni kan...buah remunggai tu memang sedap..masak lemak,boh dlm dalca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama x makan masak lemak buah remunggai..terliuq dah nih..

      Delete
  2. biasa pameran herba ada pokok tongkat ali dan pokok ketum kann cikak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok tongkat ali ada..pokok ketum takde rasanya..

      Delete
  3. Bilalah nak pergi ni? Tengok pameran memang asyik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik bahan2 yg dipamerkan...menambah pengetahuan..

      Delete
  4. wah makin best je sekarang di taman botani. Rumah komik pun ado....wah wah wah

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kak, masa gi rumah komik, terjumpa Ujang..nostalgia betul..

      Delete
  5. Tempat yang menarik untuk dilawati

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul...recommended utk pergi melawat..

      Delete
  6. I should go there one day for educational visit.

    ReplyDelete
  7. Menarik!
    Bagus ada ruang pameran camni. Belajar sambil bersantai dengan percuma!

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak dedaun & buah2 yg jarang kita tengok...tapi x puas sbb ruang pameran kecik je..

      Delete
  8. Tak pernah sampai tempat ni. Bebila ke sana nanti boleh pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dtg KL, boleh singgah Taman Botani, macam2 ada..mmg best kwsn ni..

      Delete
  9. Seronok baca perkongsian ni. Boleh bawa anak-anak Kak Feni pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kwsn ni best, mmg kanak2 akan suka...ada byk kartun..

      Delete
  10. Tmptnya dekat, tapi blm sampai lagi. Huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah, akan sampai jg one fine day..

      Delete
  11. macam biasa, orang yang duduk paling dekat yang tak sampai-sampai lagi. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk pun sama..hehe..akk cuma plan gi rumah kartun je, sbb dah dekat tu yg singgah..

      Delete
  12. Tak pernah sampai tempat-tempat ni semua... sebab dah tak rajin berjalan. Mak dah tua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh bersantai-santai di sini, gi taman burung, rumah tnn razak...then singgah sini..

      Delete
  13. Sukalah tempat macam ni. Macam-macam info yang boleh kita dapat tentang tumbuhan herba ni. Teringin sangat nak jejak ke sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh gi time weekday..tak sesak, tempat sempit..sambil tu boleh beriadah di taman tasik..

      Delete
  14. Woh mama x penah lagi sampai rasanya ok Boleh masuk list

    ReplyDelete
    Replies
    1. tmpt ni takde promosi, more to tmpt penyelidikan & conservation..ruang pameran pun kecik je..tapi byk jug info ada di sini..

      Delete
  15. Bagus juga dia buat tempat macam nie.. menambah pengetahuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..dapat tengok daun2, buah2an, exotic..yg jarang jumpa..

      Delete
  16. ini festime saya tahu tempat ni kak.. hihi..

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...