Thursday, 23 January 2020

Song Gam - simbolik ''bagi emas''

Gong Xi Fa Chai..
 
Sempena Tahun Baru Cina, KitKat keluarkan coklat limited edition yang berperisa mandarin orange. 

Nampak dalam entry Siti Yang Menaip, teringin nak rasa. Mengimbau kenangan coklat oren halabong di Jeju Island. Beli di 7-E,  prosperity pack, ada 8 keping,  harga RM10.00..

sedap. pembalut warna gold..

Warna-warna emas, merah, oren, sudah sinonim dengan Tahun Baru Cina, bagi masyarakat cina, warna ni lambang kekayaan, bawa banyak 'ong'. 

The tradition of giving mandarin oranges during Chinese New Year is known as "Song Gam" which means giving gold. It is a popular symbol conferring prosperity and well wishes to the recipient. 

Company ada juga bagi hamper sempena Tahun Baru Cina. Warna merah..

 

 hamper untuk klien terpilih

Walaupun banyak company dah buat 'no gift' policy, tapi bagi hamper sempena hari perayaan sudah jadi amalan office saya untuk kesekian lamanya...klien happy, kita pun happy...menghargai klien yang sentiasa memberi sokongan kepada company..

30 comments:

  1. ha'ah lupa nak cari kat 7e. kelmarin cari kat kedai biasa belum ada lagi perisa ni T_T

    ReplyDelete
  2. Lunch tadi lalu 7e tak singgah pun sebab belum baca entry ni lagi huhuhuu...
    Esoklah nak cari.
    Teringat ada sekali dulu office bagi hamper kat SPAn tapi depa pulang balik paeng je Corp. Com Dept time tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jarang ada coklat perisa oren..
      pulang balik tu yg bikin panas..hehe..company GLC yg banyak buat 'no gift' policy..

      Delete
  3. izin share ya admin :)
    buruan gabung bersama kami,aman dan terpercaya
    ayuk... daftar, main dan menangkan
    Line : agen365
    WA : +855 87781483 :)
    Silakan di add ya contaknya dan Bergabung juga ya :)
    Ditunggu ya Bosku :)

    ReplyDelete
  4. Ala.. ada ke 7E semalam tapi lupa pula nak cari coklat ini.. selalu macam tu.. Masuk je 7E mesti hilang ingatan nak beli apa.. Hahaha..
    Cantik packaging dia..

    ReplyDelete
  5. waa namapak sedap coklatny.. ade pulak orea red velvet tu.nampak sedap jugak. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. coklat perisa oren..sedap, jarang jumpa..biskut oreo mmg sedap sokmo..hehe..

      Delete
  6. Bahaya betul baca post pasal makanan ni ye... saya pula sebab terbaca pasal kakigori di blog nohas... terus teringin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..hihi..ramai blogger yg up entry ttg kakigori, saya pun teringin nk try..

      Delete
  7. nasib baik wak tak minat cokelat
    jadi tak carilah

    ReplyDelete
  8. Bersinar dan terang mata tengok. Sedap tak rasa?

    ReplyDelete
  9. Wahhh KitKat sentiasa berwajah baru..
    Emas dikaitkan dengan ong.. Untung busat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Limited edition sempena CNY..
      Warna yg terang..untung busat lorr..

      Delete
  10. Sekian lama SA cut sugar, x makan benda-benda manis..tgok gambar kit kat ninterus rasa teringin plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, sorry..kalau teringin, boleh mkn sikit..selebihnya share dgn anak..

      Delete
  11. Sapa pun yg dapat hamper tu mesti tersenyum lebar

    ReplyDelete
  12. patut rasa gatai tangan nak terjah sini hehe.. ada kena seru hehe..
    sedap kan !! a ah la kak teringat coklat oren di Jeju !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena seru!! sbb bila baca, terus teringat nk pi beli..hehe..nak feeling2 mkn coklat oren jeju..

      Delete
  13. Nampak sedap ni, nak kena cepat2 pi cari nih! 😋

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. Klien yg dapat hamper...utk staff ada jamuan CNY..

      Delete
  15. Nak cari la coklat limited edition...harap2 ada lagi.

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...