Friday, 24 January 2020

Tanam Lalang

Ada ke orang nak tanam lalang? Apatah lagi di tengah-tengah kotaraya Kuala Lumpur nih..

Ada, kome..jangan tak tahu..lalang boleh dijadikan landskap lembut. Contohnya di sini...

 Hotel The Chow Kit

Hotel The Chow Kit dulunya Tune Hotel. Lokasinya di simpang Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Jalan Sultan Ismail, dekat beno dengan ofis teman


Hotel ni adalah gaya-gaya vintage sikit, mungkin sebab tu kot depa buat landskap macam ni..semua tumbuhan dulu-dulu...

 ni kat bahagian tempat letak kereta

subur menghijau


ada benda ni kat tengah-tengah rumpun

ni di tepi Jalan Tuanku Abdul Rahman
tak taulah macamana DBKL boleh lulus landskap macam ni 

yang ni depan hotel, ntahlah..macam semak je
ke artistik, ke unik

tanaman dulu-dulu dalam pasu
 
Rasanya kalau takde landskap lalang ni, rasa kemas sikit kawasan ni. Apa-apa pun, enjoy the view, the greens..walaupun semak mata memandang..

Hotel ni walaupun nama dia Chow Kit, tapi harga foods dia tahap hotel 5-star. Teman tak pernah pergi, cuma tengok kat website je..katanya chef dari restoran di the Troika yang dekat KLCC nun..

32 comments:

  1. tudiaa...lalang mahal ni sis...hehehe..separuh orang rasa artistric, separuh rasa semak..tp bila diambil gambar dan touch up skit masa edit, dia jadi seni

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nmpk mcm semak je..hehe..tak nmpk aura2 artistik, seni..

      Delete
  2. lawa hotel ni. mcm port lepak taiko taiko cina dulu dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..depa buat konsep retro..suka tengok restoran hotel ni..

      Delete
  3. nilai2 estetika betul ni tanam lalang hehe.. xpela jangan jadi lalang je =P
    kat negara orang lalang pun cantik so kita appreaciate jugala lalang di negara kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..jgn jadi lalang..hihi..

      Lalang kt luar negara depa tanam kt kwsn yg luas, mmg cantik..selalu nmpk dlm kdrama..

      Delete
    2. lalang kite kalo pgg kan macam blh luka.. hehe lalang ni keje melukakan je =P
      tp lalang omputih mcm lembut sket..

      Delete
    3. haha..manusia lalang ni mmg mcm tu...
      ha'ah..lalang omputih/korea nmpk cantik...species lain kot..

      Delete
  4. unik..sy cukup pantang ada lalang kat dpn umah. huh, ni d tgh2 kotaraya pun ada bela lalang. OMG!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tk best kalau lalang tumbuh di kwsn rumah..nmpk semak..ooh yg ni dah jd landskap hotel..pening gak tengok..

      Delete
  5. macam pelik je kan sbb rasa serabut. hahaha

    ReplyDelete
  6. Lalang pun ada lalang mahal.
    Macam ada nampak semak. Saya suka rumput macam baldu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin lalang ni mmg khas utk landskap..tapi itulah, nmpk semak..rumput baldu nmpk kemas sikit..

      Delete
  7. Hihi...pada cheq la, pokok lalang ni nampak semak ja kalau dia ada di tengah-tengah bandaq secara 'bertompok' macam tu. Lalang tu boleh jadi 'artistik' kalau dia tumbuh banyak2 secara semulajadi kat kawasan tepi sawah atau sekitar tasik 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju 👍..selalu nmpk dlm drama korea, kwsn lalang yg luas, nmpk cantik, lebih2 lagi bila ada bunga..😍

      Delete
  8. letak kambing atau lemmbu untuk makan boleh la

    ReplyDelete
    Replies
    1. good idea tapi kambing & lembu x dibenarkan masuk bandar..

      Delete
  9. Kat Seoul kan diorang siap jadikan kawasan rekreasi lagi lalang-lalang ni. Bila merimbun memang nampak lawa sebenarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada nampak dalam blog DJ..hehe..dlm drama 'The Tale of Nokdu' pun ada jg...mmg cantik lalang ni, kalau merimbun di kawasan yang luas..

      Delete
  10. LALANG LANSKAP CANTIK DIPANDANG

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg depan hotel tu ok jugalah, yg lain nmpk semak...

      Delete
  11. Nampak lain macam pulak. Ke ada nilai2 seni pada yang menghargai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada kot yg melihat lalang ni sebagai objek seni..

      Delete
  12. Lalang tu tetaplah lalang bagi Mrs. A sejenis semak-samun yang patut dicantas.
    Pelik-pelik manusia zaman la nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju!!..takde lah cantik mana buat landskap mcm ni..semak mata mamandang..

      Delete
  13. Urgh!! Semak bebenor.. Tak gemor landskap rghupe gini.. Cam malas je gayanya..

    ReplyDelete
  14. Lalang depan mata emmm ada je lah gatal tangan aku nak mencabutnya.....hehehehe tapi lalang kat jeju cantik.....tinggi tapi comel je nyorok dalamnya. ahaks

    ReplyDelete
    Replies
    1. lalang kat korea cantik2 kan..suka tengok..lalang kat atas mcm semak je..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...