Masih lagi di Shangri-La city. Dari Dukezong Ancient City, ambik Didi ke Restoran Yi Yuan..nak makan daging yak..
The yak, also known as the Tartary ox, grunting ox, hairy cattle or domestic yak, is a species of long-haired domesticated cattle found throughout the Himalayan region, the Tibetan Plateau, Tajikistan, the Pamir Mountains, and as far north as Mongolia and Siberia.
seekor yak - source: wikipedia
Restoran Yi Yuan
jom masuk
Ada dua orang, lelaki pompuan, suami isteri kot menyambut kami. Yang lelaki datang bagi menu, kendian translate guna handphone. Yang pompuan terus masuk dapur...my sister terus order nasi goreng yak guna google translate
nak 2 set, kemudian order daging yak masak sup pedas 1 set
besar portion nya..dahlah sorang makan
dua-dua sedap..berasa rempah ratus..
daging yak rasanya lebih lembut dari daging lembu
tak habis nasi..tapau untuk dinner..
Dah makan, jomlah kita balik ke sarang di Lijiang..tunggu teksi dekat
stesen bas depan restoran..
Alhamdulillah, dapat teksi driver wanita, tambang teksi 20yuan ke stesen keretapi
Alhamdulillah, selamat sampai di Lijiang dan terus ke hotel naik teksi..
Turun je dari teksi, tetiba ada orang Melayu tegur kami, rupanya orang Singapura
depa hulur satu botol oksigen, depa bagi kami sebab depa dah nak balik malam tu
kami beria tolak, sebab dah ada satu, lagi pun esok
dah nak ke Dali, dah tak perlu oksigen extra..dengan cepat depa bagi dan terus berlalu pergi...haiyaa...
Botol oksigen silinder ni perlu jika berada di aras tinggi seperti di Jade Dragon Snow Mountain..masa pergi haritu, saya rasa pening-pening lalat, beli satu silinder oksigen..sejuk je bila sedut..tapi botol oksigen ni tak boleh bawa naik keretapi...haritu kantoi kat stesen keretapi Lijiang..kena buka beg, kena rampas botol oksigen...haha..
Ok sekian, kisah travel ke Shangri-La...bila tengok peta, tak sangka dah sampai sejauh ini di negara China...Alhamdulillah, terima kasih Allah..
No comments:
Post a Comment
Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!