Sunday, 9 February 2025

Shangri-La, China : Makan daging yak

Masih lagi di Shangri-La city. Dari Dukezong Ancient City, ambik Didi ke Restoran Yi Yuan..nak makan daging yak..

The yak, also known as the Tartary ox, grunting ox, hairy cattle or domestic yak, is a species of long-haired domesticated cattle found throughout the Himalayan region, the Tibetan Plateau, Tajikistan, the Pamir Mountains, and as far north as Mongolia and Siberia. 

seekor yak - source: wikipedia

Restoran Yi Yuan

jom masuk
 
yang tergantung tu ialah perut lembu
 
simple je
 
Ada dua orang, lelaki pompuan, suami isteri kot menyambut kami. Yang lelaki datang bagi menu, kendian translate guna handphone. Yang pompuan terus masuk dapur...my sister terus order nasi goreng yak guna google translate
nak 2 set, kemudian order daging yak masak sup pedas 1 set
 
nasi goreng daging yak..tudia selambak..
besar portion nya..dahlah sorang makan
 
sup pedas daging yak
dua-dua sedap..berasa rempah ratus..
daging yak rasanya lebih lembut dari daging lembu
tak habis nasi..tapau untuk dinner..
 
Dah makan, jomlah kita balik ke sarang di Lijiang..tunggu teksi dekat 
stesen bas depan restoran..
 
bangunan tepi restoran
 
jalan besar depan restoran
 
Alhamdulillah, dapat teksi driver wanita, tambang teksi 20yuan ke stesen keretapi
 
stesen keretapi Shangri-la
 
HSR
 
view bandar kecik
 
 Alhamdulillah, selamat sampai di Lijiang dan terus ke hotel naik teksi..
Turun je dari teksi, tetiba ada orang Melayu tegur kami, rupanya orang Singapura
depa hulur satu botol oksigen, depa bagi kami sebab depa dah nak balik malam tu 
kami beria tolak, sebab dah ada satu, lagi pun esok
dah nak ke Dali, dah tak perlu oksigen extra..dengan cepat depa bagi dan terus berlalu pergi...haiyaa...
 
Botol oksigen silinder ni perlu jika berada di aras tinggi seperti di Jade Dragon Snow Mountain..masa pergi haritu, saya rasa pening-pening lalat, beli satu silinder oksigen..sejuk je bila sedut..tapi botol oksigen ni tak boleh bawa naik keretapi...haritu kantoi kat stesen keretapi Lijiang..kena buka beg, kena rampas botol oksigen...haha..
 
Ok sekian, kisah travel ke Shangri-La...bila tengok peta, tak sangka dah sampai sejauh ini di negara China...Alhamdulillah, terima kasih Allah..

6 comments:

  1. Ooo.. sampai kena sedut oksigen ye, sebab aras tinggi.
    Musykil camana rasa daging yak. :)

    ReplyDelete
  2. Keadaan restoran tu sekali tengok macam ruang tamu rumah.
    wah...dah merasa daging yak. Masakan China nampak simple tapi ada rasa, tu yang sedap.

    ReplyDelete
  3. Sedap x daging Yak tu?nampak macam sedap aje...laaa..kena ada oksigen extra ke

    ReplyDelete
  4. Nampak pun sedap daging yak tu. Bestnya. Ada baca jugak pasal botol oksigen ni. Oh tak boleh bawa masuk train ya.

    ReplyDelete
  5. Nasi goreng nampak macam nasi goreng di Malaysia.
    Rupanya kena guna botol oksigen di sana.

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!